Втори изпит по български език в рамките на програмата "Печат за двуезичност"

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Втори изпит по български език в рамките на програмата "Печат за двуезичност"
image

Уважаеми родители и ученици,
Уважаеми учители и директори на българските училища в щата Илинойс,
През 2017 г. ГК Чикаго, съвместно с българските училища в Чикаго, успяха да включат българския език в образователната система на щата Илинойс. Благодарение на експертната помощ на Департамента за езиково обучение при Софийски университет „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ) изпитът по български език беше сертифициран и признат от Борда по образование на щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE). На проведения през м. май 2017 г. изпит се явиха 9 ученици, като всеки един издържа успешно теста. Нашият пример вече се разпространява и в други щати на Америка, където има големи български общности – Калифорния, Ню Йорк/Ню Джърси, района около столицата Вашингтон.
 
ГК – Чикаго има удоволствието да ви информира, че на 9 декември 2017 г. ще се проведе втория изпит по български език за придобиване на сертификат, чрез който зрелостниците могат да се включат в програмата „Печат за двуезичност” на щата Илинойс (Seal of Biliteracy). Проверяващи от България отново ще бъдат нашите партньори от Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ), които ще издават съответните сертфикати/свидетелства.
Сертификатите/свидетелствата са на двата езика – български и английски. Координатор от страна на българските училища в Чикаго ще е г-жа Боянка Иванова – директор на училище „Джон Атанасов”.
 
Място на провеждане: Oakton Community College, 1600 E. Golf Rd., Des Plaines IL, 60016. Точните учебни стаи/зали ще бъдат уточнени няколко дни преди изпита. Молим да се има предвид, че Oakton Community College не участва в администрирането на този изпит, респ. към колежа не следва да бъдат отправяни питания по този въпрос.

Такса за участие в изпита: $115.00 (сто и петнадесет) платими към ДЕО – СУ по банков път + допълнителни 35.00 долара за административни разходи по провеждането на изпита в Чикаго (квестори, наемане на зали и други). Начина на заплащане на 35.00 долара за административни разходи в Чикаго ще бъде уточнен допълнително. ГК-Чикаго не е страна по финансовите взаимоотношения във връзка с изпита между родителите/учениците – ДЕО-СУ и координаторите на изпита в Чикаго. ГК-Чикаго не събира каквато и да било такса по провеждането на изпита.

ГК-Чикаго изразява надежда, че ще бъде регистрирана висока активност на тазгодишния изпит по български език. За тези ученици, които датата 9 декември 2017 г. не е удобна (поради някаква конкретна причина) предвиждаме евентуално провеждане на допълнителна изпитна сесия през втората половина на м. януари 2018 г.
 
Пожелаваме здраве и успех на всички зрелостници!
 
Генерално консулство на Р. България в Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7