Нов мандат за шефа на Федералния резерв

Начална страница | САЩ и Канада | Нов мандат за шефа на Федералния резерв

Американският президент Барак Обама официално обяви, че преизбира сегашният председател на Фед Бернанке за следващия мандат и се надява ФЕД да продължи да бъде независима институция.

По думите му председателят на Фед е сред хората с най-голяма заслуга страната да не влезе отново в ситуация подобна на Голямата депресия, съобщи money.bg.

Като експерт по въпросите свързани с Голямата депресия, съм убеден че Бернанке никога не е допускал че ще бъде част от екип натоварен с отговорността да предотврати нова, допълни Обама.

Но неговия солиден опит, темперамент, кураж и креативност му помогнаха да направи това. Това ми дава пълното основание да посоча отново Бернанке като управител на Фед, каза още Обама.

Преизбирането му минава и през одобрението на Сената, като лично председателят на банковата комисия там Крисофър Дод издигна кандидатурата. Председателят на Фед ще трябва да отговаря на питания от законотворците, част от които смятат че той е не е успял да разпознае идването на кризата и нейната сериозност.

Според тях той не е направил достатъчно за да защити американските потребители, като в същото време е задействал схеми за подпомагане на големите банки, сред които Bear Stearns и American International Group(AIG)

Причината за повторната номинация от страна на Обама е че той има намерението да задържи екипа от хора, които са омекотили икономическия спад, посочва източник от администрацията пожелал анонимност.

Бернанке намали основната лихва в САЩ до нулеви нива и инжектира 1 трлн. долара в банковата система, за да „размрази" кредитния пазар. Сега той трябва да поведе най-голямата световна икономика обратно по пътя на растежа и да намали безработицата, която застрашително наближава 10%. Необходими са и действия, които да започнат да намаляват ролята на Фед и да бъде предотвратен евентуален инфлационен скок.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7