"Великолепни творби - направени с голямо умение!"

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | "Великолепни творби - направени с голямо умение!"

- Пред нас са великолепни творби, направени от един човек с  голямо умение - казва отец Валантин Ноцков.  Отлично направени! Димитър Димитров ни показва дори само в тези десет  свои творби, които са достигнали до нас в Чикаго, пълнотата на своя талант. За всички ни е радост да се чуе за талантите в България.  Да се види какво можем.
Присъстващите се присъединяват към мнението, че всяка творба е едно завършено художествено произведение. Особено  впечатляват  "Света Богородица",  "Светото Разпятие", "Света Тройца".  За православието дърворезбата  е едно от основните изкуства, с които се изразяват духовната сила и величието на нашата Вяра. Може да се гордеем, че в България винаги сме имали и имаме големи майстори.  Нека сега всички отворим сърцата си и за голямото изкуство на Димитър, който ни зарадва и окуражи за Великден със своето изкуство!

... В разговори по-нататък става дума и за български резбари, майстори на длетото и техни доброволни помощници, които  са създали прекрасни творения и по нашите църкви в Америка. В Чикаго работи Васил Габеров, който е направил иконостаса на църквата "Свети, Свети Кирил и Методий". Голяма е благодарността  към Огнян, който създава иконостаса на "Свети Иван Рилски Чудотворец". Също и към Иван Хаджиминов и съпругата му Райна,  които правят  дарение на  "Свети Иван Рилски - Чудотворец" с образите на патрона на храма, на "Свети Климент Охридски" и "Свети Паисий Хилендарски", с  "Алеята на българската историческа слава"  /образите на Аспарух, Борис - Покръстител, Симеон Велики, Васил Левски  и Христо Ботев/. Свой принос има и  Самуил Каварджиев, който е направил много при създаването на всичко това, а и сам пише, рисува с думи, духовната красота на вярващия човек... При всяко идване в Храма се вижда и достолепната красота на главната врата, красиво и вещо изваяна  от Христо Оцкинов!

Строен някога като лютеранска църква - храмът се превръща в православния чикагски "Свети Иван Рилски - Чудотворец" след  обстоен ремонт, с много труд и грижи.
- Резултатът е положителен, защото при нас църковно настоятелство и свещеник сме като един тим - говори  Валентин Ноцков  за президента Боян Чавдаров, Емил Давидков, Пол Петров, Красимир Дечев, Крум Тирилов, Добри Карабонев.

На този Великден се очакват хиляди православни, ще дойдат и американци, като олдермен Колертън, който подари на храма картина , рисувана по времето на Чикагското изложение и гостуването на нашия Алеко Константинов на него... И може би ще е интересно да се експонира  тази картина заедно с дърворезбите на Димитър Димитров, дошли на гости, а може би и за постоянно, в Чикаго...

Църковното настоятелство и
Отец Валентин Ноцков
БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец", Чикаго

за в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
2.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

на 19 Април, 2012 06:36:43
avatar
Да си разпопен/низвергнат/ от родната майка–БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА/БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ,да се откажеш от нея и да ми говориш за Левски,Паисий...Ако това меко казано не е нахалство,здраве му кажи...дали ще са съгласни и ТЕ.Не му ли идва на акъла на този"придирчив клирик",че ако бяха живи и Апостола на свободата и Просветителя на българщината,няма да му се противопоставят като към ПРЕДАТЕЛ...Но и това оставям на професионалните историци,да гадаят...Нека погледнем в настоящето:"Голяма е благодарността към Огнян,който създава иконостаса на Свети Иван Рилски Чудотворец".Та Огнян повече от 3 години как беше изгонен и не посещава църквата...от толкова големи"благодарности",не е успял и фамилното му име да запомни.
Съгласен Несъгласен
1
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7