Професионалните консултации, проведени в рамките на 27-то издание на фестивал “Български дни в Чикаго – есен 2017” преминаха при голям интерес

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Професионалните консултации, проведени в рамките на 27-то издание на фестивал “Български дни в Чикаго – есен 2017” преминаха при голям интерес
image

На 4-ти ноември една от българските обществени организации в Чикаго с най-дълга история – Българо-американската асоциация и един от най-новите, но все по-успешно развиващи се културни и духовни центрове на българската общност в Града на ветровете, център „Магура” обединиха усилията си, за да помогнат на своите сънародници да получат лично безплатни професионални съвети от водещи авторитети в различни специализирани области. Българо-американската асоциаиция има дългогодишни традиции в представяне на доказани професионалисти пред земляческата общност, но от 3 години фокусира усилията си в подпомагане на прекия контакт между двете страни и предоставяне на възможност интересуващите се да намерят експертен отговор на поставените от тях въпроси. Партньорите ни от център „Магура” щедро споделиха  не само своята база, но и своя ентусиазъм, контакти и креативна енергия, за да се превърне събитието в един успешен продукт на ползотворна работа и сътрудничество в името на една обща цел.
Кръгът на представените през годините области се увеличава постоянно и все повече доказани в областта си професионалисти откликват на поканата на организаторите. Традиционно българинът е склонен да отдава приоритет на някои житейски акценти, като например, желанието да притежава собствен дом, но често среща трудности в това да се подготвя и планира далновидно за не така щастливите моменти, които за съжаление, също са част от жизнения ни път. Затова организаторите положиха усилия да осигурят представителство на всяка една от тези важни области: Даниела Иванов (Zograf Realty), Гергана Тодорова (Baird and Warner) и Мариана Коцева (Mutual Financial Corporation) бяха професионалистите, които споделиха безценния си опит с интересуващите се от закупуване на собствено жилище; Анна Русева (Helpico Insurance Agency), Ед Чилян (Merrill Lynch/Bank of America), Галя Должева (Primerica Financial Services) и Биляна Димитрова (American Income Life), специалисти в областта на застрахователното дело и финасови консултанти, акцентираха върху необходимостта да планираме живота си, подготвяйки се за всяка негова фаза – от образованието на децата ни, през грижа за собственото ни здраве, до осигуряване на спокойни старини; а Нели Нова (Nova Funeral Services) опита да разчупи бариерите, които ни пречат да мислим за заключителната фаза на нашето и на нашите близки битие. Адвокат Цветелина Бойновска пък представи новостите и промените в имиграционното право, сфера, в която е задължително да сме изрядни, за да можем да строим живота си тук и сега.
Вярваме, че срещата, както и предхождащите събития от програмата на БАА и „Магура”, изигра изключително важна роля в процеса на образоване и израстване на българската имигрантска общност. Контактът лице в лице с професионалисти, отделили от личното си време и споделили безвъзмездно енергията и познанията си, убеди гостите, че въпреки многото възможности за достъп до информация, които ни предоставя дигиталната интернет епоха, нищо не може да замени личния контакт, в който доверието се изгражда на съвсем различна основа. Безкрайно сме благодарни на специалистите, направили това събитие реалност!
И в заключение искаме да отбележим, че две организации с абсолютно различен предмет на дейност и мисия си протегнаха ръка, за да направят възможна тази среща – Българо-американската асоциация и център „Магура” обединиха усилията си в едно успешно партньорство на ползу роду. Надяваме се искрено това да бъде не само началото на едно плодотворно сътрудничество, но и пример за многобройните български обществени организации зад граница, защото само чрез обединяване на общите ни усилия ще можем да запазим българската култура и духовност, но и да работим най-резултатно за приобщаване на българската диаспора към обществения живот тук, в нашия нов дом.

Златина Костов
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7