Новият музикален директор на Илинойската филхармония е българин

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Новият музикален директор на Илинойската филхармония е българин
image
Маестро Стилиян Киров с Иван Анчев – Генерален консул на България в Чикаго

Преди ден стана ясно, че новият музикален директор на Илинойската филхармония е българин и се казва Стилиян Киров. Нашият сънародник е избран измежду 175 диригенти състезаващи се за позиция през последните две години. Българинът беше един от петимата диригенти останали на финалния кръг за конкурса, като още в началото на тази година той трябваше да дирижира изпълнението на програма с творби от Рахманинов, Лигети и Кодай.
За да се спрат на най-подходящия кандидат, от филхармонията се допитват и търсят съвет от Хенри Фогъл, който в момента е декан на катедрата по сценични изкуства в университета „Рузвелт“, а преди тази си длъжност е бил президент на Чикагския симфоничен оркестър в продължение на осемнадесет години.

Фогъл се изказва изключително ласкаво за нашенеца, като определя техниката на му на дирижиране за чиста, а движенията на диригентската палка лесна за четене от музикантите. Той допълва, че Стилиян притежава и страст и голяма отдаденост в творенето на музика.
От 1 юни 2017г. българинът официално ще ръководи престижния оркестров състав, който е член на Лигата на американските симфонични оркестри и на Конгресното и посетителско бюро на Чикаго Саутленд. Договорът, който получава Стилиян, е за срок от 3 години и изтича през сезон 2019-2020г.
Самият Стилиян Киров е завършил легендарния Джулиард в Ню Йорк, а магистърката си степен по дирижиране получава в „Екол Нормал дьо мюзик“ във френската столица Париж.
Той е на тридесет и три години и вече е музикален директор на „Симфония във си“ в Ню Джърси и на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния, от които не мисли да се отказва и твърдо е решил, че ще продължи работа и през следващия сезон.
Киров споделя, че по голяма вероятност ще му се наложи да прекарва голяма част от времето си във въздуха, летейки в самолета, но това няма да му пречи, защото възможността да прави музика на различни места, като сравнително млад музикант, му действа страшно мотивиращо за по-нататъшно израстване и покоряване на нови върхове.
За него да имаш три оркестъра е като да имаш три деца, като трябва да отделиш нужното време и внимание на всяко едно от тях. 
През 2016 година Киров  е отличен с наградата „Помощ за кариерата”, която се връчва от американската фондация на сър Дьорд Шолти.  Но това не е единственото му признание, той също така е и лауреат  на Международния диригентски конкурс „Малко” през 2015г., който се провежда в Дания.

Никол Сашова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7