Илинойс гласува закон за издаването на шофьорски книжки за нелегални имигранти

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Илинойс гласува закон за издаването на шофьорски книжки за нелегални имигранти
image

Резултатът беше 65-46 гласа, 11 от които на републиканци

След гласуването на 8 януари, щатът Илинойс ще се присъедини към още два щата – Ню Мексико и Вашингтон и ще разреши на нелегалните имигранти да кандидатстват за щатски шофьорски книжки. Трети щат, Юта ще позволява на нелегалните имигранти да шофират с временни разрешения.
Резултатът беше 65-46 гласа, 11 от които на републиканци.
Консервативният активист, Уилиям Дж. Кели разкритикува закона.
„Такъв тип закон е предизвикал сериозен проблем с измами в Ню Мексико и в други щати, в които е бил въведен”, написа Кели в State Journal-Register. „Бяха фалшифицирани документи, сервизи за ремонт на коли са били посочени за постоянен адрес, както и бяха създадени други нелегални схеми за сдобиване със шофьорски книжки, което е причинило неприятности на полицаите, тъй като чужденци от други държави идват в щата, за да получат американска шофьорска книжка”.
В действителност, губернаторът на Ню Мексико се бори за отменянето на закона за получаване на шофьорски книжки от нелегални имигранти.
Притеснения относно безопасността са основната причина на привържениците  на отмяната на закона. Един от най-големите проблеми е фактът, че законът не изисква снемане на отпечатъци.
Поддръжниците твърдят, че законът ще докаже, че щатът Илинойс приветства с „добре дошли” нелегалните имигранти, който спазват закона и просто искат да работят и да живеят тук.
„Целият ни щат ще има полза от проектозакона 957 на Сената. Ако само половината от 250,000 души получат [временни шофьорски книжки] и се застраховат, притежаващите застрахователни полици лица биха спестили над $46 милиона годишно”, каза представителя Едуард Асеведо (Edward Acevedo) за областта Чикаго на 7 януари. „Полицейските служителите ще знаят кого спират”.
Но не всички директори на полицейски служби са съгласни с представителя Асеведо. По време на дебата относно проектозакона, директорът на полицейската служба в Хановер Парк Дейвид Уеб (David Webb) каза пред Комисията по транспорт и безопасност, че просто няма достатъчно мерки за безопасност включени в закона.
„Без тези основни мерки за обществена сигурност и национална безопасност, законът не осигурява достатъчно безопасност”, каза директорът Уеб.
Въпреки твърденията на представителя Асеведо, че повече шофьори ще имат застраховки след прокарването на закона, той не изисква доказателство за сключена застраховка преди нелегалните имигранти да получат шофьорската си книжка. Поддръжниците на закона казват, че това не е необходимо, понеже щатът вече изисква от шофьорите да се застраховат, ако живеят на територията на щата. Допълнителна разпоредба на закона включва, че полицейските служители могат да конфискуват шофьорската книжка на нелегалния имигрант, ако той не може да предостави доказателство за застраховка при поискване.
Противниците на закона изтъкват, че броя на застрахованите не се е увеличил значително във Вашингтон или в Аризона след прокарването на закона за предоставянето на шофьорски книжки на нелегални имигранти.
Някои активисти, поддръжници на нелегалните имигранти твърдят, че законът може и да не окаже никакво влияние, понеже неспазващите закона нелегални имигранти най-вероятно няма да повярват на държавата да им предостави нови привилегии.
„От имигрантите се изисква да предоставят пълната си лична информация на щата и аз просто си мисля, че хората, които не са законови граждани на страната няма да са особено ентусиазирани”, каза Кристобал Кавазос (Cristobal Cavazos) от организацията „Имигрантска солидарност” в Дю Пейдж.
Надежда Минкова
в. “България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7