Дизелът атакува САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | Дизелът атакува САЩ

Европейските производители атакуват мощно американския пазар с икономични и чисти дизелови коли. През 2010 г. продажбите на тези автомобили в САЩ скочиха с една трета, но все още са нищожни на фона на тоталното господство на бензиновите машини. Почти 100% от пазара на дизелови коли там се държи от немските марки “Мерцедес”, БМВ, “Ауди” и “Фолксваген”. Затова германците атакуват мощно с нови модели на автосалона в Детройт, където се потвърди една стара истина. САЩ са били и си остават автомобилна страна, която очаква 50-процентов ръст на пазара до 2015 г., а браншът отново е в подем.
Германия атакува американската територия с по-голям и по-евтин “Фолксваген Пасат”. Той ще се произвежда в местен завод (150 000 бройки на година), ще има базова цена малко над 15 хил. долара и ще се предлага както с бензинови, така и с дизелови двигатели. Цената ще подбие солидно господстващите позиции на най-купувания семеен седан отвъд океана - “Тойота Камри”, който струва от 20 000 долара нагоре. “Мерцедес” и “Ауди” афишираха амбиции да удвоят дизеловите си продажби в САЩ. БМВ също има добри очаквания в тази насока, най-вече с произвежданите в Америка високопроходими автомобили от Х-линията.
През 2010 г. в световен мащаб са продадени 75 милиона нови коли - чувствително повече от 2009-а, когато цифрата беше 60 млн. С 11,6 млн. изтъргувани автомобила САЩ са пазар № 2 след Китай (13,8 млн.).
Щатите се очертават и като един от първите големи пазари на електромобили. До 2015 г. там ще бъдат произведени батерии за половин милион електромобила, които ще задвижват не само колите на местните гиганти “Дженеръл мотърс” и “Форд”, но и на японските “Тойота” и “Нисан” в тамошните им заводи. Още до края на тази година в Америка ще бъдат произведени и продадени около 20 000 бройки от електромобила “Шевролет Волт” - цифра, с която никоя европейска страна не може да се мери.
TRUD.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7