Много е трудно да бъдеш независим в един свят, пълен със зависимости

Начална страница | САЩ и Канада | Много е трудно да бъдеш независим в един свят, пълен със зависимости

img
img

На 30 май 2009 г. от 20.00 часа в Елегантната зала на хотел Ренесанс в чикагското предградие Нортбрук бе проведена Благотворителна вечер на Радио ”България”, на която присъстваха много гости, почитатели на българското слово в ефир с обаятелнатата водеща – Елена Цанева.

Програмата, подготвена специално за настроението на гостите, приели да предоставят своето скромно дарение за българското радио в Чикаго, включваше български песни и разнообразни танци, изпълнени от професионалисти и самодейци. Оркестър ”Балкански ритми” с въодушевление поднесе букет от красива и мелодична народна музика и незабравими шлагери от България и Балканските страни. Светла Ангелова – Кипър, пяла като солистка в продължение на 20 години в Ансамбъл „Китна Тракия” – Хасково, изпълни популярни български народни песни под съпровода на оркестъра. Професионалното й изпълнение докосна сърцата на всички и като естествено продължение се изви кръшно българско хоро. С много вълнение поднесе своя поздрав за екипа на Радио „България” и Надя Александрова, живееща от 8 години в Чикаго, която носи в себе си запас от около 600 български народни песни. Младата танцова двойка Кристина и Евгени дариха присъстващите с красотата и финеса на класическия, но винаги актуален валс. Близкият до душата на българина ориенталски танц бе артистично поднесен от атрактивната екзотична танцьорка Джемила. Оркестър „Балкански ритми” и популярният в Чикаго изпълнител Нико поддържаха доброто настроение с разнообразни популярни песни и провокираха танцьорските умения на гостите на Благотворителната вечер.

Познатият от ефира глас на Елена Цанева тази вечер звучеше пряко за всеки един от присъстващите, а усмивката не слизаше от лицето на радиоводещата, радваща се на уважилите събитието гости. Вечерта премина в приповдигнато настроение от съприкосновението с българския дух.

В напрежението на динамичната вечер Елена Цанева успя да отдели време, за да отговори на въпроси за читателите на вестник „България сега”.

Целият творчески живот на Елена Цанева е свързан с радиото. Израснала в Русе, още от ученическите си години е пленена от невероятната притегателна сила на ефира и след завършването на висшето си образование, се завръща и започва работа в Радиоцентъра. Пристига в Чикаго през 1993 г. с идеята до две години да се върне обратно в България. Но животът й я свързва с този град за много по-дълго време. От 1998 г. започват радиопредаванията й за българите в Чикаго, които се излъчват в неделя с времетраене от половин час в продължение на седем години. Радио ”България” през тези години има много слушатели. След прекъсване от близо две години, поради икономически и технически затруднения, Елена Цанева възобновява радиопредаванията в навечерието на 2009 г. и стартира в ефира вече с едночасови срещи със слушателите на Радио ”България”.

Елена, какво те накара да възстановиш отново радиопредаванията след двегодишно прекъсване?


Онова странно усещане, че се намирам извън света. Не мога да гледам на света отстрани, не се чувствам добре. Моят живот е свързан с радиото. Макар по най-неразумния начин, във време на тежка икономическа криза, от началото на декември 2008 г. възобнових излъчването на предаванията за слушателите на Радио ”България” – Чикаго.

По какъв начин се осъществява обратната връзка със слушателите на радиото?

Освен чрез обажданията по време на ефир, в седемте дни на седмицата телефон 773 275 1867 също е връзка между радиото и слушателите, а на интернет страницата може да се провери броят на онлайн посещенията. Все още се доработват и подобряват възможностите на електронния сайт на Радио ”България”, но вече слушателите могат освен в ефирно време, да чуят излъчените предавания и на запис в Архива на сайта (Предавания на запис).

Как и кога могат да бъдат слушани предаванията на Радио ”България” – Чикаго?

Всяка неделя от 18.00 до 19.00 ч. на АМ 1240 е ефирното време на Радио България. В рамките на този час искам да кажа на слушателите всичко актуално, интересно и любопитно, да бъде максимално полезна и приятна програмата. В студиото на живо влизат интересни гости, с други разговарям по телефона. Опитвам се да бъда динамична и да обхвана най-горещите теми за седмицата.

За тези, които не могат да слушат на живо предаванията, вече има алтернатива - чрез интернет на електронен адрес: www.radiobuldariachicago.com. Освен онлайн, слушателите имат възможност да прослушат на запис излъчени вече предавания и така, в удобно за тях време, да бъдат съпричастни с коментираните теми. Все още има с какво да се обогатява електроннта страница на радиото и се работи в тази посока. На сайта посетителите могат да слушат по всяко време разнообразна българска музика онлайн.

Бяхте подготвили много разнообразна програма за гостите на тази Благотворителна вечер. Оправдаха ли се очакванията Ви?

Да, доволна съм от вечерта. Благодарна съм на хората, които дойдоха и проявиха своята благотворителност и внимание към екипа на радиото. Специална благодарност на спонсорите  V&G Commerce, Георги Младенов -  Laser Cutting Inc, Стайка и Галя Должеви - Zen-Zen FHCA Inc., Катияна Генчева - International Agency of Jobs, Юлия Данчева, д-р Магдалена Генева-Апостолова, Боби Каменова, Мария Георгиева, сем. Митьо и Катя Ганчеви, сем. Валя Фампарска и Христо Георгиев, Руми Бонева, Евгени Петков и Христина Барганска. Искам да изкажа моята специална благодарност към съпруга ми Веселин и дъщеря ми Ади за това, че все още понасят и издържат на лудостта ми, на Стоян Аргиров за техническата интернет реализация на програмата, както и на компютърната дизайнерка Тина, на репортерите и кореспондентите, на всички, с които бяхме заедно в тази толкова хубава вечер. Съжалявам, че не мога да изброя всички имена. Независимите медии съществуват много трудно днес и без подкрепа е невъзможно оцеляването им.
Какво бихте искала да споделите с читателите на вестник ”България сега” и със слушателите на Радио ”България” – Чикаго?

Много е трудно да бъдеш независим в този свят, който е пълен със зависимости, а аз се опитвам да правя точно това! Електронните медии влияят силно върху съвременния човек. Комерсиалното напоследък измества качеството и това става проблем в днешно време. Моята цел е да правя качествени предавания и въпреки големите трудности, се опитвам да се придържам към своите принципи. Надявам се слушателите на Радио ”България”  да оценят това. Към читателите на вестник ”България сега” се обръщам и като към слушатели на българското радио в Чикаго – нека бъдем българи, нека бъдем заедно, независимо къде се намираме. И макар засега само по един път седмично, нека продължаваме да се срещаме! Дочуване! До неделя в 18.00 на АМ 1240!

Калина Томова за в.„България сега”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7