Сънародниците ни в цяла Америка празнуват 1 век Независима България с едномесечно турне на Теодосий Спасов и Татяна Сърбинска

Начална страница | САЩ и Канада | Сънародниците ни в цяла Америка празнуват 1 век Независима България с едномесечно турне на Теодосий Спасов и Татяна Сърбинска

Честването стартира с блестящ концерт на известния музикант и групата «Фолклорен Проект» в Сан Диего, Калифорния.

Когато говорим за концерт или турне, обикновено няма кой знае какво за отбелязване. Поредният талантлив български музикант, група любители на музиката, аплодисменти и lights out. Това е, което повечето от нас си представят. С какво тогава едномесечното турне на Теодосий Спасов е по-различно от всяко друго?
Първо, това ще бъде най-мащабното честване на 100 години Независимост на България в Северна Америка. В организацията му се включиха най-големите български общности в САЩ. Концертите ще се състоят в редица престижни университети, арт центрове и театри. Целта на турнето е да сплоти българската общност и да популяризира нашата уникална музика и култура сред американците. Събитието има официалната  подкрепа на Българското Посолство на Република България в САЩ.
По-важното обаче е, че тази поредица от събития събира българите в най-различни градове в цяла Америка с една едничка цел – да ги накара отново да се почувстват част от нещо истинско и голямо. А такива събития им връщат вярата, че ще успеят да опазят онова, от което не са избягали – българската народност и музика. Може би затова по време на първия концерт между аплодисментите са се прокраднали и няколко неканени гостенки – малко непринудени сълзи.

 

„Концертът в Сан Диего разплака някои и разигра сърцето на всеки.”, споделя българка, посетила събитието, състояло се в Neurosciences Institute, Сан Диего.

Ето и още мнения на наши сънародници:
„Музикантите бяха гениални – всеки с инструмента си. Теодосий е не просто професионалист, от световна класа, а ЧОВЕК. Всички ние имахме възможността да се докоснем до нещо, което може да ни сближи и направи по-добри.”

„Невероятна каризма притежава Теодосий. Беше прекрасен концерт, който превърна 2 часа неспирна музика в радост, изпитана на един дъх!”


Един американски музикант споделя: „Свиря близо 10 години, но такова нещо не съм виждал, не мога да разбера как го правят, беше уникален концерт”.

Теодосий Спасов пристигна в САЩ веднага след като откри фестивала „Balkan fever” във Виена, на сцената, на която традиционно свири Виенската Филхармония.

„Изпълненията му на кавал са нищо по-малко от чиста гениалност”
Хауард Ровикс, почетен професор по музика, Университета в Лонг Айлънд

„Той (Теодосий) всъщност е създател на нов музикален жанр”
Newsweek, 2000

Изключително талантлив и винаги готов да изненада аудиторията с нещо ново, българският виртуоз на кавала, покорява публиката на всеки континент. В продължение на 20 години, той е участвал в многобройни турнета из Европа, Азия, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. Носител е на наградата ГРАМИ, както и „Гран при” на френската звукозаписна филхармония; има издадени над 10 албума, участвал е в създаването на музиката за много филми; работил е с композитори и изпълнители между които Енио Мориконе, Анди Шепард, Милчо Левиев, Иво Папазов и много други. Теодосий е музикант, който не спира да удивлява аудиторията си със смели музикални експерименти и уникални съчетания от традиционен български фолклор, джаз и класическа музика.
Причината Теодосий Спасов да е толкова популярен обаче не се крие само в безкрайния му талант и многото завоювани награди. Истината е, че всяко негово изпълнение е едно пътуване – музиката му ни пренася през родни или непознати кътчета на Земята и ни разказва за тях с неотлъчния си приятел – кавалът, както и  с изключително позитивното си лично присъствие. Ето какво споделя Теодосий в интервю пред вестник Стандарт:
„Трябва да отделяш повече време на всичко онова, което носи положителна емоция. Светът не е изцяло черен, нито бял. Толкова е шарен! Така че можеш да го виждаш в различни цветове, които ти носят спокойствие. Планетата става голяма и безкрайна, когато те освободят от прангите на локалното мислене.”

 

 

Можете и вие да станете част от тази безкрайна планета, ако посетите  концертите на Теодосий Спасов и Татяна Сърбинска в градовете:

April 10, SAN DIEGO, CA


April 11, PHOENIX, AZ


April 15, LAS VEGAS, NV


April 17, LOS ANGELES, CA


April 18, DALLAS, TX


April 24 & 25, CHICAGO, IL


April 29, BALTIMORE, MD


May 1, WASHINGTON D.C.


May 3, BOSTON, MA


May 5, SAN FRANCISCO, CA


May 8, NEW YORK, NY

 

 

Татяна Сърбинска е възпитаничка на Академията за музика, танци и изобразителни изкуство в Пловдив. Известно време е солистка на фолклорен ансамбъл „Пирин”. От 1991 г живее в САЩ, където преподава в Бостънската Консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Основава и ръководи три формации: „Славея”, „ Здравец”, „Диви жени”, които и в момента успешно популяризират българския национален фолклор.

За нея пресата в Бостън пише: „Татяна Сърбинска е изпълнител с блестящ стил, богата вокална техника, и жизнено артистично присъствие” - Boston Herald

„Татяна ме научи да заобичам българската народна песен”, споделя една от многото ученички в САЩ, на които Татяна е помогнала да открият себе си, силата на гласа си и уникалността на българския фолклор. „Татяна притежава много качества на певица и педагог”, „Тя ми помогна да разбера българската култура чрез музиката ви и тя да влезе в сърцето ми”. Тези думи, изречени от американски певици говорят повече от красноречиво за огромния принос на талантливата българка за популяризирането на онази част от България, която всички носим със себе си и все се надяваме някак си да опазим– българската култура.

Турнето се координира от Българо-Американски Център Мадара в Бостън.
Теодосий Спасов не е гостувал в САЩ вече близо 7 години. Турнето му се очаква с голямо нетърпение не само в българската, но и в американската общност.
ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:
www.Bgfocus.com/bgtour

 


Мирослава Парсънс за в-к "България Сега"

снимки: Светлин Д. Станчев


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7