Какво е Нико в Чикаго?

Един специален бард, в този наш специален град, пълен с музика като за Световно...

Том Джонс, Франк Синатра, Елвис Пресли, Над Кин Кол, Лучано Павароти, Пласидо Домиго, Андреа Бочели, Шабан Шаулич,  Родопският славей и Никола Найденов... с всичките тези мои добри приятели и не лоши певци, се срещаме понякога в някоя българска, или поне италианска кръчма в Чикаго, хапваме по някое и друго кебапче и тряскаме - по едно двеста, аз и по нещо по софт другите, певците - не толкова вредно за разглезените им гласни струни...
Сигурно си мислите, че е майтап, че как така в това време, когато никой за нищо няма време, ние сколасваме да се посъберем толкова хора заедно в уречен час и то на едно място в Чикаго!?
Работата е проста.
Никола и Радка Найденови, майка и син, празнуват 50-годишен юбилейТом, Франк, Елвис, Кол, Лучано, Пласидо, Андреа, Шабан, Нико - Родопският славей и Никола Найденов... всичките те са събрани в един глас! Страхотният, нещо като Благослов, нещо като Божи дар, Глас на Никола Найденов!
Така че, както се досещате вече, два стола край една маса винаги може да се запълнят, когато има необходимото желание.
Половин век Нико
В Лято Господне 2011-та година аз пак бях хвърлил котва край една хубава маса, но Нико не беше при мене. Той беше пред мене, на естрадата в известния чикагско- италиански ресторант и банкетна зала Alta Villa Banquets и пееше, както винаги. И както винаги в това заведение, където той е хита на програмата във всяка празнична вечер, беше тъпкано. Тук столовете са често по-малко от желаещите да седнат на тях. Нищо, че има 5 салона и в тях може да се напият наведнъж цял полк американски морски пехотинци.
В този специален следобед тук имаше мнозина, много почитатели на неговото магнетично вокално изкуство. Зърнах хора от всякаква порода. Атмосферата вибрираше от българи и италианци... Открояваше се и монолитно ядро американци от времето на Пресли, Том Джонс и другите Големи!  Бяха костюмирани, като за тържествено събитие.  Нико с песните си от репертоара на незабравимите бардове, бе мечтаната пътечка, по която феновете им пак, след много години, отново идваха на срещаха с любимите песни на младостта си. .
При Нико почти винаги е така. Идват специално да го чуят, защото душата му е музика. Животът му е песен. В гърдите му като че са събрани всички възможни за човека  музикални трели! Неговата "Дилайла" е като че Томджонсовска на всичките 100 процента! Ама не е точно така. Има и цял букет от проценти съставен от неговото, дошло от древността, наследство от Орфеевите  родопски простори!
Сума ти американци от категорията "пенсионери" го причакват на много места заради песните му..., а после личните им лекари си блъскат главите:  "... как така случихме илачите, та нашите пациенти са вече по-добре"? Истина ви казвам - за тези, които са били млади, когато и рок-енд-ролът беше млад, същата музика, когато са вече остарели,  е много яко лекарство срещу злите бацили, които са ги подгонили или различните там депресии, декомпресии и подобни. Опитайте, ако сте вече във ветеранската лига!
Но защо се бяхме събрали - точно сега и на точно това място?
Денят, за който ви разказвам, беше ден на Нико.
Беше ни поканил на един сериозен юбилей - 50 години! Половин век Нико!
Музикалната фамилия от Българското Чикаго - Радка, Райна и Никола Найденови, майка, дъщеря и син, получават поздравления от Ензо - собственика на  Alta Villa.Беше щедър и благодарен и сигурно не беше спал три нощи да прави списъка с поканите...
Огледах се - бяхме се посъбрали народ в мащабите на пълна "Концертна зала България" в София.
Намирахме се в Alta Villa Banquets, където е, така да се каже, основната работна площадка на познатия в САЩ български естраден певец Никола Найденов, Нико. Това място е много добре подготвено за хубаво прекарване на времето, за срещи с приятели и особено за такива жизнено важни неща като сватби и юбилейни чествания. Намира се в чикагския събърб Addison. Собственикът е един жизнерадостен и динамичен италианец. /И да иска никой италианец не може да си трае като пън/. Но освен това Ензо е голям фен на България и знае 97 български думи. Така е, защото при Нико, приятелите и семейството му,  идват доста българи.  Освен това тук атмосферата е приятелска и има изключително манджаре!
Фамилията на Нико е била винаги задружна!  Но няма го вече в нашия свят бащата Петър Найденов - един от големите музиканти и певци на Родопите...  Всички, които са израсли покрай този стожер, продължават да са заедно и да се обичат така, както най-добре родопчани могат това помежду си. Майката Радка Найденова, също известна в България певица, и сестрата Райна, с която Никола прави дуети и концерти, са като един здрав екип - и в песните и в не лекия емигрантски живот.
Америка - като че правена за него!?
Освен своите концерти пред американска публика Нико често е гост и на българските срещи в Чикаго... Какви глупости говоря... какъв гост? По време на своя концерт пред нас, неговите почитатели, той става домакин, тамада, диригент, дизайнер, знаменосец, кайзер, войвода,  и не знам какъв още пълководец на вечерта! Става център на случката, на събитието, на празника!
Помня едно празненства, където Нико беше с нас. Според програмата трябваше да пее примерно до 11 часа в късната вечер. Но така се развихриха нещата, че на никой не му се тръгваше... И той продължи да пее до 12 среднощ, до 1 часа и дори до 2...Как да си тръгне Нико, комуто също му се пееше до самозабрава? А и ние бяхме посъбрали и бяхме му платили много - цялата наша голяма любов, признателност и благодарност за великите 4 - 5 часа, които той ни подари с неукротимата енергия на своя глас!
Колкото е голям гласът му - толкова е голям и репертоарът му. Нико пее български фолклор и оперни арии, господар е на необятните полета на американската и италианска естрадна песен, пее еврейски, руски, полски, сръбски и гръцки песни... Америка със своята мултиетническа култура сякаш е била специално правена за него!

***
Като че много "на бис" взех да го давам...  Ще каже някой - та толкова ли е лъскаво по Америка? Няма ли криза, безработица, серийни убийци и наркомани беднотия и пороци? Разбира се, че има. Има и много места и хора дето само за това говорят. За лошото и престъпното. За насилие и измами. Ето че веднаж и добро да се види, че го има... Да го заринем ли и него? Да го подминем? Та всичко да ни е лошо. Има по някои места, има сред многото българи и свестни хора, заради което си струва и нашият оптимизъм - да тачим и не се отказваме от бащи и майки, да вярваме в децата си, в родните корени и в себе си дори...
Климент ВЕЛИЧКОВ
За в. "България Сега"
www.BulgariaSega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

радка на 21 Декември, 2011 05:17:12
avatar
Здравейте исдам да поздравя Райна, Радка и Никола Найденови да са живи и здрави и весели празници
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7