Алеко завинаги в Чикаго

image

В тези дни на май, когато се навършват 120 години от гибелта на Алеко Константинов, разноликата българска общност в Чикаго изрази своята признателност към автора на „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“, „Разни хора, разни идеали“ и още на десетки фейлетони, пътеписи и очерци, запечатали високата гражданска позиция и перфектния ироничен изказ на Щастливеца.
Точно в 15 часа на 7 май на североизточния ъгъл на W. Irving Park Road и N. Hamlin Avenue -  пред сградата на Първи български център в Чикаго започна тържествената церемония по именуването на кръстовището, което получи  названието „Aleko Konstantinov Way”. Инициативата за тази родолюбива идея възникна спонтанно преди няколко месеца вече, точно в Първи български център, когато генералният консул на Република България - Иван Анчев, бе гост на една от творческите вечери на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Последваха бързи и ефективни срещи на господин консула с представители на местната администрация, което доведе и до благоприятния завършек на проекта.
При именуването на кръстовището присъстваха генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев, общинският съветник за 45-и район на Чикаго Джон Арина (Alderman John Arena, 45 Ward), представители на местната, общинската и градската власт (Cook County and Chicago Mayor Office), български обществени и културни организации, множество граждани.
Тържеството бе открито от Добри Карабонев, който отбеляза важни моменти от биографията на Алеко. Симеон Гаспаров – председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света - подчерта многозначността на творчеството и приноса на Щастливеца за развоя на българската литература и духовността на българската нация. Преди техните изказвания, веднага след като прозвучаха българския и американския национални химни, второкласникът Дейвид Тодоров изрецитира „Аз съм  българче“.
 В приветствените си думи генералният консул Иван Анчев спомена, че  три поколения българи са пристигнали на този ден тук, за да посрещнат Алеко – представителите на най-старата българска емиграция, дошли през 50-те и 60-те години на двадесети век. Второ – хората,  работили и учили в Чикаго, емигрирали през 90-те години и до днес и още  -  най-младите – децата, родени на американска земя – богатството на нашата общност.
 „Тази чест дължим на Щастливеца, защото той е един от най-светлите, най-чистите, най-безукорните образи в българския духовен пантеон. Алеко винаги е бил признак и пример на честност, на доблест, на обич към  родината и в същото време - на вечен стремеж към търсене на новото“ - допълни ораторът.
След  това той прочете поздравителни адреси  от Президента на Република България  - Румен Радев, от Министър-председателя – Бойко Борисов, от Министъра на външните работи – Екатерина Захариева и от Кмета на Чикаго – Рам Емануел.
Двата флага – на България и САЩ, се развяваха волно под  скоро поставената табела, когато  общинският съветник за 45-и район на  Чикаго -Джон Арина - поздрави присъстващите и заедно с Иван Анчев откриха  Алековото кръстовище. След това Джон Арина връчи по една  идентична  паметна табела на генералния консул и на Съюза на българските писатели в  в САЩ и по света. Иван Анчев пък подари портрет на Алеко Константинов, който ще краси  Първи български център, където се събират  писателите от Чикаго.
В своите финални думи генералният консул призова българската общност към  ново родолюбиво предизвикателство – да набере средства, за да бъде направен художествен превод и да бъде издаден на английски език  пътеписът „До Чикаго и назад“, което ще позволи  на многобройните американските приятели на България да се запознаят с творбата. За целта вече е организирана дарителска акция.
Официалната част завърши с тържествен водосвет.

Виолина Б. Иванова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7