Продължава продължителното дело за БПЦ “Свети Иван Рилски” в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Продължава продължителното дело за БПЦ “Свети Иван Рилски” в Чикаго

В средата на март 2012 г. е следващата надежда, че това дело ще приключи

Вестник “България Сега” ( www.bulgariasega.com)  имаше свой представител в съда по време на слушането на свидетелски показания миналата седмица по делото за БПЦ “Свети Иван Рилски - Чудотворец”. Независимо от очакванията, че тези слушания ще са последни преди произнасянето на съдебно решение, делото отново бе отложено за месец март. По време на слушането съдията коментира, че за дългото съдебно разбирателство са събрани вече достатъчен брой доказателства.

Адвокатът Яна Трифонова направи за в. “България Сега”( www.bulgariasega.com) кратко резюме за това, което се е случило по делото до момента:

“Повече от 6 години се проточва делото, което ще реши съдбата на българската православна църква в Чикаго “Свети Иван Рилски - Чудотворец”. През 2005 година седем бивши члена на църковното настоятелство завеждат дело срещу църквата, нейния свещеник и няколко от настоящите членове за неправомерното им отстраняване от църковното настоятелство.
Ищците, начело с Георги Иванов, един от основателите и бивш президент на настоятелството на църквата, искат възстановяването на членството им в църковната управа. Според тях “Свети Иван Рилски” е независима църква и никога не е принадлежала към по-голяма деноминация. Последната редовна среща на членовете на църквата се е провела на 22-ри Февруари 2003 г. От тогава редовна среща не е  провеждана. Когато ищците се опитват да проведат ново изборно събрание през 2005 година, те твърдят, че вратите на църквата били заключени и че те на са били допуснати вътре от свещеника и други хора от ответната страна в присъствието на полиция.
Освен възстановяването на тяхното членство в църковното настоятелство, ищците искат съдът да насрочи ново общо събрание под съдебно наблюдение. Ответната страна отрича всички обвинения и твърди, че ищците са били отстранени от ръководството правомерно.
Съдът започна да изслушва показанията на двете страни през декември миналата година и през третата седмица на януари тази година, но делото се очаква да продължи до средата на март, когато съдът най-рано ще реши съдбата на българския храм.”

Напомняме Ви, че в. “България СЕГА” даде възможност за медийна изява и на двете страни, които отказаха с оправданието, че не могат да изказват публично своите мнения и възгледи преди да бъде оповестено съдебното решение. “България СЕГА” (www.bulgariasega.com) предложи, също така, да посредничи за постигане на споразумение извън съдебната зала.
Ние ще продължим да следим развитието на делото и тъй като не очакваме да получим информация от ищеца и ответника, ще планираме серия от интервюта с обществено значими личности, представители на обществени организации и институции по повод случващото се в “Свети Иван Рилски - Чудотворец”.

Светлозар Момчилов
E-mail: president@smcapitalgroup.com
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com
www.facebook.com/bulgariasega
www.twitter.com/bulgariasega


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7