Как да работим за България, когато сме в чужбина?

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Как да работим за България, когато сме в чужбина?
image

Тези дни се срещнах с един човек, който прави много за духовното развитие на българите. Той разпространява в страната, също и в Чикаго, Светото писание – Библията. Моята първа среща с Библията пък беше по ученическо време, в Техникума по графика, където преподаватели ми бяха едни от най-начетените мъже в България. Печатари, полиграфисти. Изглежда странно, но в онова време – без компютър и Интернет, хората които набираха буквичка по буквичка бъдещата книга или вестник, а после я и отпечатваха, първи четяха и новините и българските и световни автори. Бай Милан и Соломон Исаков, които някак си прелъгаха и мене да започна да чета, имаха библиотеки по-големи от тези на академици и писатели. Те просто получаваха по един екземпляр от още топлата книга, която сами бяха „направили”…
Тогава обикнах Библията, защото беше първата отпечатана книга в света от моя идол, създателя на печатната преса,  Йохан Гутенберг. Било е в Майнц, 1455 г. Сколасал да направи  180 екземпляра, досега съществуват  и се знаят 47 от тях. Най-скъпият е в един японски университет и цената му е 5 милиона долара.
От тогава до днес Библията си остава най-ярката звезда във висините на човешкия дух. Преведена е изцяло на 451 езика, части от нея са отпечатани на  2 479 живи, и вече не живи, човешки писмености.
Днес в света се цитират различни данни за това по колко Библии се печатат за определен период от време. Китайците и тук са най-точни и, естествено, първи. В Китай работи ден и нощ най-голямата печатница за Библии. Прави по 20 милиона екземпляра годишно.
30 секунди от своите 300 работни дни годишно китайците отделиха специално за Българското Чикаго. За това време /моля някой математик да изчисли още по-прецизно/  те направиха 300 Библии, които  благодарение на проф. д-р Дечко Свиленов, пристигат при нас.
В първите дни на февруари, 2013 година, професорът, преди Библиите, сам  лично гостува в нашия град. Имаше и личен мотив за това посещение. Дойде при своя състудент от Българската Духовна Академия  отец Валентин, свещенослужителят на Българската Православна Църква в Чикаго „Свети Иван Рилски – Чудотворец”. Не бяха се виждали от 52 години.
Срещата между двамата беше трогателна. После се събрахме в Църковния салон, където научихме преинтересни неща за пътищата, по които 70 000 библии /само в тази най-нова и свежа пратка/  бият пътя от Китай до България, а 300 от тях прелитат и Атлантика, за да стигнат при нас, в Чикаго.
Изненада ли беше, че в „православния салон” половината от посетителите  бяха наши сънародници от Българските Евангелистки Църкви в Чикаго? Те, като че нямаха търпение да се срещнат с Дечко Свиленов, човекът с когото мнозина българи идентифицират присъствието на толкова много Библии в страната. Защото на следващия ден професорът посети и техните църкви в Чикаго – Българската Евангелска Църква „Нов Живот”, Българската Евангелска Църква „Слово, Вяра и Живот”, Българската Християнска Баптистка Църква „Ново Начало”, Българската Християнска Църква „Интернационална Милост…
По-скоро  изненадата  има по-стара дата. Тя идва от надвития  вече скептицизъм на българските православни владици, които гледат с недоверие на дарителската щедрост на 95-годишната вече германка  Ане Фриш, която е протестантка. Тази християнска благодетелка включва преди години в своя екип и нашия сънародник Дечко Свиленов, от което  се развиват и следващите добри събития за духовното развитие на много българи.
По нейно желание заплащане в Китай са били подготвени само за дарението от 2012-2013 година 70 000 библии с цена по 3.95 евро, или общо около 280 000 евро. Всички те се раздават безплатно. И това отваря много пътища  на хората към Святото слово…  Трябва да се има предвид, че цената на една Библия в България е около 30 лева и за мнозина  това си е сериозна сума.
Както в „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, така и в „Нов Живот”, където проф. д-р Дечко Свиленов присъства на Неделно служение, неговото богословско и светско образование, огромната му ерудиция и познания, придобити както в България, така и Германия и по време на неговите беседи и срещи с християни от цял свят, позволиха да се потърси и даде отговор на редица възникващи въпроси.
В нашия век, когато човешките грехове и пороци представляват вече реална угроза за съществуването на днешната цивилизация, Църквата и Вярата носят отговорност и дават надежда за бъдещето на човечеството. Не е възможен просперитет само на базата на технологичното развитие.  Човек – това е духовност и без вяра той е нищо. Да си религиозен е едно, да си вярващ  е стремежът, който трябва да се  постигне.  И Библията, която е една и съща за всички християни, е центърът, който събира силите и възможностите за спасение от гибелните пътища, по които вървят мнозина в днешния свят. Един Бог и една Вяра, едно Свето писание -  всички други противопоставяния  по несъществени  различия са пагубни. Дошъл е моментът за единение и Вяра! Време е за разумна духовна просвета, без която човечеството не би постигнало никакъв реален просперитет.
Проф. д-р Дечко Свиленов не се определя като католик, протестант или православен. В Библията няма „православен”, „протестант”, „католик”…  Както и на Небето не съществуват различни територии за същите тези православни, протестанти и католици. Още по-малко трябва да се укоряваме едни други за това в коя точно църква или в кой диоцез общуваме с Бога. Трябва да се надвиват земните страсти, които обикновено се крият зад такива терзания. Те не са свързани с духовното. 
Проф. д-р Дечко Свиленов  смята  себе си за Библейски християнин.
Като Библейски християнин Дечко Свиленов е написал много книги на български и немски, преведени и на други езици,  за духовното развитие на човека. Сред тях и „Детска Библия” и други  с тираж над 3 200 000! Той е професор в БАН от 36 години. Завършил Духовната Академия и Медицина след това живее десетилетия и в Германия, където работи в научноизследователска медицинска лаборатория. Бил е и представител на немския фармацевтичен гигант „Байерн”  за Източна Европа. В същото време е и референт на могъща църковна благотворителна организация, благодарение на което успява да организира отпечатването и след това разпространението в България на общо  3 226 166 библии, включително и тези 300, които пътуват за Чикаго…  Написал е десетки книги, преведени по разни страни на света, между които и „Живот след смъртта”, която е бестселър в България и Европа. Една от последните негови инициативи е и създаването на Международна Фондация „Приятели на България”, с което подсказва, че му предстои още много работа по Проекта за духовно развитие на българския народ…

Климент Величков
В.”България СЕГА”
Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7