Отпадат визите за Канада за една част от българите

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Отпадат визите за Канада за една част от българите
image

Новите правила влязоха в сила на 1-ви май, 2017

Какво се променя от 1 май 2017 г.?
От 9:00 am EST (16:00 в България) на 1 Май 2017, определени граждани които се нуждаят от визи, включително и някои български граждани, ще бъдат приемливи да кандидатстват за електронно разрешително за пътуване (еТА), вместо за виза, за да пътуват до Канада по въздух.
Кой може да кандидатства за еТА?
От 01 май, 2017 можете да кандидатствате за еТА, ако:
• сте притежавали канадска виза за посещение в последните 10 години; или
• притежавате валидна не и м игрантска виза за САЩ;
и :
• летите до Канада или преминавате транзитно през канадско летище с български паспорт; и
• пътувате за кратко посещение, бизнес или туристическа дейност (обикновено за период до 6 месеца)
Забележка: Канадски граждани, включително тези с двойно гражданство не могат да кандидатстват за еТА и ще се нуждаят от валиден канадски паспорт за да се качат на полет за Канада.
Как да кандидатствам за еТА?
Уверете се, че използвате официалния уебсайт на правителството на Канада - Canada.ca/eTA - за подаване на молбата за еТА. Подаването на молбата е прост, евтин (7 CAD) онлайн процес, който отнема само няколко минути. Нуждаете се единствено от валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, и имейл адрес.  Повечето кандидати се одобряват в рамките на минути. Все пак, някои молби могат да отнемат няколко дни за обработване, ако се изискват за предоставяне доказателствени документи. За да се избегне забавяне на пътуването, най-добре е да се сдобиете с е ТА преди да резервирате полета си до Канада.
Какво става, ако не отговарям на изискванията за еТА или не летя до Канада? Все още ли се нуждая от виза?
Да, ако не отговаряте на изискванията за кандидатстване за е ТА, все още се нуждаете от виза за посещение на Канада. Също така все още ще се нуждаете от виза, ако влизате в Канада от САЩ с кола или с автобус, влак или кораб, включително на пътнически кораб. Визата е също така по-добър избор ако имате намерение да пътувате често между Канада и САЩ, чрез различни начини на пътуване; Например, ако имате намерение да използвате всяка комбинация, от вземането на самолет, влак, автобус, лодка или пътнически кораб.
Можете да кандидатствате за виза онлайн или на хартия. Ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с най-близкия център за кандидатстване за виза (VAC), включително VAC в София.
Какво се случва ако отговарям на изискванията за кандидатстване за еТА, но членовете на семейството ми не отговарят? Ще трябват ли да кандидатстват за виза?
Да, възможно е да се наложи някои членове на семейството, като например съпруг или деца, да кандидатстват за виза .
За да сте сигурни, че пътуването до Канада е лесно и без стрес, трябва да планирате предварително и да се сдобиете с необходимите документи за пътуване за всички членове на семейството, преди да си резервирате полета до Канада.
Аз вече имам канадска виза за посещение. Нуждая ли се от е ТА?
Не. Ако вече имате валидна канадска виза, можете да продължите да пътувате до или транзитно през Канада с тази виза, докато същата изтече.
Кандидатствам за разрешително за обучение или за работа. Трябва ли ми еТА или виза?
Вашето разрешително за обучение или за работа не е документ за пътуване. Вие ще се нуждаете от виза, в допълнение към вашето одобрено разрешително, за да се качите на полета си до Канада. А визата за посещение ще ви бъде автоматично издадена, щом разрешителното ви за обучение или за работа е одобрено.
Какво се променя на 1 декември, 2017 г.?
Намерението на Канада е, от 1 декември 2017, всички граждани на България, вече да не се нуждаят виза, за да пътуват в Канада. Подобно на други освободени от виза туристи, те ще се нуждаят от еТА за да се качат в полет до Канада. Допълнителна информация ще бъде достъпна скоро преди тази дата.
За повече информация или за подаване молба за еТА, посетете: Canada.ca/eTA-Bulgaria

Генерално консулство на България в Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7