София среща Чикаго

image
Кметът на София Йорданка Фандъкова и Иван Сотиров, председател на фондация “Приятели на Чикаго”.


За трета поредна година в София ще се проведат Дни на Чикаго, организирани от фондация “Приятели на Чикаго” с подкрепата на Столична община и Посолството на Съединените щати. Медийни партньори са Дарик Радио, вестник “България СЕГА” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и медийният портал EuroChicago.com. Целта на тези дни, които се провеждат в навечерието на 4 юли – националния празник на САЩ, е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.
Как се роди тази идея? Всичко започна с посещението на Бойко Борисов, тогава кмет на София, в Чикаго. Това всъщност бе първото посещение на кмет на българската столица в града, където живее най-голямата българска общност в Америка. Това се случи на 3 февруари 2009 г. На срещата с тогавашния кмет на Чикаго Ричард Дейли Бойко Борисов предложи София и Чикаго да станат градове-побратими. Той изтъкна, че установяването на преки контакти между София и Чикаго е естествено и навременно именно поради свързващата роля на хилядите българи, които живеят в Чикаго. Изрази също така своята увереност, че в скоро време в администрацията на общината ще работят и представители на българската общност в Чикаго. Кметът на София предложи сътрудничество между образователни и културни институции от двата града, разширяване на бизнес контактите и участие в спортни състезания, така че да се подготви почвата за подписване на споразумение за побратимяване на двата града. Ричард Дейли заяви, че това е първата му среща с български кмет и изрази задоволството си от установяването на пряк контакт, като подчерта, че Чикаго е град, в който живее и се труди многобройна българо-американска етническа общност. Българите в Чикаго се ползват с име на трудолюбиви и честни хора, които полагат сериозни грижи за своите семейства и специално за образованието на своите деца, каза Ричард Дейли. Той посочи обаче, че преди да се подпише споразумение за побратимяване на градовете, трябва да се установи интензивно сътрудничество между образователни и културни институции и да се разширят бизнес контактите.

Като генерален консул на България в Чикаго по това време, аз присъствах на тази среща. След като се завърнах в България, когато мандатът ми приключи, идеите, които се споделиха на нея, ме подтикнаха да инициирам създаването на фондация “Приятели на Чикаго”. София обаче имаше вече нов кмет – Йорданка Фандъкова. Срещнах се с нея на 11 ноември 2010 г., запознах я с целите на организацията и за моя радост тя изрази подкрепата на  Столична община за бъдещата ни дейност. Няколко дни след тази среща получих официално писмо от кмета на София, в което се казваше:

“Уважаеми господин Сотиров,

Приемете моите сърдечни поздравления по повод инициативата на ръководената от Вас фондация “Приятели на Чикаго” за осигуряване на обществена подкрепа и стимулиране на възходящото развитие на сътрудничеството между София и Чикаго.
Установяването на по-близки отношения между двата града е акт, който без съмнение ще бъде ползотворен за институциите и ще предостави възможности за обогатяване и подобряване качеството на живот на нашите съграждани.
Столична община подкрепя лансираната от Вас и екипа Ви идея за побратимяване на София и Чикаго, като изразява пълната си готовност за оказване на съдействие при предстоящите етапи на развитие на инициативата.
Уверена съм, че заедно ще успеем да осъществим този значим проект между двата града в духа на взаимно приятелство и интерес.

С уважение,
Йорданка Фандъкова
Кмет на София”

Нов кмет имаше и Чикаго, така че по време на посещението си в Чикаго през 2011 г. направих всичко възможно да го запозная с идеята за побратимяване на София и Чикаго. За моя радост той също изрази подкрепата си за осъществяването на тази идея. Ето текста на официалното писмо, с което кметът на Чикаго Рам Емануел изрази отношението си към бъдещото развитие на връзките с българската столица:

“Уважаеми господин Сотиров,

Като кмет и от името на град Чикаго искам да Ви поздравя за успешната дейност на организацията, която сте основали – “Приятели на Чикаго”.
Вашите усилия водят до увеличаване на подкрепата за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Чикаго и България, а от това сътрудничество ще се възползват много наши съграждани. Убеден съм, че опитът и контактите, придобити през годините, когато бяхте генерален консул на България в Чикаго, ще са от изключително значение за по-нататъшната Ви работа, насочена към създаване на повече възможности за обмен на идеи и добри практики между Чикаго и България. Ние ценим отношенията, които поддържаме с вашата велика нация и аз очаквам нашите връзки да укрепват с времето.
Още веднъж, моля приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания за успех във Вашата бъдеща дейност.

С уважение,
Рам Емануел
Кмет”

Ако трябва да обобщим причините за особените отношения на София и Чикаго в няколко реда, то те ще изглеждат така:
•    Чикаго е градът, в който живее най-голямата и най-добре организирана българска общност в Съединените щати.
•    Чикаго е единственият град в света, кметът на който обявява с Прокламация Националния празник на България за Български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да празнуват заедно с българите.
•    Чикаго е единственият град в света, където на 3 март – Националния празник на България, българското знаме се издига с тържествена церемония на централния площад в града между знамето на Съединените щати и знамето на град Чикаго.
•    Чикаго е единственият град в света, в който българският език е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба.
•    Чикаго е градът, който първи в света признава независимостта на България след края на руско-турската война от 1877-1878 година.
•    Чикаго е градът, към който София отправи официално предложение за побратимяване при срещата на кметовете на двата града Бойко Борисов и Ричард Дейли в Чикаго на 3 февруари 2009 година.
Не знам кога София и Чикаго ще станат градове-побратими, но съм убеден, че това ще се случи. И това ще бъде заслуга не толкова на фондация “Приятели на Чикаго”, а на българската общност в Чикаго, която все по-активно и все по-ефективно работи за постигането на тази цел.

Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.comДни на Чикаго в София

28 юни - 4 юли 2013

ПРОГРАМА

28 юни 2013, петък, 11:00 часа
Изложбени табла в градската градина пред театър “Иван Вазов”
Вход свободен

ОТКРИВАНЕ НА ДНИТЕ НА ЧИКАГО

Фотоизложба
ЧИКАГО – ГРАД, СЪЗДАДЕН ЗА ХОРАТА

Чикаго е известен като град на небостъргачите. През 1885 г. тук е построен първият небостъргач в света. Много американци и чужденци посещават Чикаго, за да видят най-високите сгради в Америка – Уилис Тауър и Тръмп Тауър. Макар че Чикаго е град, създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е "Urbs in Horto", което означава “Град в градина”. И чикагци наистина обичат своя град, защото това е град, създаден за хората. Тази удивителна фотоизложба ще разкаже на софиянци и гостите на столицата историята на Ветровития град и ще ги запознае с чудесата на Чикаго.

1 юли 2013, понеделник, 11:00 часа
Съюз на българските журналисти (София, ул. “Граф Игнатиев” № 4, етаж  3)
Вход свободен

Иван Сотиров
Председател на фондация “Приятели на Чикаго”
Генерален консул на България в Чикаго (2005-2009)

ЧИКАГО – ГРАД НА ЧУДЕСАТА

Макар че в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати и почти всеки българин е чел знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, съвременен Чикаго не е добре познат у нас. От построяването на първия небостъргач в света досега Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност. И може би сред многобройните чудеса на града най-впечатляващото чудо е неукротимият дух на неговите жители.  

2 юли 2013, вторник, 17:30 часа
Американски център при Столична библиотека (София, площад „Славейков” № 4A, 1-ви етаж)
Вход свободен

Награждаване на победителите в конкурса за
ПРЕВОД НА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ ШЕЛ СИЛВЪРСТИЙН

Фондация “Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека организираха за трета поредна година конкурс за превод на стихотворение от Шел Силвърстийн, който е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Освен като детски писател, Силвърстийн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

3 юли 2013, сряда, 17:30 часа
Съюз на българските архитекти (София, ул „Кракра” № 11, етаж 2)
Вход свободен

Доцент арх. Димитър Андрейчин
КОЯ Е АРХИТЕКТУРНАТА СТОЛИЦА НА АМЕРИКА: ЧИКАГО ИЛИ НЮ ЙОРК

Макар че Ню Йорк е по-известен като град на небостъргачите, Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка. Плеяда знаменити чикагски архитекти са променили драстично не само силуета на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят. Доц. арх. Андрейчин e преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Специализирал е в Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ. Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис.

4 юли 2013, четвъртък, 22:00 часа
Клуб Студио 5
Национален дворец на културата, вход А3 (София, пл. “България” № 1)
Вход свободен

ПРАЗНУВАМЕ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

СОФИЯ-ЧИКАГО БЛУС МАРАТОН

DELTA ROOSTERS BLUES BAND

Преоткривайки автентичното звучене на старите майстори на блуса, Delta Roosters се стремят да предадат искреността и чувството, с които тази музика е пропита. Невероятната хармоника на финландския майстор Ееро Турка, нежната китара на Петър Георгиев - Пешето, страстният глас на водещия вокалист Антон Серкеджиев и прекрасното звучене на добро-китарата на Михаил Шишков пресъздават по един уникален начин атмосферата на Делта блуса и в наши дни.

Повече информация за Дните на Чикаго в София, може да се намери на www.friendsofchicago.org и www.facebook.com/friendsofchicago.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7