МЕЖДУ ЕВРОПА И АМЕРИКА

Начална страница | САЩ и Канада | МЕЖДУ ЕВРОПА И АМЕРИКА

img

или разкрачени над Атлантика   

На изложбата на българския художник Александър Телалим в Украинския културен  център в Чикаго бях любезно поканен от Елена Цанева на някаква културна сбирка на хора почитатели на  Изящното българско слово и Хубавата българска книга. Бях чул, та не разбрал за нещо такова състояло се през последния ден неделята на месец юли, а Елена ми каза, че да и там се събираме не само читатели, но и хора пишещи. Понеже и аз се имам за малко нещо пишещ човек, чувствах, че подобно нещо ми липсва и защото знайно е, че краставите магарета се душат, с нетърпение дочаках тази сбирка в неделя, 23 август т.г.
               
Дълбоко емоционални и прочувствени неща прочетоха авторите Елена Цанева, Снежана Галчева, Стайка Должева. Пролога към неиздадения още роман на Калина Томова прозвуча твърде интригуващо. И аз прочетох нещо, но от тази първа моя среща с тези творчески натури, носещи дълбоко в себе си изконно българското, нашенското, бях толкова развълнуван, че не знам  вече какво беше то. Аз слушах тяхното изящно слово и се почувствах у дома.
                
Е, и какво от това!? –ще каже някой по-критично настроен читател нашенец. Събрали се там някакви си словостихоплетци и си чешат езиците! Разбира се, ще кажа аз! Как иначе?! На английски ли да си чешем езиците или на патагонски! Не е ли езика най-присъщата даденост на човека, което го отличава от всички други живи същества! Той е онзи най-съвършен инструмент различаващ човека от живите твари на земята, дарен му от бога, не само за комуникация, но и за творчество. Живото, устно или писано художествено слово е най-красивата нимба върху човека, сподобяващ го с Бога. Та нали и в божието писание е писано: ”В начало беше слово...”
                
А и какво остава на нашего брата емигранта, разкрачен в твърде неудобната стойка между Европа и Америка, та и още по-мъчително разчекнат между България и Илинойс, освен да се събере със себеподобните си и поне един път в месеца да си начеше езика, а и душта със звучната и мила на сърцето му майчина  реч.
                   
Нека да благодарим на Юлия Данчева за това нейно хрумване и енергичната и инициатива в това начинание,защото то страшно навременно и потребно.
                    
Всички изпитващи потребност  от българско слово и книга, могат да заповядат  в Кафе-книжарница  “Буба Мара”, /което от сръбски значи “калинка”/на адрес  2903 W  Irving Park или да се обадят на тел:312 451 2868, г-жа Юлия Данчева. Получени са и нови български книги.

Г.Витанов Богат за в.”България Сега”  


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7