Поредна неетична проява на кореспондента на БТВ в САЩ (аудио)

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Поредна неетична проява на кореспондента на БТВ в САЩ (аудио)

Ясен Дараков се опитва да злепостави гл. редактор на в. “България СЕГА”

Вестник “България СЕГА” е бил неведнъж трибуна, от която наши сънародници в САЩ са изразявали своето мнение за Ясен Дараков (Yasen Darakov)– кореспондент на БТВ (BTV). Както вече знаете,  тези мнения съдържат много неща, които се припокриват и които меко казано не обрисуват Ясен Дараков (Yasen Darakov) в положителна светлина. Нека Ви напомня заглавията само на някои от публикуваните при нас материали:

 Ясен Дараков или как чалга-журналистиката се опитва да намери почва зад океана

 

Чикагски размисли по повод един «медиен лидер» и една визита

 

Хелоу, г-н Дараков, вземете се в ръце!

 

ОТВОРЕНО ПИСМО - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Тук е мястото да бъда откровен с Вас и да потвърдя, че  умишлено спряхме публикацията на мнения за г-н Дараков (разполагаме с няколко непубликувани мнения). Извинявам се пред авторите на тези мнения. Нашите действия не са били продиктувани от цензура или страх! Единствената причина за това наше решение бе:

Молбата от страна на наши читатели да спрем тези публикации,
защото правим реклама на лицето Ясен Дараков. 

Днес пиша тази статия, където отново фигурира името на кореспондента на БТВ (BTV), защото  никога няма да оставя когото и да било да се опитва да опетни мен, в. “България СЕГА”, BG7 Radio, BG7TV или която и да е наша медия. 

Конкретният случай е свързан с инцидент описан от колегата Симеон Гаспаров във в. “Труд” (препечатан от нас на стр.16,18 от брой#41 на в. "България СЕГА" ). Става въпрос за физическа саморазправа и отправянето на заплаха от страна на Христо Стоичков към мен. Действието се развива около 7.30 p.m. на 8-ми октомври в сградата на чикагския исторически музей на адрес: 1601 N. Clark str., Chicago.

В 8.56 p.m. Ясен Дараков (Yasen Darakov), който твърди че е бил свидетел, изпраща смс съобщение на кореспондента на в. “Труд” в Чикаго, в което се казва “Камата наби Светлозар Момчилов хахахахаха” (ред. бел. Името Светлозар Момчилов е заместено с обидна квалификация, като малко след това по телефона г-н Дараков потвърждава, че Стоичков е ударил Светлозар Момчилов и че обидната квалификация се отнася за Светлозар Момчилов).

В разговора си със Симеон Гаспаров г-н Дараков потвърждава две неща: 

1. Христо Стоичков е ударил Светлозар Момчилов.

2. Той ще запази неутралност по повод на този инцидент и ще се въздържи от изказвания.

Симеон Гаспаров потвърди за в. “България СЕГА”, че г-н Дараков не само че не е запазил искания от него неутралитет, но е използвал позицията си на кореспондент на БТВ (BTV), за да разпространи следната информация в ефир на БТВ:

 1. Светлозар Момчилов не е бил удрян от Христо Стоичков

2. Светлозар Момчилов провокирал г-н Стоичков

След като научава за действията на Ясен Дараков (Yasen Darakov), които са в пълно противоречие на неговите думи г-н Гаспаров, който освен че е кореспондент на в. “Труд“ e и сътрудник на издавания от Ясен Дараков (Yasen Darakov) в Чикаго вестник “BG Voice”, официално изисква името му да бъде премахнато във в. “BG Voice” и уведомява г-н Дараков, че той повече не желае да се асоциира по никакъв начин с неговата медия.

ЧУЙТЕ АУДИО ЗАПИС НА РАЗГОВОРА СЪС СИМЕОН ГАСПАРОВ:

 

Ще оставя на читателите на в. “България СЕГА” да направят своите изводи за поведението на кореспондента на БТВ – Ясен Дараков (Yasen Darakov), който неотдавна се премести да живее в “Града на ветровете” от Атланта и който упорито търси “място под слънцето в Чикаго” като издател на български етнически вестник и продуцент на събития в българската общност.

 Искам  да добавя за конкретния инцидент с Христо Стоичков следните неща:

1. Единствената причина да отида в чикагския исторически музей, за да отразя събитието, в което участваше и г-н Стоичков бе ангажимента ми към фен клуба на ЦСКА в Чикаго “Chicago reds”. Като спонсори те получиха право да акредитират трима журналисти и те поканиха мен,Симеон Гаспаров и Николай Василев. Всички ние бяхме официално акредитирани и имената ни бяха в списъка на акредитираните журналисти. Аз оставих също на входа и своята визитка.

2. Не сме си поставяли цели да се възползваме по някакъв начин от славата на г-н Стоичков (тази слава е извоювана с много труд от него и нейните плодове принадлежат само на него). Ако целяхме това, щяхме да сме по петите му от самото му пристигане на летището (там беше медията на г-н Дараков – в. “BG Voice”). Имали сме пълна информация за мероприятията по време на престоя на г-н Стоичков – неговото посрещане с осигурена лимузина,  футболният мач с негово участие, събирането в ресторант “Механата” и т.н.. Аз лично не съм се ангажирал с отразяването на тези моменти, нито пък някой наш представител.

3. “България СЕГА” съществува от 21-ви май 2005 година и всеки, който е запознат с вестника знае, че това не е “жълта” медия и че не използваме “жълти похвати” като интриги, скандали и провокации. Така, че твърдението на г-н Дараков, че сме провокирали г-н Стоичков не се връзва с нашата същност.

В нашия вестник се е писало само добро за г-н Стоичков и то от професионален и  уважаван спортен журналист – Климент Величков. Въпросите, които бяха приготвени за г-н Стоичков бяха съгласувани с г-н Иван Сотиров (той бе по това време на посещение в Чикаго) – първият генерален консул в Чикаго за периода 2005 – 2009 г., завършил журналистика и бивш главен редактор на вестник в България. Въпросите бяха следните:

 1. Какво е мястото на Чикаго в сърцето на г-н Стоичков (имайки предвид неговите спомени от 1994 година и играта му в “Chicago Fire”)?

2. За връзката му с българската общност в Чикаго.

3. Сегашното състояние и перспективите  на българския футбол и кога можем да очакваме да се роди следващия Стоичков?

В тези въпроси няма нищо провокативно и скандално. Ние бяхме медията, която анонсира събитието в чикагския исторически музей и в нашият анонс нямаше нищо скандално, провокативно и негативно. Така, че ние нямаме скандален стил и нямаме мотивация да търсим провокации. Нашата мотивация винаги и била да правим неща, които са позитивни и конструктивни за нашата общност.

4. Ние трябваше да съобщим за случилото се, защото:

- Това е наш професионален дълг

- Никога не сме били, не сме и няма да бъдем заложници на страха пред хора, които имат много пари, власт или слава.

5. Ние ще предприемем необходимите законни мерки, за да защитим правата си и себе си.

6. Г-н Стоичков е  голяма футболна легенда, с чиито уникални успехи всеки българин има основание да се гордее и чието име се асоциира с България от хора по цял свят.

7. Считаме, че акредитиран журналист има право да поиска интервю от известен човек. “Звездата” има право да откаже, а медията има правото и задължението да уточни, че интервюто е отказано, но смятаме за недопустими:

- Физическата саморазправа

- Отправянето на заплахи

8. Жалко е когато е пропусната прекрасна възможност да се направи нещо добро за имиджа на българската общност и на България като цяло и вместо това се е създала такава нелепа ситуация.

9. Наш основен принцип е бил и ще си остане – пълна прозрачност и обективност при отразяване на събитията.

Последна актуализация - 21-ти октомври, 2012

1. Към днешна дата БТВ все още не са отговорили на молбата ни (изпратена по е-майл) да се възползваме от правото си на отговор във връзка с изказването на техния кореспондент Ясен Дараков.

 

2. Г-н Стоичков, използвайки влиянието си сред медиите в България, разпространява невярна информация за гореупоменатия инцидент и използва обидни квалификации в адрес на издателя и главния редактор на в. "България СЕГА" - Светлозар Момчилов.

 

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

 


Оценете тази статия
3.87

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (10 направен):

Чичо Сам на 17 Май, 2013 02:54:00
avatar
Извинете много, уважаеми бивши мои сънародници,

Аз също живея от достатъчно дълго извън България, запазвайки хигиена от подобни неща на тези, за които пишете.

Имам въпрос към вас: Мислите ли, че някой нормален, честен, "sane" човек изобщо се интересува от вашите глупости за това кой кого злепоставил, във врезка с някакъв вестник, който се чете от неясно колко хора и представлява нищожен аудиторен и пазарен дял на една неясно колко сплотена диаспора?!

В кой век живеете?!
Съгласен Несъгласен
-1
Христо Батинков на 23 Октомври, 2012 04:36:46
avatar
Господин Момчилов, в последния - поредния - случай на посегателство от страна на "Модерния ляв" се потвърждава следното: той не допуска до себе си, избухва и напада БЪЛГАРИ, били те търсещи автограф или журналисти. Това се случва по-често извън България. А сетне вероятно "почват да работят" парите му: публикуват се превратно представящи случилото се материали, като се "запушва" устата на другата страна.
Не мога да остана безучастен, подкрепям Ви изцяло. Ореолът на ФУТБОЛИСТА от миналото няма нищо общо с ОТКРОВЕНИЯ МАЛОКУЛТУРЕН ПРОСТАК. Той е степен на развитие на Ганьо Балкански. Той е в състояние да опростачи атмосферата край себе си. За много хора днес е пример подражание, но вече като поведение и присъствие. А това не е малка беда.
Чета вестника Ви - понякога. А с Иван Сотиров сме приятели от гимназията в Асеновград.
Живот и здраве! И успех!
Съгласен Несъгласен
8
CSKA_fan на 15 Октомври, 2012 03:50:23
avatar
Stoichkov e #1
Съгласен Несъгласен
-26
инж.Валентин Рибаров на 14 Октомври, 2012 03:42:39
avatar
Не съм запознат пряко със случая и неприятния за всеки съзнателен българин инцидент.Тук искам само да подчертая,че Христо Стойчков е доста преекспониран и вина за неговото самочувствие имат и българските медии ,в частност работещите в тях спортни журналисти. Разбираемо е, че за тях такива спортисти са източник на хляба им, но те не си дават сметка за вредата която нанесоха и продължават да нанасят с това,че непрекъснато се стремят да фаворитизират някои свои любимци,да ги доарват до зведни висоти та макар и с недотам високата им култура и нееднократно във времето арогантното им поведение,успели по някакъв начин в живота и дори подкрепени авторитетно с титлата " доктор хонорис кауза".
Една от причините заради която се намираме в това окаяно икономическо положение е именно и създаването на грешната илюзия в любимците,че са звезди и мегазвезди,а другите-обикновените създатели на реалните блага са просто статистически граждани,които трабва да благоговеят пред така създадените до голяма степен изкуствени супер личности ! Не познавам лично г-н Стоичков,но е крайно време да се отрезви нашата общественост и да не му се създава( а и не само на него) грешната представа,че той е символ за България и чрез него ни разпознават по света! Ние,българите не сме и няма да бъдеме световна футболна сила и не бива заради насъщния си, журналистите перманентно да експлоатират едно случайно събитие от 1994 година и да ни срещат непрекъснато с героите му ! Част от тези герои във времето след тази година, показаха колко са елементарни като личности и с години занимаваха съдебните и други инстанции с делата си. Убеден съм,че е крайно време да се корегират звездните хоризонти на спортната журналистическа гилдия и тя да насочи вниманието ни към хора с далеч по-значими за България достижения, с които бихме се гордели че сме българи и сме дали нещо полезно и реално в живота на хората по света.
Стига журналистите са ни облъчвали с бивши звезди,които след 1994 година където и да бяха поставени на отговорни длъжности се провалиха и въпреки това не се засрамиха нито от поведението си, нито от "кадърността" си! Стоичков, доктор хонорис кауза, където и да отиде,след него само скандали и грубиянство,явно това са върховните му постижения,а това от 1994 година е случайно!
Съгласен Несъгласен
31
Daniel на 12 Октомври, 2012 05:21:22
avatar
Кой казва, че България е нормална държава...
Съгласен Несъгласен
38
студент на 12 Октомври, 2012 11:45:27
avatar
Къде са българските медии?
В една нормална държава такава недостойна постъпка от страна на журналист щеше да бъде новина №1.
Съгласен Несъгласен
38
Chicheto на 12 Октомври, 2012 11:26:47
avatar
Как е възможно Ясен Дараков да се подиграва и злепоставя безнаказано толкова много хора използвайки медийното си положение? Това е тенденция и този безнравствен журналист трябва да си получи заслуженото.
Съгласен Несъгласен
36
Иван Тодоров на 12 Октомври, 2012 01:32:55
avatar
БТВ би трябвало да уволни Ясен Дараков след тази негова грозна постъпка
Съгласен Несъгласен
41
Ирена на 12 Октомври, 2012 12:31:08
avatar
Браво на Симеон Гаспаров. Малко такива български журналисти са останали!
Съгласен Несъгласен
43
Асен Асенов на 11 Октомври, 2012 05:23:37
avatar
Христо Стоичков би трябвало отдавна да е осъзнал, че поведението му на терена, когато беше на върха на славата си не може да е същото и в реалния живот! Това, че си успял в живота и си богат и популярен, не означава че можеш да правиш каквото ти хрумне. Най-малкото трябва да знаеш как да се държиш на публични места и най-вече с обикновените хора. Като всеки един българин се гордея с успехите на Стоичков, но неговото поведение минава границите. Ако има проблем с нервите, то нека се обърне към специалист в тази област. Подобно поведение на популярни личности би трябвало да се наказва с цялата строгост на закона, за да не се самозабравят и да служи за пример.
Съгласен Несъгласен
47
общо: 10 | показване: 1 - 10

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7