Танцов ансамбъл “ХОРО“ – Чикаго подготвя концерти в Канада

Начална страница | САЩ и Канада | Танцов ансамбъл “ХОРО“ – Чикаго подготвя концерти в Канада

Чикаго е градът с най-голямо представителство на българската общност в САЩ и някак съвсем естествено е съхраняването на традициите и поддържането на българския дух да са най-силно изявени тук. Независимо от приоритета на бизнеса и ритъма на натоварените делници, сънародниците ни намират желание, време и вдъхновение за изява на таланта си в сферата на изкуството. Българският фолклор и ритъмът на народните танци са една от живите връзки с родината, с нашенското.
Когато преди седем години ентусиазирана група танцьори, под ръководството на хореографите Ирина и Тодор Гочеви, полагат основите на Ансамбъл “ХОРО“, надали са предполагали, че за това кратко време ще отворят с таланта си в танцовото изкуство вратите за своите почитатели в далечна Америка. Започнал първоначално с шест момичета, днес ансамбълът наброява около четиридесет човека, като тридесет от тях участват в спектаклите, а останалите се обучават в танцово майсторство. Постепенно успехите се множат и популярността на ансамбъла нараства. Освен покани за частни партита и тържества, участия по повод различни български празници, ансамбъл “ХОРО“ през годините изнася няколко самостоятелни концерта. Традиционни стават поканите за участие от художествения ръководител на ансамбъл “Балкански игри“ – Джон Куо на Пролетния фестивал за Балкански фолклор, както и участията във FIRST ANUAL BALKAN ORTHODOX FESTIVAL.
Освен гастролите извън границите на щата Илинойс, където с колоритността на танците и носиите от различни етнографски области на България ансамбъл “ХОРО“ печели симпатиите и овациите на публиката, за първи път през месец ноември 2010 г. танцьорите ще покажат изкуството си в Канада. Предстоят два концерта: в Монреал – на 12 ноември и в Торонто – на 13 ноември 2010 г. Повече информация интересуващите се могат да  намерят на електронния сайт  www.balgari.org  на домакините в Монреал.
След завръщане от турнето в Канада, на ансамбъл “ХОРО“ предстои участие в DANCE CHICAGO 2010, където от 20 ноември в продължение на четири дни изпълнители от различни националности и жанрове в танцовото изкуство ще представят магията на своите танци.
Да пожелаем много вдъхновение и успехи на танцов ансамбъл “ХОРО“ в предстоящите концерти и сценични изяви! А на финала на месец ноември, по случай хубавия американски празник – Денят на благодарността, да се срещнем отново и да поговорим за впечатленията от отминалите събития, за идеите и творческите планове, за мястото на благодарността в забързания ни живот – към творци и публика, към сънародници и хората, приели ни в страната си, към спонсори и доброжелатели и благодарността към самите себе си – за това, че отстояваме своята идентичност, живеейки и приемайки различността.
Калина Томова, за в.“България Сега”
www.BulgariaSega


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7