Завърши турнето на Светла Георгиева в САЩ. В Чикаго тя докосна сърцата ни

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Завърши турнето на Светла Георгиева в САЩ. В Чикаго тя докосна сърцата ни
image

На 9 oктомври, поетесата-бард Светла Георгиева отпътува от Чикаго за София. С нейните творчески срещи и концерти в Чикаго, организирани от нашето издание, завърши турнето й в САЩ, проведено под надслов „Поезия без граници – Американски рецитали ‘2017″.
Турнето на поетесата-бард започна на 23 септември в Сиатъл, на 24 септември тя беше в Портланд, Орегон, на 26 септември – в  Сан Франциско, на 29 септември – в Ървайн, Калифония, на 30-ти – в Сан Диего. На 5 октомври Светла беше в Ню Йорк, а накрая – на 7 и 8 октомври беше и при нас, в Чикаго.
На 7 октомври беше творческата среща на Светла Георгиева в Българското училище „Джон Атанасов“. Срещата там се превърна в не само в диалог, песни, но и в открит урок по поезия. Децата задаваха различни въпроси и под ръководството на учителката Таня Дишев научиха много не само за твореца Светла Георгива, но и за творческия процес като такъв, и за поезията, и за това как всеки един от нас я интерпретира.


По-късно същият ден в Des Plaines Public Library Светла изнесе изнесе концерт, който премина при голям успех. Събитието завърши с коктейл, като виното и вкусните деликатесни хапки бяха донесени от ресторант „Механата“.
Ето какво написа за това събитие присъствалата на него Снежана Галчева, председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго:
„На 7 октомври, в библиотеката на Des Plaines, поетесата-бард Светла Георгиева представи свой рецитал пред български почитатели от Чикаго. Това е поредното й представяне пред българска публика, след гостуването й в Калифорния и Ню Йорк. Благодаря за чудесните изпълнения – за прекрасните стихове, дълбоки и искрени, и съпровода на китара, изпълнен с много чувство. Това прекрасно докосване до българското изкуство беше възможно благодарение на организаторите – Петранка Стаматова и Еврочикаго. Успех! С пожелание за повече такива изяви!“

На следващия ден, 8 октомври, т.е. вчера, беше последният концерт на поетесата-бард от нейното американско турне. Той бе изнесен в залата на храма „Св. Иван Рилски“, в присъствието на деца и родители от училището към храма, други сънародници, певци и почитатели на поезията.
Свещеникът отец Димитър благодари на Светла за прекрасния час, който участниците в събитието прекараха, благодарение на нея. А по мнението на присъствалия на концерта Никола Чаракчиев, той се е пренесенъл за един час в Рая и в спомените от младостта за серенадите в Пловдив.
Преди да зарадва своите сънародници в Чикаго със събитията, които бяха организирани тук, след пристигането си от Ню Йорк Светла Георгиева се опита да разледа Чикаго, но времето беше лошо. Затова вчера след концерта нейният домакин в Чикаго, Петранка Стаматова, й показа отново Даун таун. Светла, която е и художник, бе впечатлена от красотата му – от съчетането между високите стари и нови небостъргачи със зелените прекрасни паркове и езерото с многото лодки…

Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7