Българска елха грейна в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Българска елха грейна в Чикаго

В края на всяка година и в началото на Новата, месец и повече преди празниците  за Рождество Христово, Чикаго и цяла Америка стават много светли и красиви. Дърветата по цели улици и квартали блестят в разноцветни светлини, а Рождественските елхи се появяват на стотици и хиляди места.

В Чикаго имигрантските общности с благоразположението и помощта на различни американски организации и градски администрации, правят  различни експозиции на  празничните  елхи - символ на християнските традиции. Български елхи има на две места. Едното е в Даун Таун, в административната сграда на  Кук Каунти,  другото - в огромния Музей на науката и техниката -  и ето че точно сега става дума за него…

И в „нормално време” залите на този музей са смайващи. Над главите ни висят бойни изтребители и стари пътнически самолети, покрай стените видяхме прочутият „999” – „Железният кон”, както са кръстили индианците  локомотива, който  преди няколко поколения е препускал през Дивия Запад и съвсем не на шега ги е плашел…  Има и подводница от Втората световна война, до която не се добрахме… Сега мислите ни бяха насочени единствено с към гората от елхи, която бе направила музея съвсем като неземно красиво чудо.
Вълнуваха ни 60-те огромни елхи, накичени според християнските традиции на хора от цял свят – от Нова Зеландия и китайските християни, през египетските копти и разноликото европейско християнско  море, та до нас в Латинска Америка, САЩ и Канада! Тук беше и най прекрасната елха! Познайте от три пъти чия беше тя…

Преди години тази елха е била украсявана от една прекрасна наша сънародничка – Жени Радева, която е вършела своята работа от  чист ентусиазъм и обич към българското, за което и благодарим. Но тя се преселва в друг щат и завещава грижата на зам.директорката на училище „Джон Атанасов” – Елена Липкова… Която пък правилно решава, че това е работа за художник и се обажда на най- сигурното място – на Кина Бъговска. Кина има почти библейски опит в тези неща. Още в България веднъж тя беше изкарала от равновесие органите на реда… Патрулирайки около НДК полицаите се натъкнали на  нещо нередно и настръхнали! Всичките въздушни тръби, които стърчат около култовата сграда, били „облечени” и „маскирани” със слама от конюшнята на близкия хиподрум! В името на  „екологичната художествената инсталация”, с която възпитаничката на авангардната полска художествена школа решила да поздрави столичани. Хората на реда се примирили с авангардизма на авторката, но за всеки случай проверили обстойно  да не би да е вплетена и някоя бомба в художественото произведение на открито.
Може би десетилетие вече Бъговска украсява и Българската елха на „Кларк”, в сградата на голямата община Кук Каунти, която е хит в тамошния парад на коледните елхи, организиран от нейните приятелки Мария Папас и Пат Михалски. Ето, че сега  й се падна още една висока чест!

Художничката, заедно с колегите й от Българо-Американския център за културно наследство, както винаги приеха сърцато и тази работа в полза роду. Но решиха да се опрат и на помощта на най-сигурните хора в Чикаго. Учениците и учителите от българските училища и художествени школи. Украсяването на петметровата българска елха стана едно от най-ентусиазираното и масово доказателство за творческите възможности на нашите деца в Чикаго. 104 деца от 7 български училища и 2 художествени школи запретнаха ръкави и изписаха с боите 160 кукли, коя от коя по-красива!

Накрая самото декориране на елхата на място извършиха представителите от Българо-Американския културен център, които заслужават адмирации за посветеното на обществото неделно време -  Ани Гогова, Еленка Попниколова –Табакова, Ваня Харалакова и Кина, начело с малкия спец по играчките Петър, който неотлъчно беше там до последната кукла.   За връх на елхата послужи топка, оцветена в родния трицвет, за да напомня спортната ни слава във футбола, постигната  на американска земя.
- Още веднъж благодарности първо на Елена Липкова, че не остави тази идея да се загуби и на училищата и техните преподаватели за интереса и посвещението на идеята – каза Кина Бъговска. - Да живеят училищата в Чикаго, които са истински родолюбиви огнища! Малко статистика: най-много участници имаше от училище „Слънчогледи” -27 деца, най-много кукли са направили училище „ Свети Иван Рилски- Чудотворец” – 36 броя. Най – млади участници имаше от „Малко българско училище”- четиригодишните виртуози  по правене на кукли ни смаяха! Благодарим на нашия генерален консул, г-н Симеон Стоилов з, това, че „призова щаба на училищата” и се отзова на тържественото  откриване с фантастичното  „Интернационално пътешествие на елхите в Чикаго”, както и на Маги Барашка, която стана спомоществовател на българската култура и бе със нас също. Благодарим и  на вестник „България Сега” за отразяване на тези събития. Бих искала да спомена имената на всички майстори и асистенти, с които украсихме българската елха в Чикаго тази година. И не за да ги хваля толкова тях, а да вдигна авторитета на  нашата елха и нашата общност в Чикаго. Когато  изписаните на тази страница, „Малки художници” станат„Големи художници” тогава  ще кажем на света: ето, талантът им изгря от елхата, Българската елха в Чикаго през  2012-та година!

Ето и списъка на тези големи таланти - нашите малки спонсори:

Училище „Джон Атанасов”- зам. директор Елена Липкова
1.    Божидара Ковачева
2.    Натали Димов
3.    Стефания Урусов
4.    Виктор Пасев
5.    Александър Великов
6.    Александър Станиславов
7.    Александър Станимиров
8.    Калина Великов
9.    Деян Шиков

Кръжок по рисуване, ръководител Севдалина Койчева
10.    Христина Марчева
11.    Ванеса
12.    Цветан
13.    Дейвид Стоев

Училище „Нов Живот”, директор Хриска Перфанова
1.    Лина Ничева
2.    Виктор Ничев
3.    Илия Качаков
4.    Костадин Качаков
5.    Евелин Желязков
6.    Алисън Желязков
7.    Ребека Киров
8.    Християна Киров
9.    Константин Койчев
10.    Калоян Койчев
11.    Дилян Йорданов
12.    Даниел Танев
13.    Алекс
14.    Матю Христов
15.    Бети
16.    Алекса
17.    Йоана ХристовУчилище „Слънчогледи” с преподавател  Милена Николова

1.       Матю Рузковски
2.       Томас Паунков
3.       Александър Паунков
4.       Никалас Великин
5.       Стоян Великин
6.       Владислав Великин
7.       Веско Великин
8.       Мартин Чуларски
9.       Стефани Асенова
10.   Велимира Асенова
11.   Джордж Грозев
12.   Самуил Маринов
13.   Хари Маринов
14.   Ния Аргирова
15.   Екатерина Асенова
16.   София Асенова
17.   Александра Станоева
18.   Владимир Станоев
19.   Самуил Стефанов
20.   Мартин Аргиров
21.   Кристина Томанова
22.   Виктория Томанова
23.   Емили Запрянов
24.   Йоанна Никол Ненова
25.   Даниел Петков
26.   Надя Николова
27.   Златко Николов


Училище „ Света София”,
Кръжок по рисуване с р-л Пламен Петров
1.    Робърт Петров
2.    Рени Цанкова
3.    Мария Маринска
4.    Йоана Тошева
5.    Али Алилова

Малко Българско Училище
Директор – Живка Петрова

1.    Кристин Уергас
2.    Генади Стойков
3.    Георги Гюров
4.    Дени Стефанов
5.    Теодора Петрова
6.    Анджелина Георгиева
7.    Даяна Михайлова
8.    Ерика Гюрова
9.    Борис Малчев
10.    Никол Димитрова
11.    Калина Панделова
12.    Сандра Михайлова
13.    София Димитрова
14.    Теодора Илиева
15.    Боян Константинов


Училище „Свети Иван Рилски – Чудотворец”,
преподавател Жана Карталян
1.    Надя Стоянова
2.    Никол Красимирова
3.    Гери Велинова
4.    Тина Божинова
5.    Ана Божинова
6.    Изабела Флауърс
7.    Калоян Флауърс
8.    Михаил Хаджииванов
9.    Александър Карталян
10.    Виктор Карталян
11.    Димитър Лечев
12.    Владимир Каракашев
13.    Бояна Каракашева
14.    Хриси Ванева
15.    Георги Вайер
16.    Габи Боянова
17.    Никълъс Стоянов

БУЦ „Знание”, преподавател Цвета Радева
1.    Алегра Фуджи
2.    Елисия Проданова
3.    Дея Вичева
4.    Десислава Иванова
5.    Майкъл Лимов
6.    Калоян Спасов
Художествена школа „Владимир Димитров - Майстора”, ръководител Кина Бъговска
1.    Камен
2.    Катя
3.    Йоана
4.    Сюзън

Българо-американският център за културно наследство също приема благодарности за свършената работа. На 15 ноември, пред очите на  хиляди посетители, сияйният  парад на празничните елхи от цял свят в Музея на Чикаго, беше открит. Всеки би могъл да види това изключително красиво и витално със своята духовна сила  творение. До 6 януари 2013-та година ще може да видите и най-хубавата сред най-хубавите елхи. Вече знаете коя е, нали?
Честита Новата 2013-та година Ви пожелават първи сред първите творците на българската елха в Чикаго!

Адресът е: 
Museum of Science and Industry
5700 S. Lake Shore Drive, Chicago, 773 -684- 1414

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7