Канада няма да подпише НАФТА без точка за медиите

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Канада няма да подпише НАФТА без точка за медиите
image

Канада няма да подпише преразгледаното споразумение за Северноамериканската зона за свободна търговия /НАФТА/ без точка, която забранява на американските медийни компании да купуват канадски медии. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.
„За канадците е немислимо американските мрежи да купуват канадски медии, независимо дали става дума за вестници или телевизии. Това би означавало отказ от нашия суверенитет и идентичност. Няма да приемем това“, каза той. „Дадохме ясно да се разбере, че защитата на културното наследство е фундамент за канадците“, добави Трюдо.
САЩ не са засягали директно въпроса за покупката на медии и културни продукти, но в доклада на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхаузер се споменава за квоти за канадски предавания, които са установени от Канадската комисия за радио и телевизия.
САЩ и Канада ще продължат днес преговорите за новия търговски договор, който ще смени НАФТА. По-рано „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Вашингтон и Отава не са успели да се споразумеят за новия договор, предаде БГНЕС.
НАФТА беше подписана от САЩ, Канада и Мексико през 1992 г. и влезе в сила след две години. По искане на президента Доналд Тръмп страните започнаха консултации за сключването на договор при нови условия.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7