Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален
image

Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален. Парламентът прие закон, според който фразата „повеля за всички твои синове” става „повеля за всички нас”. Решението разгневи консерваторите, които е възможно да си отмъстят, като забавят законопроектите на либералите, включително закона за легализиране на марихуаната.

17 години, след като фондацията „The Famous Five” поде борбата за полово неутрални стихове на канадския химн, Сенатът гласува промяната.
 
„Най-накрая всички канадци са включени в химна ни”, заяви Франсис Райт, която е основател на „The Famous Five”. Тя си спомни момента, дал начало на кампанията през 1997 година, когато професор от Университета в Калгари я попитал по време на събитие „Защо пеете сексистки химн?” Тогава Райт за пръв път се замисля, че жените не са включени в химна. Четири години по-късно фондацията внася петиция в парламента с искане правителството да промени текста.

След горещи дебати и обструкции от страна на консерваторите, Сенатът проведе финалното гласуване за полово неутрални стихове.

За да влезе в действие законът трябва да получи формално кралско съгласие. Поправката беше предсмъртното желание на либералния депутат Морил Беланже, който представи законопроекта преди две години. Нормативният акт беше приет бързо от Долната камара, но се забави 18 месеца в Сената.


Процедурата беше задействана от независимия сенатор Франсис Ланкин без много шум, така че за консерваторите не остана време да предизвикат дебат. Торите заподозряха заговор за заглушаване на различните мнения и се припомниха, че имат силата да забавят законопроектите на либералите, включително този за легализирането на марихуаната.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7