ИЗЛОЖБА НА АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ В УКРАИНСКИ НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ЧИКАГО

Начална страница | САЩ и Канада | ИЗЛОЖБА НА АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ В УКРАИНСКИ НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ЧИКАГО

img

Пред Украинския  национален музей съм  на  2249 W.Superior St. – Чикаго.  От другата страна на улицата  -  великолепна украинска църква “Св.Св.Владимир и Олга”  -  покръстителите на Украйна  в християнството, под влиянието  и енергичното съдействие на Св. цар Борис І.  Гледам тези прекрасни сгради в сърцето на Чикаго с възхищение и с малко скрита завист. Къде сме ние!? Кога ние българите – емигранти в Чикаго бихме могли да се радваме на подобно нещо? Особено, като си помисля за появилите се напоследък желания на някои “видни” българи в Чикаго, че даже  и консулството ни – лицето на България представляващо цели 14 щата в САЩ не трябвало да бъде в представителна сграда в Даун таун,  а там дето преобладавала българската диаспора – за икономии. Българската диаспора преобладава около летище “О Хера” и значи заради тези “икономии” трябва да заврем нашето консулство в някой склад около летището – ще ни излезе по- евтино. И ще говори още повече за нас българите...

Но това е друга тема.

Влизам в Украинския национален музеи и още почти на вратата ме посреща човек по нашенски широко усмихнат, с нашенско излъчване. Това е самият Ярослав Ханкевич, управител на музея. Говори ми на украински и аз с почуда за самия себе си виждам, че всичко разбирам.

Ами, то украинския език бил бетер нашенски! Все едно слушам хора от нашия край, които си говорят на нашенски диалект.

“Главния виновник “ за това събитие, Васко Васевски се приближава с още един човек и ми представя художника:

- Александър Телалим...

- Това не е българско име! – викам.

- Това е българско име, малко преиначено от няколко поколения  в

Измайловска област в Украйна. На български си е ”Телалов”.

Съгласявам се, че има такова българско име и се оглеждам наоколо, а художника казва:

- Аз много обичам цветята...

- Аз също.

И наистина, това не е изложба живопис. Това е жива цветна градина залята

от светлина. Ние катадневно минаваме покрай цветя, в домовете си имаме цветя и им се радваме, но интересно как така,  нарисувани цветя да изглеждат по-живи от живите! От акварелите  с цветята на художника, блика светлина, струят цветове с нежно и ефирно дихание, което ние рядко усещаме в цветята около нас.

Размишлявам, разглеждайки картините и се сещам: Тези цветя не са просто цвете, а цветове, багри и форми, които са одухотворени от  творчески талант, целунат от Бог. Това са акварели рисувани не с бои,  не с четка  -  те са рисувани с душа. Избирайки интуитивно  обекта на своето творческо дирене,  Телалим залага на нещо изконно ценно- цветята. Защото ако децата са радостта и красотата на  живота,  не са ли цветята радостта и красотата на заобикалящата ни природа ?!...

Художника до такава степен владее техниката на акварела, та зрителя на неговите картини има чувството, че не са рисувани от човешка ръка, а са се появили някак си ей  така,  по някакъв магически начин. Тука в качеството си на зрител, мене силно ме развълнуваха цветята,  но това не значи  че другите картини сътворени по някакъв нов за възприятие, модерен начин са по-малко стойностни. Напротив, тази негова си  модерна техника  изразява  едно ново  и силно съвременно светоусещане.

Но кой е Александър Телалим?

Роден е във Владичене, Измайловска област в Украйна през 1966 год.

Завършва с отличие живопис /бакалавър/  на ОГХУ “М.Греков” в Одеса. През 1995 година се преселва в България,  а през 2000 год. завършва магистърска степен в Националната художествена академия  -  София.  Но от усещането ми заобиколен от картините на този талантлив човек има острото чувство, че Телалин дори нищо да не е завършил, той е един роден ТВОРЕЦ . Защото знаем, че и Леонардо и Микеланджело не са завършили нито Римската нито Миланската художествена академия та камо ли Софийската.

Ако надзърнем  в творческата биография на художника ние ще видим, че едва ли има  географска ширина на земята в която той не е правил изложба. Опростения вид на неговите творчески изяви може да се изпише така: СОФИЯ – НЮ ЙОРК -  ТОКИО.  Автор на около петдесетина самостоятелни изложби и още поне наполовина по брой в съучастие  с други художници, в това число и с Василен Васевски,  едва ли има столица в Европа,  Азия и Америка  /и не само столици/   където Телалим да не е излагал свои картини. Смело можем да кажем и, че едва ли има престижна галерия в тези географски ширини, която да не притежава негови картини. Покупките са неизменен спътник на неговите изложби. Жалко, че поради липса на място  в този материал не мога  да изброя всички самостоятелни изложби и участия на художника, защото  списъка е безкраен.

Интересното е, че на Запад,  художествената критика често го характеризира  като творец на Изтока, а в Япония и в други далекоизточни страни, като творец на Запада. И сигурно е така, а може би и от там идва  тази магия в неговото творчество  защото  знайно е, че културната граница на света  е България. Независимо коя  -  Приазовска,           Бесарабска  или България на Балканите.

Това наистина е едно голямо събитие за българи и за украинци в Чикаго. Да почете това събитие, гост на изложбата бе и българския консул в Чикаго      г-жа  Лила Георгиева.

За да погледне към света навън, през очите на художника отвътре, читателя спокойно може да посети  сайта  www.telalim.com

Специално за в. “България сега” Георги Витанов БОГАТ


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7