Детска театрална школа „Малкият принц“ – мечта, от която все още се нуждаем

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Детска театрална школа „Малкият принц“ – мечта, от която все още се нуждаем
image

За да накараме децата да мечтаят, а възрастните да повярват в техните мечти, трябва да съхраним любовта. Обичта, отдадена на едно цвете или верността към приятел, се усеща най-искрено в детската душа. Без корист и без очакване. Цяло изкуство е да пораснем и никога да не позволим детето в нас да си отиде. Детската театрална школа „Малкият принц” в Чикаго е едно средство, което може да ни помогне да постигнем това. А нейният художествен ръководител Дарина Проданова не само вярва в мечтите, но прави и невъзможното те да бъдат осъществени, чрез спектаклите, които представя.

Снежана Галчева
в. „България СЕГА“

 

 

„Малкият принц” в Чикаго

Детската театрална школа  съществува  от 2015 година и се радва на щастливо съжителство и взаимна подкрепа с училище „Нов Живот“ и неговите изключително надарени деца. Сърдечно благодаря на директорката г-жа Хриска Перфанова за шанса, за всеотдайността и отворените врати за идеи и изкуство. Бих искала да разкажа накратко за нашата скромна, любителска, но здраво работеща школа.                                        
Създадох тази школа следствие на работата ми в няколко български училища – забелязах, че тук има огромна нужда от детски театрални кръжоци и театър за деца, като цяло. Школата носи името „Малкият принц“, защото Малкият принц не символизира просто  детството или любимата книга на мнозина от нас. Нещо повече. Малкият принц е символ на непорасналите деца, на остатъците детство в душата на всеки човек, независимо от възрастта. Остатъците детство са именно тези, които поддържат вълнението от чистите и истинските неща в един материален и духовно загрубял свят. Моят апел, към всички четящи тези думи, е да правят всичко по силите си да запазят искрицата детство в себе си – чистият ентусиазъм, смелостта да мечтаеш и да гониш мечтите си, вярата в доброто.                                        
Театрална школа „Малкият принц“ започна работа през учебната 2015-2016 година, с първоначални цели да излезе извън рамките на училищно-подготвени постановки – да вдигне нивото на подготовка на децата, доколкото условията го позволяват, както и да представя оригинални и забавни спектакли по сценарии, написани специално за децата, пренасяйки малки и големи в един свят за непораснали деца. И досега това си остават целите на школата, но вече навлизаме в различните методи на театъра по-дълбоко и ще започнем да изучаваме и история на театъра.    
Досега сме правили по два спектакъла на учебна година. Във воденето на школата ползвам методи по театрална педагогика, които съм усвоила от литературата и работата с актьори и режисьори по проекти за драматичен театър тук в Чикаго, от посещенията ми на голям брой пиеси, както на български, така и на английски, както и многогодишната ми любов към театъра и неговите принципи от двете основни школи – на Станиславски и на Брехт.                                           
Един детски спектакъл, както подобава, се репетира възможно най-дълго време, за да се изпипа до възможно най-професионално ниво. Разбира се, няма как да сравня работата, която тук върша, с работата на професионални детски школи в България, защото нашето време за репетиции наистина е ограничено. Въпреки ограниченото време, в този час и половина, през който работим на седмица, ние активно се занимаваме с принципите на театъра и подготвяме спектакли и скечове. При нас е весело, защото съчетаваме подготовката за спектакли с театрални игри и импровизации за разгръщане на въображението и гъвкаво мислене. Също така чрез правенето на театър на български език, децата упражняват изразни средства и сложни думи в езика ни и усвояват тяхната употреба. Съчетаваме полезното с приятното и полезното с креативното. Поставяме си високи цели, но не претендираме, че сме ги изпълнили – нека околните бъдат съдници на това. Аз бих казала, че сериозната работа тепърва предстои и тя е творчески процес, който зависи от условията на работа и от създадената вече връзка учител-ученици-родители.                        
Досега сме направили четири спектакъла – по два на учебна година – и един скеч. Това са „Коледна приказка от третия рафт“, „Замръзналото Кралство Приказландия“, „Момиче и Вятър“ и „Морски сън“, а скечът е „Баба Нетка и баба Чатка“. Тази година за първи път имахме възможност да направим повече от едно представление на репетирана пиеса – гостувахме с „Морски сън“ в у-ще „Джон Атанасов“, с които също си сътруднича и работя от години, и бяхме изключително топло и радушно приети и зарадвахме малки и големи с лятно настроение и чудатите герои „на дъното на Индийския океан и прочие“. За в бъдеще планираме по няколко представления на всяка пиеса или скеч. Децата, участници в школата, полагат изключителен труд да заучат дадена пиеса и заслужават да имат по-голяма арена за игра и изяви. Ще гостуваме в български училища с готови пиеси и скечове, както и в други центрове на българската култура. Тази есен планираме да изиграем още две представления на „Морски сън“ и след това ще работим по новогодишна пиеса по приказка на Джани Родари. Има планове и да се възстанови пиесата „Коледна приказка от третия рафт“ в съкратен и комичен вариант. Сценарият по нея бе съставен по мотиви от „Приказка за царството на книжните души“ от Маргарит Абаджиев, и се радваше на пълната подкрепа на автора при представянето й.                               
Децата, с които работя, имат изключителен творчески потенциал и вече се включват и в съставянето на роли за себе си и идеи за сценарий на бъдещи пиеси. Това още повече ги приобщава към театралната школа и към принципите на театъра, както и към собственото им аз. Децата развиват и изразяват личността си и с готовност показват наученото и развитото пред публика.
Аз съм един изключително щастлив ръководител на любителска по замисъл детска театрална школа и ще продължа да развивам тази школа със всичките си сили и придобити знания. Очаква ни преместване в нова сграда заедно с училище „Нов Живот“, и приемаме нови деца както винаги, но бройката е ограничена засега, поради това, че има само един ръководител и в школата вече присъстват десет деца за новата 2017-2018 година. Школата ще започне отново занятия в началото на учебната година през септември.                                    
Искам да благодаря на всички които ни подкрепят и се радват на скромните ни успехи, както и на всички които ни посетиха на двете представления на пиесата „Морски сън“, тъй като приходите от тях ще бъдат вложени в закупуването на аудио апаратура, състояща се от миксер и микрофони за школата.       
Изказвам топли благодарности и на родителите на децата участници, които ежедневно ги подкрепят  в това начинание и така правят възможно съществуването на тази школа.            
В Чикаго определено има място и културен глад за още много детски театър и аз приканвам мои колеги, които имат познания по театър и педагогически опит в театъра, да създават още школи и кръжоци по театър, тъй като се оказва, че засега ние сме единствената целогодишна действаща школа по детски театър в Чикаго. Ще се радвам да има повече школи, повече театър и повече култура на качествено ниво и на български език за нашите деца.

Дарина Проданова
Худ. ръководител на детска школа „Малкият принц“
и член на УС на „Салон за българска култура и духовност“
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7