Българка е в данъчната администрация на Илинойс

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Българка е в данъчната администрация на Илинойс

Илина и данъците, които идват

Илина Тодорова има щастието да  притежава онзи тип характер, при който човек е уверен в своите сили, спокойно преценява своите възможности и направи ли първите крачки  - не се отказва от решението си да върви напред, преодолявайки методично и хладнокръвно появилите се препятствия.  Когато разбрах, че започва работа във Финансовия департамент на щата Илинойс, място доста плътно заключено за имигранти първо поколение, бях по-малко шокиран от други, които и по-малко я познаваха…
В България Илина беше стигнала до 9 клас в едно много добро българско частно училище, когато  й се „отвори път”, както казват хората, към Америка. Стигна до „другия  край на континента, далече от Европа, стигна Сакраменто, град прочут и от една стара песничка на златотърсачите, в която те ни припяват, че това е ”край бога-аа-тии, където „златото ринат с лопати-ии”.
Лойола Университет и неговите студентиЗа разлика от някои, които почти веднага изнамират десетки грехове и безсмислици в американската образователна програма, Илина  прави точно обратното. Тя избира и внимателно изследва само доброто и разумното, което безспорно присъства  и в американските школски програми. Според нея тук системата работи, защото приучва  още от гимназията да изказваш своето мнение, да правиш презентации, да се хвърлиш през глава в някое изследване. Нещо, което й е липсвало в България.
Без да се притеснява от чието и да е мнение, тя избира единствено верният път: посвещава изцяло времето си на подготовката за превземането на университета.  За тази стъпка високият бал е задължителен. Особено когато в твоето семейство няма милионери и добре знаеш, че банките са си банки: веднъж паднал в тяхната гъста кредитна мрежа  може да изплащаш студентския си заем и след като се пенсионираш!
Питам я какво би могла да посъветва младите, които сега ще прекрачват училищния праг?
- В американското училище – казва Илина, - особено се насърчава и обществено-полезният труд. Учениците стават организатори на акции за кръводаряване, организират спортни състезания и концерти, помагат на възрастни хора.  Те  трябва да бъдат активни и при обучението и в общността си, да организират и участват в различни дейности, особено които са свързани със специалността им. Тези активности  ще ги отличат по време на кандидатстването  в университета, ще им помогнат да получат стаж или работа. Освен това имаш добри възможности да се запознаеш с естеството на  работа при различни професии. Има задължителни предмети и предмети по избор. Могат да изберат вместо  класната стая - да вършат практическа дейност в болница или детска градина. Постепенно в главата на младия човек се оформя решението накъде да тръгне из многобройните пътища на съвременното производство, наука, технологии… Специално при счетоводството и воденето на документи сме помагали безплатно на възрастни хора при оформянето на отчети и документи…

Илина и семейството... с Радослав
Високият бал от училището помага на Илина да постъпи в Чикагския университет Лойола. И не само това – тя получава стипендия, която й помага да не задлъжнява още от студентската скамейка.Твърдо и не веднъж тя се уверява отново и отново, че нейният аналитичен ум се справя все по-бързо и с лекота с икономическите задачи, намира изход  при сложни финансови ситуации.
Така тя се изправя пред първия си изпит в кариерата: става счетоводител на химическа фирма, където само след няколко месеца се очертава като човек с много сериозни качества.
На първо място Илина  може да работи отлично в колектив. Високо оценяват това, че има свое мнение за подобряване на организацията в  различни дейности. Не се притеснява, макар и още съвсем млад служител, да предложи по-ефективна счетоводна система при инвентаризациите…
И ето че това не остава тайна  дори и за най-висшите финансови ешелони  в щата Илинойс…
Не е тайна, че макар и да не е застрашен колкото Калифорния, Илинойс също има трудности с финансирането на различни социални програми. Необходими са нови работни места, повишаване инвестициите в производството. Съединените щати, като светен лидер и страна,  в чиито научни институти и лаборатории  се залага най-много за нови открития в науката и високите технологии има най-големия бюджет в света . И този бюджет изисква събирането на най-много данъчни суми. На федерално и щатско ниво тече процес на идентифициране на най-предразположените към развитие финансисти в данъчната сфера
Данъчната политика е достатъчно деликатна сфера на дейност, която не позволява да се работи първосигнално, спорадично и силово. Едно малко по-силно стръскане на хората за да изпаднат от джобовете им още малко данъци може да доведе до намаление на покупателната способност, до производство, което няма кой да купи. И обратно – недостигът в бюджета води до упадък в обществото, проблеми с безопасността на хората и на държавата.
Това и предизвика прецизирането на данъчните кадри на всички нива в САЩ и процес на обучение, който цели по-бързото и ефективно изправяне на крака една нова, свежа и високоинтелигентна данъчна администрация.
Така Илина се озова, след съответните тестове, в екипа на данъчната администрация на щата Илинойс и в подготвителния курс, който се води с младите и перспективни кадри. Лекторите са специалисти с по над 30 години работа в различни сектори  на данъчното облагане. Те подготвят данъчните специалисти, върху които ще легне бремето на   може би най-трудния бюджет за Америка, в който данъците са един от ключовите проблеми. Те трябва да открият къде изчезват  части от данъците. Твърди се, че има толкова много начини да скриеш данъчни задължения , че ако се изпишат - ще се получи книга с повече страници  от Библията. Прибавете още несъществуващите или завишени разходи,  офшорните компании, скриването на оборота…
В наши дни всички държави се оплакват от укриване на данъци. Особено тези, които би трябвало да събират огромни данъци. Дори и в Германия, която се дава като пример за финансова дисциплина, има същите проблеми.  Губят се трилиони  долари и евро годишно от несъбрани данъци. Всички държави се впускат да надвият данъчните измами и укриването на доходи. Но особен успех няма.
   
Данъчните са недоволни от данъкоплатците, те – още повече от данъчните. Пресен е случаят с инженера по железниците от Мичиган Доналд Лоусън , който спечели 337 милиона долара от лотарията. Той трябва да даде голяма част от сумата на данъчните власти. „Ядосан съм на чичо Сам” възкликна Доналд, който трябва без данъците да получи „само” 159 милиона долара.
Колко да се взима като данък, за да са живи данъкоплатците и в същото време и държавата да- може да функционира, от кого да се вземе в момента в повече - от бедния или от богатия? Как да се надхитрят хитреците? Всички тези въпроси ще се изправят буквално в следващите седмици и пред президент и сенатори и пред старите и опитни данъчни инспектори и пред Илина Тодорова, единствената наша сънародничка, която ще работи през идващата година по този въпрос без милост – данъчното облагане.
Климент Величков
в. „България Сега”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7