Необичайният 3 март в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Необичайният 3 март в Чикаго
image
Генералният консул на Република България Симеон Стоилов приветствува присъстващите на Националния празник на България, честван в Чикаго

Българският Национален Празник тази година в Чикаго бе като свежа картина от Мане. Под небостъргачите в Даунтаун се събра красив народ, в който жените са стройни и красиви, мъжете – силни, а децата продължават да  рецитират познатото стихотворение „Аз съм българче”. Беше по-организирано и от миналата година дори, консулските автобуси, които спасиха хората от чикагските скъпи паркинг-места, бяха вече се размножили от 5 на 8, а от Небето ни бяха пуснали доста симпатично слънце.
Присъстваха и представители на редица  американски институции. Българите от Чикаго бяха поздравени за Националния празник с  посланието на кмета Рам Емануел, губернатора на щата Илинойс  Пат Куин, главният прокурор Лиза Мадиган. Присъстваха и редица генерални консули  в Чикаго – на Полша, Хърватия, Уругвай и други страни от Европа и Америка.
Генералният консул на Република България, Симеон Стоилов, приветства събралото се  множество на български и английски език  /неговото слово поместваме отделно/ и даде началото на артистичната програма, която се очакваше с интерес.
Класическото дуо от бяло-зелено-червено знаме в американското небе и български химн, беше и този път безупречно. Фолклорният ансамбъл „Хоро” и детският отбор от „Хорце” създадоха малка суматоха  сред присъстващите българи и минаващите американци. Още повече, че на  хорото се хванаха и някои непосветени в тази игра хора.
Беше весело и шумно, е – не чак като на ирландския празник,  когато от полутъмните барове излизат магьосниците, които правят водите на реката  през Чикаго зелени, или като на Чинко де Майо, когато по улиците  на Чикаго се излива Мексиканският залив.
Но беше и красиво и романтично да се наблюдава от 12 на обяд - час и половина,  феерията от бързи танцови крака, красиви дрехи и  ритмични танци…   Българо-Американският център за културно наследство и чикагските училища бяха подготвили  детско шоу, в което мнозина по тези градски места американци се влюбиха от раз…
Честването на Българския национален ден в Чикаго на 3 март 2013-та година се превърна от протоколно събитие в голям празник на Българската общност в Чикаго.
Този път, той се различаваше от предишните и по това, че дойде на границата от един тежък  период  в историята на страната ни,  при който безпардонни, нагли и необразовани хора, но със здрава захапка, доведоха България до икономическа и морална катастрофа.
Нашата съпричастност и грижа за България се диктува от здравия морал и дух, който притежаваме и ще вложим в предстоящия труден  период, който се изправя пред България.  Нелогично е в Чикаго да се впуснем по улиците, да преграждаме аутостради или да протестираме пред  американската полиция, банки или телефонните им компании. Тук живеят  представители на 170 етнически общности и държави. Поне в половината от тях се водят люти битки  за власт и съществувание. Ако тези общности започнат  да протестират в Чикаго  срещу всичките диктатори, апаши, мафиоти и крадци, които са яхнали своите народи  Чикаго ще получи инфаркт дори и само от задръстените улици.
Ние, българските емигранти в чужбина знаем какво става в България. И бъдете сигурни, че в опасното междувластие, когато  мнозина хитреци ще уловят власт и много долари в мътната вода, ние пак ще бъдем тези, които ще помогнем на  наши сънародници да се съхранят от глад и гибел.
А ако един ден, пак потърсите човек от чужбина да оправя страната, не го  пускайте този път ако е цар, от Световната банка или  Уолстрийт…

Климент Величков
Снимки: Eurochicago.com
в. „България Сега”ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО

НА ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ГОСПОДИН СИМЕОН СТИЛОВ, НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ
НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИКНА БЪЛГАРИЯ В ЧИКАГО


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,
През 1960 г група ентусиазирани емигранти посещават офиса на тогавашния кмет Дейли (баща) с разказ за героичното освобождение на България. Развълнуван кметът издава прокламация, с която обявява 3-ти март за Български национален ден в Чикаго. Днес с гордост и благодарност към настоящия кмет Рам Емануел ние имаме възможност да продължим тази традиция и празнична церемония. В историята на тези 135 години свобода, България преживява много промени и ключови дати бележат този период: обединението на княжество България и Източна Румелия, обявяване на независимостта, падането на Берлинската стена и много други.
Сърцата на всички нас спряха, когато на 18 юли научихме за ужасния терористичен акт на летище Сарафово край Бургас, в който загина 7 души. Дори тогава България реагира спокойно и трезво. Ние не обвинихме никого под въздействието на емоциите, а изчакахме резултатите от разследването. Дори и днес празнувайки, с тревога следим събитията в страната ни, където народът излезе да изрази своето недовослство от системата и икономическите трудности, които с идването на световната криза не подминаха и България. Всички тези протести минават с много гражданско чувство и без пролята кръв, а с висока грижа за гражданските и човешки права.  
2013 година е важна за България, защото в нея имаме възможност да отбележим редица ключови годишнини: 150 години от рождението на Алеко Константинов и 120 години от неговото пристигане в Чикаго, с което той открива този прекрасен град за българите; 1150 години от Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий; 70 години от гражданската сила на българския народ, с която той не позволява нито един от всичките 49000 евреи населяващи България да попаднат в хватката на Хитлер и да станат жертва на Холокостта; 110 години от установяване на дипломатически отношения между САЩ и България. Всичко това е наше наследство и наследство, което ние трябва да подадем на своите деца. Всичко това са предпоставки ние да стигнем по-далеч и днес да сме в Чикаго. Както казва един приятел „България вече не е на три морета, а на 7 континента” и за да могат нашите деца да стъпят на нашите рамене и да стигнат по-далеч от нас ние имаме грижата да ги възпитаме в национален дух и човешки ценности.
Прекрасно е човек да има цели и да преследва заветни мечти за своето бъдеще, но успяват да ги реализират само онези, които могат гордо и без срам и страх да признаят какви са и от къде са тръгнали. Ето защо аз бих искал днес да поздравя всеки един от Вас тук, който е горд да се нарече „българин” с Честит празник. Бъдете горди българи, за да се гордеят и нашите деца, с това което сме и ще останем – българи. Честит 3-ти март.

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7