Компанията, в която и чистачите са милионери

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Компанията, в която и чистачите са милионери
image

В повечето големи компании е ясно кои са милионерите: големите шефове, отговорните лица и гениите с докторантури. Но в китайската Sunny Optical Technology Group -- чийто акции поскъпват с най-бърз темп от която и да е друга компания в световните индекси на MSCI Inc. -- най-богатите служители може и да са чистачите, работниците във фабриката или тези, които работят в кафето, пише Bloomberg.
Производителят на лещи взе необичайно решение да раздаде акции на служителите, които отдавна са в компанията, без значение от позицията им. И това превърна стотици от тях в милионери. От юни 2008 година досега цената на книжата на Sunny Optical се изстреляха с над 9 500 процента.
Компанията е основана преди повече от три десетилетие от доскорошен работник във фабрика със средно образование и по-малко от 10 000 долара заем. Сега дружеството струва 22 милиарда долара и доставя лещи на компании като Samsung и Xiaomi. Растящото търсене на камери в смартфони, коли, дронове и други подхрани десетилетен ръст на печалбата в компанията, което подкрепи и цената на акциите."Sunny Optical е може би най-яркият пример за разпределяне на богатство сред служителите", коментира Луис Пътърман, професор в Brown University, специализирал в китайската икономика.
Компанията е основана през 1984 година от Уанг Уенджиян. При реструктурирането през 90-те години, той решава да раздаде акции на служителите и днес около 400 от тях притежават общо 35 процента от компанията. Той оставя 6,8 процента дял за себе си, а останалите раздава на инспектори по качеството, готвачи и чистачи срещу незначителни суми.
Компанията не дава данни колко акции притежава всеки служител, като не става и ясно колко от тях все още работят за нея, но Bloomberg изчислява, че дори дял от 0,013 процента е достатъчен да създаде милионер. Ако изключим общо 16-те процента, които четиримата директори държат, средно на служител се падат по 17 милиона долара.
Sunny Optical казва, че все още има място за растеж. Компанията прогнозира петкратно увеличение на продажбите до 15,6 милиарда долара през следващото десетилетие.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7