УБИЙТЕ ТАЗИ ЖЕНА!

Начална страница | САЩ и Канада | УБИЙТЕ ТАЗИ ЖЕНА!

Премиера в Бостън

Когато нещо трябва да се случи, то се случва и на едно място се събират хора с идеи, талант и творческа интуиция. Идеята на пиесата на  Мая Праматарова "Убийте тази жена"е изключително театрална. Истинска находка за автора е образът на Дивата Ала Назимова, съчетал в себе си несъчетаемото — и сладостно-острата южно-руска провинциална култура, и ранния Московски Художествен театър, и ранния Холивуд, и Бродуей... Подобен живот е бил възможен само на границата между 19 и 20 столетие. Предизвикателство е да отразиш нашето време в това огледалото и то чрез образа на  друга, макар и бивша актриса – героинята на пиесата.        

Във фунията на времето се ражда естетиката на представлението, което вълнува със занимателната си история и с артистичното въплъщение на актрисата  Светлана Атанасова. Много тънка е границата на нейните преход  "преди и сега": възникват ярки образи, когато тя като Ала Назимова се "среща " с Рудолфо Валентино или играе финала на  "Дамата с камелиите" или „Саломе". Визуалната среда на Владимир Гусев е активен партньор на Светлана и пренася в красотата на кинореалността. Музиката на Георги Арнаудов създава точен времеви тон и възниква почти сетивно усещане за движение на времето, пораждат се асоциации с образа на героинята, която е не само реална жена, а и персонаж на изкуството. Най-емоционално въздействат динамичните преходи от измислен към истински живот, от документално-достоверни факти към фикция. В тези моменти историята на жената, тръгнала да преминава граници — истински и въображаеми, за да намери себе си, става драматична. Едва в нощта на 50-ия си рожден ден, в ситуацията на семейна криза, тя разбира какво е загубила по пътя към мечтата си.

"Колко много сълзи са проляти по сбъднати желания!" е един от многото цитати, които използва героинята на Светлана Атанасова, за да изрази себе си – тя отдавна е забравила как се изговарят мисли със свои собствени думи. Разпъната между минало и сегашно, жената еквилибрира с фактите от биографията си и се "появяват" баща й, любимият мъж и приятелката й... Именно играта е тази, която поражда смеха в представлението, което заковава вниманието- даже на финала се прокрадва смях и това е сред големите достойнства на премиерния спектакъл на "One Way Theater“, който завладя публиката  в Бостън.

Домакин и организатор на премиерата бе „Българо-Американски Център Мадара”, който от години „сбъдва мечти” като представя на българи и американци- величието на българския талант.

Валерия Федотова за в.”България Сега”

Снимки: Слава Дойчева

 

 

 

 

 

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7