Най-накрая Илинойс получава бюджет, макар все още да се намира във финансова беда

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Най-накрая Илинойс получава бюджет, макар все още да се намира във финансова беда
image

Нуждаещият се от пари Илинойс въведе първия си бюджет от 2015 г. насам, след като Парламентът гласува в четвъртък да замени ветото на републиканския губернатор Брус Раунър.
Още във вторник сенатът на Илинойс гласува отмяната на ветото на Раунър, който се противопостави на 32-процентното увеличение на данъците, съдържащо се в новия бюджет.
Политическата драма бе засилена в столицата на Илинойс в четвъртък, която забави гласуването в Камарата. Сградата бе затворена за около двачаса, понеже пожарните служители разследваха подозрителна бяла субстанция,намерена в губернаторския кабинет, съобщи тогава служител на CNN. В крайна сметка се оказа, че веществото е безопасно.
Въпреки бюджета от 36 млрд. долара, Илинойс остава във финансова бъркотия след десетилетия злоупотреби, лошо управление и доскорошната бюджетна борба. Щатът е натрупал 15 млд. долара неплатени сметки и дължи пенсии на щатски работници на стойност четвърт трилион долара, при пенсионирането им.
За съжаление бюджетният компромис може да бъде недостатъчен, за да се върнат нещата на стабилен фискален път.
В сряда Муди заяви, че все още може да направи Илинойс първия щат с кредитен „боклуджийски“ рейтинг, въпреки 5-те млрд. Долара от увеличението на данъците. Пропадането има шанс да направи Илинойс първия щат, който ще получи „джънк рейтинг“  и вероятно ще предизвика по-високи разходи по заемите в петия по големина щат в САЩ.
Републиканският губернатор Раунер нарече бюджета „бедствие", което „няма да разреши нито един от проблемите", защото не включва методи за реформиране на неустойчивите разходи на държавата.
Според условията на споразумението личните данъчни ставки в Илинойс ще нараснат от 3,75% на 4,95%, докато корпоративният данък ще се увеличи от 5,25% на 7%.
Добрата новина е, че краят на бюджета може да облекчи натиска върху социалните услуги и обществените колежи, които разчитат на държавно финансиране. Услугите за психично здраве на Илинойс, домашното насилие, публичните университети бяха заложници на кризата.
Сега, когато бюджетната борба приключи, Илинойс може да започне да работи върху 15-те млд. долара неплатени сметки. Отделна мярка, приета от държавните депутати, ще позволи на Илинойс да заимства 6 млд. долара, за да помогне да се изплатят някои, но далеч не всички, от тези сметки. Това означава, че Илинойс ще трябва да поеме още дълг, за да изплати дълга си.

Никол Сашова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7