Човек може това, което поиска!

Начална страница | САЩ и Канада | Човек може това, което поиска!

img
img
img

Поколения българи са доказвали своята находчивост и предприемчивост далеч от родината и са били горди от постиженията си. Като достойни наследници днес, младите хора са носители на будния дух за себеизява и себедоказване и таланта на българина да се адаптира и труди, за да отстоява мечтите си.

В условията на настоящата икономическа криза, всеки е принуден да търси начин за реализация. Необходими са много амбиция, смелост и новаторска мисъл, за да стане възможно сбъдването на една мечта. Най-важното е човек да не престава да мечтае и да има сили да постига желанията си.

В Кливланд, Охайо живеят много млади българи, които търсят своето място за изява. Всеки има различни стремежи, всеки носи своите заложби, всеки води своите битки, но някъде дълбоко в сърцето си носи частица от България. Може би, затова понякога идеите за реализация се подхранват от връзката с родината, за да се получи нещо ново и перспективно.

Гергана Вълкова завършва Международни икономически отношения в Икономически университет Варна през 2004 г.  Първото й идване в САЩ е през 2002 г. на студентска бригада за четири месеца – в Destin, FL, а през 2003 за още четири – в  Kitty Hawk, NC.  Пристига в Кливланд по линията на стажантска програма с продължителност година и половина в Holiday Inn, където работи във всички отдели, но основно на рецепцията. През това време се запознава с бъдещия си съпруг, който живее в града със семейството си и по-късно се омъжва за него. Така стажантската програма получава своето естествено продължение и Гергана Вълкова- Мегреш, като съпруга на Михаил Мегреш, остава да живее в Кливланд.

Като представители на младото поколение, те притежават смелостта да опитат да създадат съвременен бизнес, да реализират своите идеи, да покажат нещо по-атрактивно, по-различно, сближаващо хората от различни страни. Така, както едно семейство може да бъде създадено и изграждано на основата на взаимна любов между хора от различни националности, бизнесът също може да сближи хората от различни места по света по много начини. Какво по-красиво от опознаването им чрез накити и украшения, радващи окото и тялото! Откакто го има човекът, датира и стремежът му към красотата и приложението на изящни предмети като допълнение на външността му.

Гергана, би ли разказала нещо за своите първи години в Кливланд?

Пристигнах в Кливланд на 31 май 2005 г. на стажантска програма до декември 2006 г. в хотел от веригата Holiday Inn, където работя и досега. През февруари 2006 г. се запознахме с Миша съвсем случайно, в един фитнес център чрез мои колеги. След време приятелството ни прерасна в сериозна връзка и на 9 юни 2007 г., в един руски ресторант, той ми направи предложение за женитба. Родителите ми бяха дошли на гости от България и той избра този момент като най-подходящ. Сключихме брак на 7.07.2007, преди те да си заминат. А трите седмици в датата са за късмет и ни носят много щастие.

Как започна и на какво стъпало си днес в кариерата и образованието?

Започнах като стажант в Holiday Inn и когато стажът ми приключи, ме наеха на пълен работен ден на рецепцията. Записах магистратура в Cleveland State University в началото на 2008 г.. специалност “Бизнес администрация” и през 2010 г. трябва да се дипломирам. След завършването се надявам да си намеря по-добра работа с по-големи перспективи за професионално развитие.

Смяташ ли, че в САЩ имаш по-големи възможности за изява, за развитие и реализиране на идеите си?

Да, определено смятам, че тук имам повече възможности за изява, за развитие и реализиране на идеите си. Като пример мога да посоча стартирането на една наша идея. Преди няколко месеца със съпруга ми открихме в един от местните МОЛoве павилион за продажба на оригинални и уникални бижута и украшения, внос от България. Тъй като тук стилът и дизайнът на бижутата е доста по-различен, решихме, че нашите предложения ще предизвикат интерес у клиентите. Всички бижута са ръчна изработка, някои са уникати, единични бройки. По-късно направихме и свой уебсайт, където предлагаме голямо разнообразие от български и европейски бижута.
Мислиш ли, че предприемчивостта е по-изявена сред младите и важи ли това за българите в САЩ?

Да, смятам че предприемчивостта е по-изявена сред младите хора, тъй като ние притежаваме повече енергия, желание и стремеж да се докажем и наложим в забързаното ежедневие. На младостта е присъща дързостта, а това качество определено е необходимо за предприемачеството. Българите като нация са много упорити, борбени и предприемчиви за постигане на поставените цели, желания и стремежи и са го доказали не само тук, в САЩ, но и в целия свят.

Миша, би ли разказал и ти нещо за себе си?

В САЩ живея от 10 години, пристигнах в Кливланд с родителите си през 1999 г. от Украйна. Сестра ми живееше тук от 1997 г. Завършил съм Политехническия университет в Донецк през 1995 г. – компютърен инженер. В САЩ взех сертификат Sysco CCNA за мрежови компютърни системи (computer network engineer). Работя в компютърна компания, в отдел по продажби.

Лесен ли е бракът с българка? Какво е различното, с което те привлече Гергана?

Да, определено, семейният ни живот с Гергана е много лек и приятен, тя е великолепна съпруга. Разбираме се прекрасно, обичаме се и държим един на друг. Тя се грижи страхотно за мен и заедно сме много щастливи. Гергана ме привлече с добротата си.
Миша, ти за първи път посети България през лятото на 2008 г. Покри ли се с представите ти видяното? Кое най-силно те впечатли?

Пътуването и престоят ни в България бяха невероятно изживяване за мен. Много ми хареса България и определено надмина очакванията ми. Гергана с родителите си ме разведоха из родния им край – Габрово, Дряново, Велико Търново. Ходихме на почивка по Черноморието, разгледах Варна, Златни пясъци, Албена, Бургас и Слънчев бряг. Най-силно впечатление ми направи невероятно красивата природа и останах очарован от българската кухня и ракията „Сливенска перла”. Срещнах се и се запознах с много трудолюбиви и прекрасни хора.

Кога се роди идеята да опитате собствен бизнес? Повлия ли пътуването ви до България върху решението да започнете по-скоро реализирането й?

Идеята ни за собствен бизнес се роди, докато бяхме в България през август 2008. Много ни харесаха българските бижута, които са с уникален и неповторим дизайн, с голямо разнообразие на цветове и стилове. Това повлия на решението ни да опитаме като семеен бизнес в САЩ тяхното представяне на ценителите на интересни, нетипични и елегантни накити. Надявахме се, че хората тук ще проявят интерес към тези изящни бижута, различаващи се от предлаганите на местния пазар.

Обикновено всяко начало е съпътствано с трудности, но и с много ентусиазъм. С какво ще запомните своето начало?

Като начало решихме да открием павилион в един от местните МОЛoве и да разберем дали ще има интерес от американските клиенти към български бижута и накити. На 1 октомври 2008 открихме павилиона и го нарекохме на името на Гергана -  Gergana’s Couture. В началото ни беше много трудно, защото никой не знаеше за нас и имаше дни, в които нямахме дори и една продажба. Но с течение на времето хората научиха за нашите продукти, харесаха предлаганите бижута и най-вече около Коледните и Новогодишните празници имахме много продажби и доста клиенти се връщаха да купуват подаръци за близки и приятели и ни препоръчваха на свои познати. Но поради икономическата криза хората не купуват толкова много и решихме да направим уебсайт, за да продаваме онлайн прекрасните бижута. Така и за двамата беше по-удобно, тъй като ходим на работа. Закрихме павилиона в края на 2008 г., а в началото на март 2009 г. открихме уебсайта си: www.gerganas-couture.com, на който всички желаещи могат да разгледат предлаганите продукти.

Сега електронната форма на търговия е широко застъпена. Какво могат да намерят потребителите на вашия Уеб сайт? Кое е различното, което им предлагате?

В днешно време, наистина, много хора предпочитат да пазаруват онлайн, за да спестят време. Затова решихме да опитаме с този вид търговия и създадохме нашия уебсайт. Там предлагаме много модерни български  и европейски бижута с уникален дизайн на достъпни цени в приятна и релаксираща атмосфера. На Gergana’s Couture ние даваме гаранция за високо качество на предлаганите от нас бижута. Стремим се да удовлетворим потребностите и желанията на клиенти с различен вкус. Нашата колекция от бижута е много шик. Предлагаме голямо разнообразие от бижута и накити за жени, мъже и деца. Колекцията ни включва продукти, изработени от перли, миди, дърво, благородни метали, стъкло, мъниста, натурални камъни, кожа и керамика. Имаме много намаления и разпродажби, а в момента предлагаме и безплатна доставка в САЩ на всички покупки на стойност над $15.

Какво бихте казали на читателите на в.„България сега” за предприемачеството в днешно време?

На читателите на в.„България сега” бихме искали да кажем да следват мечтите и желанията си и да бъдат по-предприемчиви в стремежа си за изява. Икономическата ситуация в момента не е много добра, но ние вярваме, че всичко ще се нормализира и подреди с течение на времето. Всяко начало е трудно, но с упоритост, воля и доста труд всеки може да постигне и най-съкровените си мечти.

Когато амбиции и труд се съчетаят с малко късмет и много упоритост, идеите могат да намерят реализация. Вие създадохте основата на вашия малък бизнес, свързан и с далечна България. Какво ще си пожелаете, за да успеете и да продължавате да реализирате и доразвивате замисъла си?

Пожелаваме си много късмет и успехи в семейния бизнес, а също така повече посетители и купувачи на прекрасните ни уникални български бижута. Надяваме се, че с удоволствие читателите ще разгледат предложената в сайта ни www.gerganas-couture.com колекция и ще направят своя избор за себе си или ще зарадват близки на сърцето си хора с неповторими български и европейски бижута и накити. На всички читатели на вестник „България сега” пожелаваме много здраве, късмет и да сбъдват желанията и мечтите си! Човек може това, което поиска!

Калина Томова


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7