Ново българско училище в Хюстън, Тексас

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Ново българско училище в Хюстън, Тексас

Над сто българи присъстват на откриването на “Елин Пелин"

На 15 септември 2012 отвори врати първото българско училище в Хюстън, Тексас, "Елин Пелин". Това стана възможно благодарение на усилията и даренията на членовете и ръководството на едноименната фондация в града. Учебната година беше тържествено открита в присъствието на повече от 100 българи с рецитал и културни изяви на български деца, които ще посещават училище "Елин Пелин" през учебната 2012-2013 година.

Идеята за българско училище е израз на споделената потребност на много българи по света да предадат на децата си знания за българския език, култура и обичаи. Хюстън е един от най-големите американски градове и има значителна по размер българска общност, но нямаше форум за целенасоченото организирано обучение на българските деца в града. И така през пролетта на 2012, няколко родолюбиви семейства от Хюстън се събират и  учредяват формална организация на българите в Хюстън, която да отвори вратите на първото българско училище в града, да постави основите на библиотека с българска литература и да осигурява подкрепа за бъдещи проекти на българската общност тук. Черпейки пример, вдъхновение и опит от сънародниците ни, създали малки и големи училища, като тези в Чикаго и Сан Диего, се регистрира фондация с идеална цел съгласно американското законодателство и ето, че училище "Елин Пелин" вече функционира.

 

Понастоящем училището обучава повече от 30 ученици, разпределени в 3 групи. Преподавателите са получили висшето си педагогическо образование в акредитирани български университети и имат дълъг професионален стаж като учители в България.  Ръководството на фондацията си поставя за цел училището да отговаря на изискванията на Постановление на Министерския Съвет номер 334 от 2011 година, за да бъде регистрирано като българско неделно училище в чужбина непосредствено след успешното приключване на първата учебна година, съгласно условията на Постановлението.

 

 

Целта е да се осигури на децата редовно обучение по български език, литература, история, география, народни традициии и обичаи. Има огромно желание да се обедини българската общност в Хюстън, като се организират празнични тържества по случай Kоледа, 3 март и 24 май, на които децата да покажат знанията, придобити през годината. Програмата стриктно следва адаптираните учебни програми за училища зад граница и одобрените от МОН учебни помагала. Занятията се провеждат всяка събота от 14 до 17 часа с изключение на няколко ваканции, съобразени с почивните дни на американската образователна система. Подробна информация може да се получи на интернет страницата www.elinpelin-houston.org.

Всички от фондацията са много ентусиазирани от успешното начало на първата учебна година за училище "Елин Пелин" и изразявят искрена благодарност на всички, които ги подкрепиха.

 

Ели Гайдарова
Константин Савов
В. България СЕГА


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (3 направен):

Царина Христова Монева на 21 Октомври, 2016 01:04:25
avatar
Поздравления и поклон, пред всички вас,които работите за запазването на българския дух и традиции.Студентка съм във ВТУ"Св.СВ.Кирил и Методий",специалност ПНУП.През учебната 2017/2018г.ми предстои дипломиране.Единствената ми мечта е да работя в българско училище в Тексас.Да изградя от малките деца- големи хора,истински българи, макар и живеещи далеч от родната земя.Ще бъда щастлива ,ако стана част от педагогическия екип.Възхищавам ви се и още един път-поклон!
Съгласен Несъгласен
0
Esti Kant на 11 Ноември, 2012 07:06:36
avatar
Chudesno nachinanie! Bravo na Elie Gaydarova i drugite uchrediteli za sazdavaneto na tova uchilishte!
V Houston jiveyat mnogo bulgari i tova she pozvoli kakto na dezata taka i na roditelite da sazdadat novi kontakti i priatelstva s bulgari. I nay- vajnoto dezata da se nauchat da chetat i pishat na maychinia si ezik. Uspeh!
Съгласен Несъгласен
1
Dimitriq на 08 Ноември, 2012 01:46:30
avatar
Brawo! I zad okeana,pak sme si BULGARI !
Съгласен Несъгласен
1
общо: 3 | показване: 1 - 3

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7