Необходимост или сексуален тормоз?

Начална страница | САЩ и Канада | Необходимост или сексуален тормоз?

Контролът на летището - чисто насилие?

Новите скенери по американските летища поляризират мненията в САЩ. Който откаже да мине през скенера за цяло тяло, трябва да изтърпи опипване и то щателно, включително в областта на гърдите и интимните части.
Пътнически организации в страната призовават за стачка на 24 ноември, Деня на благодарността, на който милиони хора ще пътуват при свои близки и роднини.
Ядосаните пътници в САЩ имат своя нов герой: името му е Джон Тайнър. Миналия уикенд в Сан Диего той отказа както да мине през скенера за цяло тяло, така и да бъде щателно опипан от персонала на летището. Острата размяна на реплики с една служителка по сигурността е записана от него на мобилния му телефон и вече стана хит в интернет-пространството.

Кой къде може да пипа?

Не разбирам защо трябва да търпя сексуален тормоз, само и само, за да получа разрешение да летя, казва Тайнър. Това не е сексуален тормоз, контрира жената, на което Тайнър отговаря, че би бил такъв, ако тя не работеше за правителството, и че там долу може да го пипа само съпругата му и може би личният му лекар.
Така Джон Тайнър се превърна в гласа на милиони американци, за които алтернативата скенер или опипване не е никаква алтернатива, а насилие. Гневът на гражданите е толкова голям, че министърката по вътрешна безопасност Джанет Наполитано се видя принудена открито да защити новите летищни разпоредби:
"Не правим това, защото ни харесва, а защото искаме да държим далеч от самолетите опасни субстанции като пудра, гел или различни видове течности", казва тя и се опитва да тушира негативните настроения, подчертавайки, че правителството работи в интерес на гражданите и че то е готово да предприеме промени, ако това се наложи.

Скенерът - вреден за здравето?

Освен темата с нарушаването на личната сфера чрез "разголването" от скенера, критиците се вълнуват и от въпроса, дали няма опасност за здравето на пътниците поради облъчване например. Преди седмица различни синдикати на пилоти предупредиха сътрудниците си да избягват скенерите за цяло тяло. Добилият популярност пилот Съли Съленбергер, който успешно приводни един повреден самолет в река Хъдсън при Ню Йорк, също се включи в дебата: "Ние пилотите сме изложени на многократно по-голямо облъчване от нормалните пътници, поради което е добре да избягваме всяко допълнително натоварване от този порядък, дори то да е минимално."
А по повод нивото на облъчване министърката Наполитано казва: "Облъчването е толкова малко, че е трудно дори да бъде измерено." Не всички са на това мнение обаче. Наскоро експерти писаха до Белия дом, че скенерите за цяло тяло могат да повишат риска от раково заболяване при възрастни хора и бременни жени.
Автор: С. Мюлер, Е. Видински/Редактор: Е. Лилов
dw-world.de


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7