България пуска споразумението с Канада само срещу падане на визите

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | България пуска споразумението с Канада само срещу падане на визите
image

България ще подкрепи подписването на споразумението между Европейския съюз и Канада СЕТА, само при "необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите за всички български граждани".
Това реши правителството преди срещата на европейските лидери в края на седмицата, на която се очаква споразумението да бъде финализирано.
Докато министрите обсъждаха позицията за срещата в Братислава, депутатите отхвърлиха искането на БСП кабинетът да изготви доклад за очакваните последици за България и българската позиция да бъде гласуване в пленарна зала. Левицата от месеци експлоатира темата, а в сряда в един глас с "Атака" обвини управляващите в "национално предателство" и прогнозира "смърт за българската икономика".
ДПС и Патриотичният фронт също подкрепиха искането за изготвяне на анализ, но гласовете им не стигнаха то да бъде прието.
По споразумението се преговаря от години, а до дни се очаква да бъде официално подписано. От обясненията на левицата и останалите партии с резерви така и не стана ясно защо не са обявили исканията си по-рано.
България и Румъния продължават да имат резерви около споразумението, които са свързани с искането да паднат визите за граждани на двете страни. Канада вече обяви, че е готова на поетапно сваляне на режима за българи, но София все още не дава окончателно "зелена светлина".
От кабинета посочиха в сряда, че "само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада".
Споразумението
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита от двете страни на океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други.
Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди Европейската комисия, която години наред преговоря по текста.
Засега най-сериозната пречка пред подписването на споразумението е белгийският регион Валония, който блокира решението на Брюксел. Властите във Валония не приемат арбитражния механизъм, чрез който ще се гледат споровете между компаниите от ЕС и от Канада.
Да не се подписва преди да паднат визите
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че преговорите по това споразумение са приключили през септември 2014 г. По думите й българската позиция е, че България няма да подпише споразумението, докато не отпаднат визите за Канада за всички български граждани през 2017 г.
Борис Станимиров от РБ заяви, че България не трябва да подписва споразумението, докато няма писмен ангажимент за отпадане на визите за български граждани.
Анализът на ДПС пък показва, че споразумението по-скоро ще има положителен ефект върху българската икономика, но въпреки това правителството трябва да представи доклад за ефекта от документа.
"Къде е Министерският съвет в този дебат, има ли все още правителство", попита Станислав Анастасов.
Mediapool.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7