120 години от смъртта на Щастливеца

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | 120 години от смъртта на Щастливеца
image

  „Вий пишете, каквото ви диктува
  фалшивото положение, а аз ще пиша,
  каквото ми диктува  съвестта, па
  сетне ще видим на коя страна ще
  бъде общественото мнение“
На 1 януари 1863 година в живописния дунавски град се ражда един от най-значимите български писатели – Алеко Константинов, когото с основание наричат „будната съвест на своето време“, поради ясно изразената гражданска позиция и критично отношение към действителността, която той отблизо следи и участва във всички нейни обществено политически проявления. 
Щастливеца е първият автор, които описва страни, места и обекти, намиращи се извън пределите на България и първия, който използва смеха като мощно оръжие при изобличаване на човешки недостатъци.
Тази година се навършват 120 години от нелепата смърт на Алеко Константинов. По този повод нашето училище участва  във възпоменателната церемонията в Чикагския университет, организирана от Генералното консулство и Кирилския институт на Ваня Налбантова, със съдействието на проф. Ангелина Илиева, преподавател в университета. За учителите и учениците от БУ“Джон Атанасов“ бе чест и удоволствие да се докоснат до бюст-паметника на великия писател, да поднесат цветя пред него и да покажат какво знаят за човека и твореца Алеко. Нашето училище участва с презентацията „Алеко Константинов – „будната съвест на своето време“ – методическа разработка на Виолета Петрова, преподавател по български език и литература, която заедно с учениците от 6, 7, и 8 клас на г-жа Ваня Налбантова, вълнуващо и емоционално коментираха богато онагледените слайдове, подредени в логическа последоветелност.   За удобство на американските ни посетители, презентацията бе преведена и на английски език от Ивайло и Петър Налбантови от Кирилския институт.
Изтъкна се каква следа е оставил Алеко в българската литература, ролята на семейната среда за формирането му като човек и творец, обществено-политическата му дейност. Анализирайки откъси от „До Чикаго и назад“и „Бай Ганьо“ учениците се докоснаха  до демократа, хуманиста и природолюбителя Алеко, до неговата нравствена чистота и благородство. Акцентува се върху ролята на художествените средства, търсиха се нравствените послания на автора и прозренията му в бъдещето. В края на презентацията учениците разсъждаваха върху проблемите – „Байганьовщината – има ли я днес?“ и „Необходим ли ни е  днес Алеко?“ .
Произведенията на Алеко надживяват времето, в което са създадени, героите му напускат страниците на произведенията и стават част от бита ни. Затова емоцията бе неповторима, когато бай Ганьо оживя пред всички чрез неповторимото изпълнение на Иван Ганчев, бивш ученик на училище „Джон Атанасов” в ролята на героя от „Бай Ганьо прави избори”.
За нас, българите в Чикаго, Алеко Константинов е българската следа тук, в града на ветровете, но и духовната връзка с България. Вече си имаме и кръстовище в Чикаго на името на твореца и всеки път, минавайки по него, мислено духът на Алеко ще ни води у дома.
Специално за в. „България СЕГА“
"Photo-credit: © Ivan Haralanov - FotoDetail"
http://haralanov.com/aleko-konstantinov-university-chicago/Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7