114 557 български граждани гласували в чужбина

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | 114 557 български граждани гласували в чужбина
image

Сред българите в САЩ най-много са гласувалите в Чикаго

Според Министертвото на Външните Работи на България правото си на глас в САЩ (Парламентарни избори 2013) са упражнили 4 238 български граждани. В Лос Анжелис гласувалите са 213, в Сънивейл - 232, Вашингтон - 356, Чикаго - 119, Дес Плейнс (предградие на Чикаго) - 993 избиратели.

Чикаго е лидиращият град  в САЩ с 1112 гласове. Ако приемем, че 50 % от българите в САЩ имат правото да гласуват,това би означавало, че избирателната активност е била едва около 3 %. Дали ниската активност е поради липса на интерес, бюрократични пречки или и двете? Имаше ли злоупотреби в процеса на гласуването?

Ще дадем възможност на нашите читатели да отговорят на тези въпроси на е-майл:editor@bulgariasega.com 

Общият брой на гласувалите в чужбина по данни на секционните комисии е 114 557.

Update 05/14/13 - 3.00 pm Chicago time

Получени коментари

Здравейте,

Прочетох постинга във ФБ по повод малкото български граждани гласували в чужбина. Живях дълго време в Южна Калифорния а сега съм в Северна Калифорния и познавам доста българи. Повечето с които говорих изобщо нямаха намерение да гласуват, независимо от процедурата. Така че на първо место като причина за ниският процент бих поставила незаинтересоваността. Процедурата по откриване на секция не е толкова сложна, при това правилата бяха същите и на предишните избори. Самото гласуване стана много бързо и организацията беше отлична. Но...няма интерес... най-вече защото хората  мислят че проблемите в България не ги засягат след като са се уредили на Запад, или защото "всички са маскари"... Според мен докато имаме близки в България проблемите ни засягат пряко или косвено. А колкото до маскарите - гласувам за по-малкото зло.

Поздрави,

Любина

***********

Ivan Kostov: Тук не са ли донесли бюлютини да допълнят урните, както са направили в България? Затова активността е толкова ниска.... Другия път да донесат и тук, че да не изоставаме!!!!!!!!!!!!!!!!!

Надежда Минкова
в. "България СЕГА"


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7