Творческа среща с журналиста Ангел Колев

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Творческа среща с журналиста Ангел Колев
image

По инициатива на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСЕТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА, на 7 септември т.г. в ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР - Чикаго се състоя среща с българския журналист от Филаделфия, определящ себе си като пътешественик, Ангел Колев. Той е  роден на 12 октомври 1950г. в Благоевград. Завършил е журналистика в гр.Лвов,Украйна през1974г. Работил е във вестниците "Граничар","Българска армия","Кооперативно село","Подкрепа","Стандарт" и в-к "КЕШ". Негови очерци и разкази са включени в сборници на издателство "Народна младеж" и "Военно издателство" - София. Първата му самостоятелна книга е пътеписа  му "99 страници от Америка" излязла през 1998г.  На следващата 1999г. издава и втората си книга "Това е Аляска".
Ангел Колев е  наистина човек пътешественик. Пътувал е в 30 страни на четирите континента. С американската автобусна компания Greyhound e пропътувал близо 100 000 мили в САЩ и е посетил 30 щата. Според него самият, най-екзотичните маршрути по които е пътувал са Мачу Пикчу в Перу, Манаус, Бразилия, плаването по река Амазонка и притоците и. Остров Ранджито в Нова Зеландия, укрепените острови на цар Петър Първи в Балтийско море и Форт Юкон в Аляска по нищо не отстъпват на другите места по света с  красотата си - казва той.
От 1999г. Ангел Колев живее със семейството си във Филаделфия, САЩ. Но дори и тук, на хиляди мили от Родината  България, той не изменя на любовта си към българската книга и българската литература. С неговия личен проект, кръстил го "За буквите", е спонсорирал не един и двама млади автори за издаването на книгите им в България. Седем са книгите до сега, които срещат читателите си благодарение на неговата финансова и не само финансова подкрепа. Книгата "Бавни портрети", стихове на младата поетеса Невена Борисова спечели Голямата национална награда за най-добра дебютна книга "Южна Пролет" - 2009.Искрено се гордее с наградата за тази книга, наричайки я шеговито "Първи, но не и последен мой издателски Оскар".
Житейската максима на Ангел Колев е: "Да мислим и със сърцето си!" Най-голямото му откритие е ПРИЯТЕЛСТВОТО. ЩЕДРОСТТА е най-ценното човешко качество дадено ни от Бога - казва той.
Освен дарбата му на човек-пишещ, Ангел Колев притежава и дарбата на речовит човек, който може да държи публиката "три дни и три нощи" със зяпнали уста без мърдане, разказвайки надълго и нашироко за себе си, за пътешествията си, за творческите си, спонсорски и издателски планове.
Неговия дългогодишен колега и приятел, писателя и вицепрезидент на СБП В САЩ И ПО СВЕТА Симеон Гаспаров каза, че много от "хватките" в журналистиката е научил от него като начинаещ  журналист във в-к "Подкрепа". Василен Васевски, главен секретар на СБП В САЩ И ПО СВЕТА прочете кратко био за живота и творчеството на Ангел Колев. Срещата бе организирана и ръководена от председателя на СБП В САЩ И ПО СВЕТА, Георги Витанов Богат.


                                                                              
Г.Витанов БОГАТ
в."България СЕГА"
www.bulgariasega.comОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7