“To protect and Serve” е мисията на новия генерален консул в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | “To protect and Serve” е мисията на новия генерален консул в Чикаго

Ексклузивно интервю на в. “България СЕГА” със Симеон Стоилов – новият генерален консул в Чикаго

СМ: Бихте ли разказали нещо за себе си и Вашата дипломатическа кариера?
СС: За себе си бих казал, че имам опит в много широк спектър от бизнеса и управление на бизнеса и по-специално в областта на международната търговия, финансовите услуги, логистиката, автомобилния сектор, лизинга, застраховането, маркетинга. Това е първото ми дипломатическо назначение до момента, но смятам, че познанията и опитът ми в множеството чуждестранни компании, в които съм работил, различните нива на преговори и работа с чужденци от цял свят, които съм осъществявал, ще ми бъдат от сериозна полза за новото назначение. Завършил съм „Международни икономически отношения” (степен „магистър”), имам допълнителна магистратура по „Финанси, счетоводство и контрол, специализирал съм и „Вътрешен одит” по ISO 9001. 
Женен съм и имам едно дете.
СМ: Какво знаете за българската общност в Чикаго?
СС: Най-многобройната българска общност извън пределите на страната ни. Постоянно е активна, полага много усилия да запазва българския бит, култура, език. Има дългогодишни и дълбоки емигрантски корени. Основното, за което мисля че трябва да отдадем заслуженото на българската общност в Чикаго, е че тя е изключително ангажирана към съдбата на България. Смятам, че всички наши сънародници в Града на ветровете са заслужили в пълна степен поне малко повече подкрепа от страна на държавата, в лицето на всички колеги-служители на Генералното консулство. Ако ние обединим усилия, а българите в Чикаго повярват, че те са важни за страната си, можем да покажем всички достойнства на нацията си навсякъде в САЩ и, с известната предприемчивост, адаптивност и изобретателност на българина, да вървим само напред.
СМ: Смятате ли, че като генерален консул в Чикаго, Вашата мисия надхвърля преките Ви служебни задължения?
СС: Трябва да отбележа, че все още не съм видял длъжностната си характеристика. Смятам обаче, че е много удачно да заимстваме мотото на американската полиция: “to protect and serve” и по-специално във втората част. С една дума, ако приемете, че моите преки служебни задължения са да помагам на живота на българите в Чикаго и целия среден Запад; да правя всичко по силите си, за да имат те държавна подкрепа и защита; да ги представлявам така, че да не забравят своя произход и да са горди от него дори на повече от 8000 км, смятам, че на първо време това би било достатъчно. 
СМ: Как оценявате нивото на взаимоотношения между САЩ и България?
СС: България е малка страна, която може да разчита на своето геополитическо разположение и на своята далновидна политика. В последните години взаимоотношенията между САЩ и България са изключително активни, живи и трябва да се отбележи, че ние партнираме със САЩ значително над нивото, което много по-големи в демографско, географско и икономическо отношение държави, не могат да се похвалят, че са постигнали. Смятам, че България има дипломатическите ресурси и политическата воля да поддържа активна и взаимоизгодна държавна политика. В същото време, имаме неизползван потенциал да поработим малко повече на всички неправителствени нива, с малкия и среден бизнес.  
СМ: Каква е според Вас ролята на българските дипломатически представителства в изграждането на позитивен имидж на страната ни в чужбина?
СС: Всички наши дипломатически представителства имат задължителния приоритет да подкрепят българите в приемащата страна и да защитават националните ни интереси, независимо в кой край на света са те. Позитивният имидж на страната обаче, в никакъв случай не зависи нито от броя, нито от мащаба или лукса на българските дипломатически представителства. Всички усилия на държавата и дипломатите са безсилни, ако всеки един  от нас, до един като граждани, не се научим да демонстрираме личната си гордост от това, че сме българи и не съумеем да демонстрираме своите достойнства като българи. Положителният имидж на страната си ще постигнем, когато всеки наш сънародник полага всеки ден поне малко усилия в тази посока. Тук трябва да отбележа, че прави чест на всички активни българи в Чикаго, за тяхното будно национално самосъзнание. 
СМ: Смятате ли, че съществуват достатъчно механизми за използването на огромния потенциал на българите в САЩ  в полза на България и българската кауза?
СС: Убеден съм, че такива механизми съществуват, както и че те работят. Имаме многобройни примери за това, съдейки по други нации и народности.  Важно е за нас да проведем една системна и постоянна политика на подкрепа на българите и обединяване на техния истински капацитет за българската кауза.  Това би било от полза за всички.
СМ: Какво бихте искали да кажете на българите в Чикаго, Илинойс и прилежащите щати, включени във Вашия консулски окръг?
СС: Първо и най-важно, искам да им пожелая да бъдат много здрави и винаги, с търпение и воля,  да продължават да вървят напред. Знам, че всички те са поели тежкия път на емигранта най-вече от безизходица или неблагодарна съдба. Знам също, че животът далеч от родината и близките много често е тежък и монотонен. Знайте, че дори и 3 х 8 500 км не са достатъчни, за да станете чужди и безразлични на България. Вие сте важни  за нас! Всеки от вас!  
Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (2 направен):

Атанасова на 16 Юни, 2012 06:41:30
avatar
Този господин,когато чете,трябва и да вижда,аименно: Интервюто е направено през м.август, а назначението и идването на генералния консул беше през септември,така че......?!?!Незнам защо се пишат глупости,явно хората си запълват времето да пишат, а дали е вярно,дали са прочели правилно,това не ги интерисува.Българи,четете,но и мислете!!
Съгласен Несъгласен
2
на 03 Май, 2012 01:31:41
avatar
Да не си запознат с длъжностната си характеристика???!!!Не мога да повярвам!!!А заплатата сигурно редовно си взима,мисля че близо от половин година е в Чикаго и все още минава за новоназначен???!!!Като гледам снимката горе,първата ми мисъл беше,че няма място за сравнение между бившия и сегашния ни генерални консули.Стария не позволяваше,да бъде употребяван.Сегашния говори за някакво"будно национално самосъзнание",но си позволява да бъде,винаги на разположение на разпопения,родоотстъпник и кликата около него.Липсва му тактика в работата,а пък за стратегия въобще и дума не може да става...Ха дано до края на мандата си,дано успее да си прочете длъжностната характеристика.Но и без нея,трябва да е наясно,че като служител на Република България е длъжен да защитава първо нейните интереси и да бъде в основата на всички връзки с родолюбивите българи тук.
Съгласен Несъгласен
2
общо: 2 | показване: 1 - 2

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7