Живка Бубалова и Константин Маринов: „Нека да сме заедно!“

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Живка Бубалова и Константин Маринов: „Нека да сме заедно!“
image

 

Кампанията за закупуването на сграда в Elk Grove Village за български културен дом бе повод за поканата към Живка Бубалова („Малко Българско Училище“) и Константин Маринов (Български Фолклорен Клуб „Вереа“) да бъдат гости в токшоуто „ Stanley’s New America” (предава се по COMCAST CABLE TV).

Макар и да сте известна на българската общност в Чикаго, можете ли да опишете накратко живота си в България и тук зад океана?

Живка Бубалова: И в България животът ми беше почти толкова напрегнат – живот на преподавател във висшe учебно заведение, обществен деятел, майка и съпруга… В общи линии нищо ново, след няколко години в Америка възстанових и увеличих малко темпото.

Практически продължавате да се занимавате с това, което сте вършили и в България – обучение и обществена дейност?

Точно така.

Започнахте „Малко Българско Училище“ преди 7 години с 13 ученика, сега са около 600. Как постигнахте този забележителен успех?

Ж.Б.: Мога да кажа, че беше неусетно, защото иначе можеше да опитаме да спрем поне малко този голям растеж. Не разбрахме кога в средата на втората година вече имахме 100 деца. Тогава започнахме да мислим как да изградим обучението така, че то да бъде по-достъпно. Хората си мислеха, че умишлено не искахме да кажем броя на учениците, а истината е, че всяка седмица сме записвали минимум по едно ново дете. Случвало се е дори две седмици преди края на учебната година да се записват нови деца, които искат да повторят и следващата учебна година.

В предварителния ни разговор споменахте за това, че във вашата методология е от много важно значение изграждането на мост между американската образователна система и българската. Предполагам, че това също е изиграло важна роля за успеха и разрастването на училището. Можете ли да обясните за какво всъщност става въпрос?

Ж.Б.: Да, през всички тези години се опитваме да градим този мост, макар да не мисля, че все още сме го изградили. Знаем колко забавно и интересно е на децата това, което им се предлага в американското училище и колко трудни и недостъпни всъщност са нашите учебници. Затова се опитваме да олекотим учебния материал или да напишем нови упражнения към вече доста остарели български учебници.

Доколкото знам, на същата база и логика, сте създали два учебника, макар вие да ги наричате помагала.

Ж.Б.: Повече са. Един, който е готов отпечатан, още един под печат,помагало по четене с разбиране, на който аз съм автор – то ще бъде предложено за печат в края на лятото и помагало по история. Общо са четири.

Друг важен елемент, доколкото разбрах, е екипния начин на работа във вашето училище. Тоест много от вашите учители обсъждат заедно различни въпроси.

Ж.Б.: Така е. Учителите ни работят изключително добре заедно. Екипите на отделните класове консултират своите уроци, обменят идеи и работят заедно във всяко едно отношение. Освен това избрахме модел, който се прилага в България при по-големите ученици, разделихме Българския език на четене и писане (Литература и Български език), като по този начин преподавателите си поделят двете части – точно това по което преподава и има време да изработва нови материали. Разбира се, използваме много и от материалите създадени и публикувани от колегите в България, които подобряваме и усъвършенстваме.

Какво ви е мнението за материалите подготвени в България?

Ж.Б.: Поне досега, те са доста трудно работещи. Изготвени са на високо лексикално ниво, тоест обогатени са с много думи, които дори вече не се ползват в езика.

Това не помага на вашия тип методология.

Ж.Б.: Точно така. Изключително схоластични учебници, които трябва да станат по-нови и игрови, като съответстват на нуждите на децата.

До колкото разбрах, има сигнали, че вече някои лица в Министерството на образованието и науката осъзнават това.

Ж.Б.: Да. На всички общи форуми и конференции предлагаме едно и също – смятаме, че трябва се сменят учебните програми и вече върху тях да се напишат новите учебници, в които да участват преподаватели реално познаващи децата, работещи с тях.

Според вас дошло ли е времето за смяна на името на вашето училище? От „малко“ да стане „Голямо Български Училище“.

Ж.Б.: Много хора от няколко години ни задават този въпрос, дори ние помежду си използваме този оксиморон „Голямото малко българско училище“. Но честно казано си харесваме името, защото то означава сплотеност, общност и смейност. Много държим на него. Аз лично бих го заменила единствено с „Малката България“, което също много обичам.

Кое е общото и различното между българските училища в Чикаго, които станаха много?

Ж.Б.: Общото е големия труд, който полагат всички колеги, независимо от това колко е голямо училището. Общото също е ентусиазма, разчупения модел и отношение към родителите, за разлика от колегите в България – поне по това, което си спомням от българската образователна система, когато бях част от нея.
Кое е различното… не мога да кажа, защото когато колегите провеждат обучението си, ние също сме в час. Със сигурност има разлики.

Всички училища ли са членове на силната и успешна Асоциация на българските училища в чужбина?

Ж.Б.: Не, не всички са. Ние непрекъснато се замисляме за това.

Вие също не сте, така ли?

Ж.Б.: Все още не сме, но мисля, че скоро ще станем.

Може ли един учител в българско училище да се издържа изцяло от работата си?

Ж.Б.: За съжаление няма как, макар че голяма част от колегите дават много повече труд от тези четири часа, в които се намират в училището. Когато направим нов модел на училище – целоседмично българо-американско училище, нещата ще стоят по съвсем различен начин.

Възможно ли е това?

Ж.Б.: Опитва ме се. Имаме такава идея и тя зрее.

Има ли нещо, с което Министерството на образованието и науката може да подобри работата на българските училища в чужбина?

Ж.Б.: В последните седем години откакто ние имаме училище, Министерството ни обръща внимание и се вслушва доста в нас. Иска ни се, разбира се, повече да идват, да има по-голяма близост, защото с тази часова разлика понякога ни е доста трудно да се справяме само с телефони и имейли.

Кога е бил последния път, когато е имало представители на Министерството в Чикаго?

Ж.Б.: Това беше миналата година по време на втория форум на българските учители.

През месец март българския език стана официален в щата Илинойс или по-точно бе включен в програмата за двуезичност. Какво означава това за българската общност в Чикаго?

Ж.Б.: Това е изключително добра придобивка, бих казала дори, че това е най-голямата победа на българския език в последните две десетилетия, защото сега децата ни ще получават диплома, която благодарение на този печат за двуезичност ще има по-голяма тежест. Това си е сериозен стимул за тях. Това е от полза за всички нас и най-вече за децата ни.

В града на ветровете се смята, че живеят над 300 хил. българи, но все още няма Културен дом. Мислите ли, че е назрял момента за това?

Ж.Б.: Отдавна мислим, че е дошъл моментът да имаме българско огнище и дом, място където да можем да обменяме и генерираме идеи, както и да градим нещо ново. Ние като училище го обмисляме отдавна, Коцето от доста време говори за читалище, затова решихме да обединим усилията си.

Говорим за един дом, който би приютил различни организации с идеална цел. А такива вече има доста… Кои всъщност биха могли да влязат и с какви дейности?

Константин Маринов: Абсолютно всички. Затова се казва културен дом, в който могат да влязат художествени галерии, артисти, писатели, танцьори и музиканти – абсолютно всичко, което свързва културата и запазва традицията и бита на нашия народ. Наистина вече станахме много организации и може би трябва да се намери някаква формула, защото всички изпълняваме едно и също… Но има организации, които са започнали по-отдавна и са утвърдили името и традициите си. На нас не ни трябват 100 организации и три ни стигат, за да вършим идеална работа.

Но е възможно да има много организации, които да са обединени в един общ дом и идея.

К.М.: И да се допълват. Трябва да има координация, защото иначе многото организации правят едно и също на различни места. Винаги съм казвал, че трябва да бъдем заедно. Не става въпрос за това кой ще бъде лидер и ще го показват повече, кой ще говори повече от останалите и ще бъде на първа страница.

Понеже говорим за имущество - сграда, кои са основните източници на тези финанси?

Ж.Б.: Търсим финансите по много възможни начини. Направихме GoFoundМеакаунт: https://www.gofundme.com/mbuchicago, в който основно се отчитаме за събраните до момента средства. Сумата която планираме е за начална вноска на сградата и е 400 хил. долара. Имаме индикации обаче, че ще ни трябва по-малко от тази цифра.
От няколко години питаме българското Министерството и на всички големи форуми поставяме един въпрос – дали не може авансово да ни дадат субсидията, която ежегодно получаваме и срещу нея да закупим сграда.

К.М.: И още един въпрос беше – дали държавата България, независимо кое правителство е на дневен ред, може да закупи сграда и да й бъде собственик. Така или иначе тази сграда ще бъде за българската общност и поколенията. Това няма да бъде сграда с персонална собственост, все пак.

Какви са успехите в това отношение?

Ж.Б.:  На една политическа среща на партията, която в момента спечели изборите, беше казано, че не е невъзможно да се предвиди бюджет от 1 млн. долара за купуване на такава сграда в Чикаго. Това обаче далеч не означава, че имаме резултат налице.

Ако трябва да говорим конкретно, вие работите с администрацията на Elk Grove Township и като във всеки един град и администрация съществуват различни интереси. Вие как успявате да балансирате в тази насока?

Ж.Б.: Училището се намира в Elk Grove Village, а над него е Elk Grove Township, който притежава тази сграда, която ние искаме да купим. Може да се каже, че постигнахме една политическа победа, обединявайки се като общност спечелихме (с 18 гласа) пускането на тази сграда на пазара, защото хората в Elk Grove не искаха тя да се продава, страхувайки се, че ще я купи някой искащ да я разруши, за да построи къщи, от които да печели. Нашата концепция за създаване на училище, Културен дом и детска градина вдъхна доверие и жителите прегърнаха идеята. Хората от администрацията ни подкрепиха и преди около 10 дни ни извика кмета на Elk Grove Village да ни каже, че ще бъдем обсъждани много сериозно. Имахме и телефонен разговор, в който ми каза, че на 25-ти ще получим оригиналния пакет от документи, с който те ще ни обсъждат като единствения купувач на сградата.

Имате ли трудности, които срещате в процеса на тази кампания за нов Културен дом?

Ж.Б.: Да, има доста трудности. Трябват ни специалисти, които да се занимават с покупко-продажба на имоти и такива, които да съберат пакета от необходимите документи и да прочетат всички букви на закона, защото искаме да се направи професионално и да остане за поколенията.

Какви други трудности имате освен намирането за специалисти за всеки един аспект?

Ж.Б.: Може би трудност идва и от това, че трябва да обясняваме, понеже имахме предложение да направим акционерно дружество… Това, което хората от нашата общност не могат да разберат е, че една Non for profit организация тук е наистина обществена, с идеална цел и не може да се разрушава нейната структура. Иначе, ако започнем да правим акционерни дружества, ние вече ставаме частно училище.

К.М.: И всеки ще има процент.

Тоест вие искате идеята да си остане чиста – идеална и до колкото разбирам, някои хора не разбират същността на тази идея и имат погрешни и неадекватни интерпретации.

К.М.: Според мен не искат да разберат, защото „нашето мислене“ е такова. Например излизат нашите организации и те си казват: А, ето сега ще има нещо. Ама защо сега? Започват концерти. За какво събират тези пари?
При нас всичко е прозрачно. В тази страна всеки може да провери всяка една неправителствена организация.

Как може да се преодолее този проблем?

К.М.: С повече обяснения.

Ж.Б.: Аз мисля, че чрез децата си също можем да научим, защото в американските училища ние преподаваме това на децата и им обясняваме, че като единица на едно общество ти трябва да се опитваш да връщаш на това общество. Без никой да е поискал това от децата, на последното ни събитие те решиха да участват много активно в продажбата на картички и търга на картини. Те решиха да дарят, защото знаят, че им се дарява и така се случват добрите неща.

Обърнете се към зрителите и им кажете защо трябва да приемат тази идея като тяхна, а не като ваша и защо трябва да се присъединят към нея.

Ж.Б.: Уважаеми зрители, уважаеми членове на българската общност, с тази наша стъпка ние искаме да дадем, а не да получаваме и да искаме нещо в замяна. Дошъл е момента, в който нашите организации са достатъчно големи, авторитетни и доказали се. Затова ви призоваваме така както ние даваме, така както 60-те учители от „Малко българско училище“ отделиха много часове, за да подготвят материали и да участват във всичките събирания, така както танцьорите от „Верея“ играят безвъзмезно на всички мероприятия които организираме, да дадете и вие. Защото, ако сега с тази идея успеем след пет години ще имаме поне още две български сгради. Ако пък не успеем, което даже не искам да си го помисля, идеята ще трябва сигурно да отлежи още едно поколение.

К.М.: Както пише на тениската, която нося в момента: Може да живеем в Америка, но корените ни са български. Нека останем българи и да сме обединени в една идея. И тази идея е много добра, защото ако направим така, че да имаме един дом, в който всички да творим, работим и предаваме на децата – няма да ни затрият като нация.

Константин, кога се влюбихте в българския фолклор?

К.М.: На шестгодишна възраст ми беше първата изява на сцена – танц „камерна ръченица“ на хореографа Петър Григоров – от тогава, вече 43 години не съм спирал да танцувам.

Какво според вас е значението на българския фолклор за запазването на българската култура и традиции в чужбина и в частност на обучението на българските деца зад граница?

К.М.: Тази година в „Малко българско училище” може би сме единствените от много новатори в Северна Америка, направили фолклорна паралелка. Това са наши деца на големите танцьори в ансамбъла, направихме един клас, който изучава по-разширено българския фолклор – етнографска област, обичаи, традиции, бит… Разиграваме сценки от български народни приказки и извличаме мъдрост и поука от тях. Учим ги на народни танци от различни етнографски области, а ние сме може би единствената държава с толкова богат и красив фолклор.

Вие организирате няколко фолклорни фестивала, това не изглежда да е лесен процес.

К.М.: Цялата група „Верея“ сме организатори на фестивал „Верея“, който тази година ще се проведе за седми път. Отделно преди 4 години стартирахме в България „Верея и приятели“, в който нашата идея беше българите живеещи в чужбина да се събираме първите петък, събота и неделя на месец август в България и да показваме как съхраняваме, поддържаме жив и популяризираме нашия фолклор.

Доколкото знам, тази годна, всички фестивали са в един ден. Коя е другата държава където има фестивал?

К.М.: Тук на 22-ри си остава „Верея“ в сградата на Elk Grove High school, „От извора“ остава в Монреал, Канада,  в Гандия, Испания, се събират много състави от Европа и се казва „На мегдана на другата Бълария“ и във Стара Загора ще си бъде отново „Верея“.

Значи на 22-ри април ще има синхрон от четири фестивала в Америка, Канада, Испания и България.

К.М.: Точно така.

С какво създаването на Български културен дом ще помогне на вашата дейност?

К.М.: Това със сигурност много ще помогне, защото тогава няма да чакаме една събота, в която сме ограничени да работим за 1-2 часа, а ще можем да работим и през седмицата. Сигурен съм, че за една година ще има невероятен успех, без значение за децата или възрастните.

Кое ви харесва в българската общност в Чикаго и какво още трябва да се направи, за да може българите тук да се чувстват още по-комфортно далеч от родината?

К.М.: Аз ще съм кратък – да сме заедно!

Ж.Б.: Абсолютно подкрепям Коцето, да сме заедно.
Това което ми харесва е, че има изключително много доброволци, много хора разбиращи идеята и разпространяващи я. Хора, които са готови да ти подадат ръка и това изобщо не е мит. Аз съм  против това разбиране, че българите зад граница гледат в чуждите чинии – не е вярно. Мисля, че всъщност сме много по-сплотени именно зад граница.
Пожелавам всички българи да бъдат единни, независимо къде се намират.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7