„Ритон” и българските ученици бяха голяма сила в Чикаго!

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | „Ритон” и българските ученици бяха голяма сила в Чикаго!
image

Пролетта започва през март и сезонът на събуждането, на новия живот след зимата, ни прати вече сигнал, че идва. И даже е близко... За българското Чикаго беше още в първия ден на месеца и се  отбеляза шумно и красиво - с идването на „Дует Ритон”. Няма съмнение, че техният концерт в Mullady Theater  беше с ключово значение за общата картина от маратонското им музикално турне в Канада и САЩ. Бяха минали вече „канадския си маршрут” - Монреал, Торонто, Калгари и след Сиатъл и преди Лас Вегас, преди Тампа, Хюстън, Далас, Сент Луюс, Финикс, преди Ню Йорк, дойдоха в Чикаго.
От месеци, почти година вече, българската фондация „Експертни инициативи” с изключителното внимание и усилията на Петя Романова, постави северноамериканските турнета на българските естрадни звезди  на здрава професионална основа. Вестник „България Сега” и Телевизия BG7, от своя страна, създават необходимата и благотворна медийна среда. Така  ние сме свидетели на една оптимистична инвазия на българското вокално изкуство в „Новия Свят”, а също и на едно благодатно общение между таланти и поклонници, изпълнители и фенове, от България и Северна Америка.
Концертът на „Ритон”  в Чикаго носеше в най-висока степен белега на един експеримент, на нещо ново, което създава особен ореол на техните среща с българските общности отвъд Атлантика.  Огромният талант и авторитет на Катя и Здравко станаха основа за един по-сърдечен и разкошен диалог между артистите от сцената и зрителите от залата. Границата между тях се разпадна и станахме свидетели на една уникална музикална фиеста.
Ритон бяха поканили при себе си на сцената и два знаменити танцови ансамбъла в Чикаго - чисто българският „Верея” и интернационалният „Балкански Игри”. Това великолепно партньорство между вокал, танц и музика, се представи фантастично и изпълни с възторг сърцата на хората.
Но имаше и още нещо... И залата и сцената се бяха превърнали на златна нива, чиито класове обещават щедра реколта музикални таланти. Деца от почти дузината вече български училища в Чикаго  бяха също поканени като партньори в този невероятен концерт: „Дует Ритон” и  Българското Чикаго! Нашите гости, познати като едни от най-съвършените майстори на „диалога с публиката”,  с подкрепата на децата - изпълнители, създадоха този път една необятна по своята топлота  и сърдечност атмосфера.
Представете си: на сцената са сестра и брат Анна и Самуил Логсдон. Любимите в Чикаго рецитатори на стихове, изпълнители на песни, артисти в театрални сценки... Тя на пет, или може би вече на шест годинки, той - с няколко по-голям. Артистични, динамични, безстрашни в репертоара си, безгрешни в своя български език, където нямат и сянка от чужд акцент, радостта на публиката, която съпреживява всичко, което те разказват... Анна Логсдон е и единствената малка /и голяма/ актриса от цял свят, която притежава собствена, истинска, небесна звезда! Била й подарена за един рожден ден... Как е станало, коя точно е нейната свезда,  как така й е била подарена... тайна!  Учете здраво, пейте прекрасни песни, рецитирайте и пишете стихове, рисувайте и изучавайте науките  - това е пътят към звездите! Това казаха и Катя и Здравко от „Ритон” на нашите, български деца от Чикаго, в края на концерта.
Концертът завърши трогателно, както Зимните олимпийски игри в Сочи преди седмица - всички на сцената, заедно,  с радост и песен, усмихнати и добри! Час и половина след това - автографи, българска радост и реч... и много благодарности - на „Ритон”, на прекрасната публика...  И най-вече - на българските деца в българските училища на Българското Чикаго...

Климент ВЕЛИЧКОВ
в.„България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7