Алманахът „Българско слово и багри от САЩ и света“ бе представен в Чикаго (Видео)

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Алманахът „Българско слово и багри от САЩ и света“ бе представен в Чикаго (Видео)

Премиера на първия имигрантски сборник с литературни произведения и картини

Съботният следобед на 6 октомври 2012 г. събра представители на българската общност в Чикаго на премиерата на първия по рода си сборник с емигрантска литература – „Българско слово и багри от САЩ и света“. Алманахът е издаден от Държавната агенция за българите в чужбина по идея на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. В него са включени творби на двадесет и пет български писатели, поети и публицисти, както и картини на двадесет и двама художници от САЩ и Европа.
На събитието присъстваха председателят на ДАБЧ Росен Иванов и главен експерт Иванка Славчева, отговаряща за българите в САЩ. Сред гостите бяха генералният консул на Република България в Чикаго – Симеон Стоилов и консул Веселина Цветкова, представители на български организации в Чикаго, на медиите – в. „България сега“, в. „България“, Електронен портал Eurochicago.com, ТВ-BG7, мнозина от авторите, както и почитатели на писаното слово от общността.
Председателят на СБП В САЩ И ПО СВЕТА – Георги Витанов Богат откри срещата с кратък обзор на историята на съюза и идеята за създаване на сборник, включващ творби на различни автори по света. Г-н Г. Витанов Богат благодари на издателите за луксозното издание, което е радост за всички българи – както в чужбина, така и в родината. Защото в него всеки от авторите е оставил частица от себе си, от копнежите, от болките и душата си.

Вижте видео репортаж на BG7TV:

 

Обръщение към присъстващите направи председателят на ДАБЧ Росен Иванов и сподели задоволството си от едно начинание, което основно е заслуга на инициаторите и участниците в алманаха, както и от добрия синхрон между отделните страни, за  да се получи един наистина стойностен продукт.

Срещата продължи с електронна презентация от Калина Томова – „По пътя на една осъществена идея“. В електронната книга, чрез фотографии и слово, бяха представени моменти от създаването на СБП В САЩ И ПО СВЕТА до раждането и реализирането на идеята за алманаха, премиерата му в България и надеждата за благословение на подобни начинания.
На авторите бе връчен официално екземпляр от книгата, а след това всеки един имаше възможността да прочете лично, по свой избор, текст от публикуваното.
В залата имаше подреден кът с картини от художници, участници в алманаха. Василен Васевски, председател на сдружение Художници зад граница – Чикаго и главен секретар на СБП В САЩ И ПО СВЕТА, разказа за петгодишния творчески път, инициативите и успехите на сдружението на художниците.
Иванка Славчева, основен изпълнител на проекта по издаването на алманаха, изрази удовлетворението си от съвместната работа и благодари на авторите за усилията, както и за съхраняване на българския дух, независимо в коя част на света живеят.
Боянка Иванова, директор на училище „Джон Атанасов“ – Чикаго, като спомоществовател на събитието, поздрави гостите и участниците в алманаха и прочете текст от авторката Здравка Момчева, преподавател в българското училище към посолството в Лондон.
Впечатлението си от срещата и задоволство от прекрасния резултат от съвместния труд на българската общност в Чикаго, в лицето на СБП В САЩ И ПО СВЕТА и българските институции, в лицето на ДАБЧ, изрази и генералният консул на Чикаго – Симеон Стоилов.
В края на срещата всеки от присъстващите получи по един безплатен екземпляр от книгата.
Събитието завърши с коктейл, за който се бяха погрижили домакините от съюза на писателите и спонсорите – ресторант „Механата“ и гостилница „Вкусен свят“.
Калина Томова
Eurochicago.com


Оценете тази статия
3.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (5 направен):

I.Ivanova на 09 Ноември, 2012 04:03:46
avatar
Prof.Kirilov,g-n Andonov e prav.Ne gubete vreme,a go predaite na tazi strana,kojato shte go rializira.
V momenta se harchi narodna para,za sresti v Bruksel ot ,koito njama nikakva
polza,a naroda tune v mizeria.Do godina ima izbori i imigrantite,trjabva da izvouvat prisustvie v Parlameta i politicheskija zivot na tazi strana.
Съгласен Несъгласен
-2
D.Andonov на 07 Ноември, 2012 03:05:50
avatar
Dve,Pravitelstva,ne mogli da vzemat reshenie.Zastoto,tazi Darzava,ne se upravljava ot tochnite hora.
Ne si gubete vremeto prof.Kirilov,predajte tozi proect na Amerecancite i dosega,shteshe da e gotov.
A tazi statija,kojato prizovava,moderatora da se proche ot vsichki,tja ne e za horata,a za tezi koito dovedoha,tezi hora do tova polozenie.
Съгласен Несъгласен
-1
Prof.J.Kirilov на 05 Ноември, 2012 02:38:40
avatar
Uvazaema,I.Ivanova!
Depozirah,pismo-proekt v OOH,za Kulturna Olympijada/za hora na Naukite i
Izkustvata/.Tazi Olympiada,shte bude analogi4na na Sportnata,na vseki 4etiri godini.Informirah Velikite Sili/USA,Rosija i Kitaj/te otgovoriha pologitelno.Idejata,e purvata,da se provede v USA-New York,no poradi subitijata ot 2001,trjabvashe da se otlogi.Informirah,Gruzkoto Pravitelstvo,prez 2002 ot Paris/Franzija/.Gurzite se opitaha,da otkradnat Idejata i prez 2004/Sportnite Olympiski igri/vklju4iha Kulturna Programa,kum tjah.Dve pravitelstva v Bulgaria,ne mogaha da vzemat reshenie da vnesat,predlogenieto v OOH,tui,kato,az njamam pravo,po reglament na OOH,da vnesa za glasuvane v ,,Generalnata Asambleja,,na OOH.Sega proecta e predaden na treta strana da stori tova.Svetovnata Ikonomi4eska kriza,zabavja tova v izvesten stepena8655c65.
Съгласен Несъгласен
1
I.Ivanova на 02 Ноември, 2012 02:35:52
avatar
Uvazaemi,Prof.J.Kirilov !
Prochetoh,Vaswhija Web-site,koito ste publikuvali.
Mozem,da se gordeem s Vas!
Molja,Vi daite po-podrobni obesnenija za tazi Kulturna Olympijada,kum OOH.
Съгласен Несъгласен
1
Наталия на 13 Октомври, 2012 01:27:16
avatar
Чудесно начинание!Похвала за ДАБЧ!Това наистина трябва да стане традиционно в годините напред,защото българската литература извън България е "Тера инкогнита",макар и невероятно плодородна!Къде можем да намерим книгата?!
Съгласен Несъгласен
12
общо: 5 | показване: 1 - 5

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7