Отново напрежение в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Отново напрежение в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго
image
Отец Димитър по време на коленопреклонната молитва на Петдесетница

Надеждата, че в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго нещата ще се успокоят и отношенията на противопоставяне ще утихнат, за бъде храмът и църковният живот оздравени, е поставена на сериозно изпитание.
Бившият свещеник Валентин Ноцков, който е лишен от права да служи като такъв и бе назначен от владиката Александър за църковен певец, е наричал с обидни думи отец Димитър Ангелов по време на църковна служба. Това се случва по време на коленоплеклонната молитва на празника Петдесетница.
Освен това, по време на литургиите навръх Великденските празници, църковният певец Ноцков наредил на църковния хор да спре да пее. Това се случило и последната неделя, но този път се стига и до обиди. След тях църковният певец си тръгва от храма.
Един от представителите на новото ръководство, избрано през ноември миналата година, Боян Петров, който според отец Димитър е фиктивен член, защото не е представил кръщелно свидетелство и не е кръстен, се е обърнал до владиката Александър. Според Петров в църквата има злоупотреби, които били извършвани от отец Димитър и от председателя на новото настоятелство.
След избора на ново ръководство на храма през есента на миналата година имаше надежда за оздравяване на църковния живот и за стабилизиране на „Св. Иван Рилски“, въпреки многото скандали и противоречия през годините и големия дълг, който има храмът към Българския диоцез на Православната църква в Америка, под чиято църковна юрисдикция е. Дълг, който бе натрупан по времето на бившия вече свещеник, сега църковен певец, включитело заради съдебния процес, който се води с години, под чия юрисцикция да е храмът.
Въпреки този дълг, според отец Димитър за последните месеци църквата има приходи от $12 хиляди, което не се е случвало през последните години.
Какви отчисления се правят за заеми в разходите, взети вероятно за погасяване на дълга, както и за други дългове, може да се види от отчет за приходите и разходите, направен от отец Димитър. По-долу могат да се видят данните за месец за м. април тази година.

 
Приходи за м. април 2017 г.
 


Разходи за м. април 2017 г.

Според отец Димитър, владиката Александър трябва да реши какви мерки да бъдат взети срещу Валентин Ноцков, след като бъде запознат с поведението му. Но и други се жалват на владиката на Българския диоцез на Православната църква в Америка и противостоенето продължава.
Стари и нови вражди, групирания и противопоставяния на членове на новото и на старото църковно ръководство, и вече публичен конфликт между настоящия свещеник отец Димитър, който дойде да служи в „Св. Иван Рилски“ преди по-малко от година, и лишения от свещенически сан настоящ църковен певец Ноцков, който бе назначен за такъв от владиката Александър.
Както и да бъде решен този конфликт, оздравяването на храма отново е пред изпитание. Няма християнски климат в отношенията, няма уважение и още по-малко смирение. Има претенции и обвинения.
Припомняме, че храмът дълго време беше без свой свещеник, след като разпопването на бившия вече свещеник, който е бил ръкоположен за такъв в Българската православна църква, бе признато, макар и със закъснение, от Православната църква в Америка.

eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7