Канада осъди три компании за цигари да платят рекордни обезщетения

Начална страница | САЩ и Канада | Канада | Канада осъди три компании за цигари да платят рекордни обезщетения
image

Висшият съд на канадската провинция Квебек осъди три многонационални компании производители на цигари да изплатят 15,5 млрд. канадски долара (11,3 млрд. евро) обезщетения на над 1 млн. пушачи в Квебек, пострадали от тютюнопушенето, предаде АФП.
Компаниите, осъдени на рекордните за Канада обезщетения, са „Импириъл Тъбако Канада“ (Imperial Tobacco Canada) – филиал на „Бритиш Америкън Тъбако“ (British American Tobacco), „Ротманс Бенсън & Хеджис“ (Rothmans Benson & Hedges) и „Джапан Тъбако Интернешънъл“ (Japan Tobacco International).
Решението е по повод два колективни иска срещу компаниите, внесени от 1,02 млн. жители на Квебек, за „нанесени здравни и морални щети“, както и за това, че тютюнопроизводителите „не ги били предупредили за вредите от пушенето“.
„Пълнолетните потребители и правителствата са знаели рисковете, свързани с тютюнопушенето от десетилетия“, отвърна в изявление „Импириъл Тъбако Канада“. Според компанията вчерашното съдебно решение „цели да освободи пълнолетните потребители от всякаква отговорност за действията им“. Компанията добави, че има солидни мотиви да обжалва решението и ще сезира Апелативния съд на Квебек.
Практиката сочи, че присъдени компенсации от този калибър трудно издържат на по-горна съдебна инстанция.

Източник: БТА, БГНЕС, vesti.bgОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7