Подкрепа за Трюдо от канадското правителство, но натискът за оставка се засилва

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Подкрепа за Трюдо от канадското правителство, но натискът за оставка се засилва
image

Правителството на Канада демонстративно подкрепи своя министър-председател Джъстин Трюдо, предаде БГНЕС.
Канадските министри излязоха заедно с Трюдо на сцената на митинг в Торонто. Демонстрацията на подкрепа идва, след като две жени от Министерския съвет на Канада подадоха оставка заради скандал с голяма инженерна и строителна компания.
Досега Джъстин Трюдо не е предложил в детайли своята версия по обвиненията, които му отправи едната от напусналите - Джоди Уилсън-Рейболд, която каза, че ѝ е бил оказван натиск да не разследва за корупция голямата строителна компания "Лавален". Опозицията в Канада на няколко пъти призова министър-председателя да подаде оставка.
Проучвания на общественото мнение сочат, че партията на Трюдо може да загуби властта на изборите през есента.
По-рано тази година министъра на правосъдието и главен прокурор на Канада Джоди Уилсън-Рейболд подаде оставка заради натиск върху нея. Тя каза пред депутати, че е била притискана поне 11 пъти, включително от Джъстин Трюдо, да не прилага пълната строгост на закона срещу голяма инженерна строителна фирма, която направила съмнителни сделки с Либия.
По-късно председателката на Борда на хазната на Канада и близка сътрудничка на Трюдо също подаде оставка, като каза, че го прави от етични подбуди.
Въпреки демонстрираната подкрепа от останалите министри, скандалът ще се върне във фокуса на вниманието още днес (6 март). Изслушвания пред депутати ще имат бившият секретар и близък приятел на Трюдо Джералд Бътс, както и най-високопоставения защитник на обществения интерес в Канада Майкъл Уърник.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7