БАЛКАНИТЕ ЗАЕДНО ?!

Начална страница | САЩ и Канада | БАЛКАНИТЕ ЗАЕДНО ?!

Моделът е в Чикаго – Ансамбъл „Балкански игри”!

Както световно познатата улица „Devon”, така и Ансамбъл „Балкански игри” в Чикаго би трябвало да получат поне по един орден, ако прочутата „Нобелова награда за мир” си остане все така резервирана за други личности и институции...
Знаете какво е “Devon”. Мястото, където десетки етноси в Америка – евреи, палестинци, индуси, пакистанци, руснаци, украинци, българи, сърби, хървати, албанци... всички живеят заедно, гледат си работата, жените и децата, и не се преследват, нито си завиждат или обиждат едни други, камо ли да се препитават с тероризъм. И човекоядци да се появят – и те ще почнат да се хранят само с пилешко, ако попаднат в тази чудна атмосфера на верска и национална търпимост.
Ансамбъл „Балкански игри”  е като вълшебен филтър, който абсорбира само човешкото от хората, а отделя и неутрализира сатанинското. Тук се пеят народни песни и се играят балкански танци от българи, турци, румънци, албанци, сърби, гърци, македонци  и хървати. Тук се лекуват раните от жестокото време при противопоставянето и разпадането на земите в Западните Балкани, спомените от векове на старо робско време и новото прекрояване на земите. Докога ще се мразим и преследваме, докога ще се избиваме и си отмъщаваме на този райски полуостров, създал най-изтънчената древна култура, родина на историята, на философията, на спорта и олимпизма, на музикта и танците? И ето, че хората от земите, в които /или близко до които/ е живял и творил божествената си музика легендарния Орфей, създават този конгломерат от гореща кръв, блестящ музикален талант, душевна сила и любов към живота и изкуството на живота: музиката, песента и танца на балканските народи.
И това е, което се прави в Ансамбъл „Балкански игри”!


Моята балканска сънародничка Галя Милушева и съпругът й Джон Куо, роден под звездите на древната и простряла се чак от другата страна на нашата планета  континент Азия, са създателите и ръководителите на това музикално чудо.
- Направихме го – ми разказва Галя, - и Джон работи с всички сили за това - главно за да покажем, че не сме диви балкански субекти, не сме деца на войните и грабежа, не сме побойници и подвластни на разрушителните страсти, а сме и хора, които познават хармонията на живота, носят у себе си златното семе на познанието и всички таланти, с които се отличава човешкият род, че знаем на какво да се радваме в живота и как да живеем с мъдрост и щастливо...
Повод за нашия разговор е годишнината от откриването на новата зала за тържества и чествания  „Crystal Palace” – Mt. Prospect, което стана на 4 април, събота.

- Беше уникално събитие за Чикаго – продължава Галя. – Събраха се на едно място няколко професионални оркестри от най-висока класа и това, което сътвориха с музиката си беше разтърсващо. Дойде българският оркестър „Колорит” с ръководител Страхил Ванков, сръбският оркестър „Београд” с ръковител Дежан Чиркович, румънският „Rapsodia Karpatilor”, бяхме и аз, и Куо с част от нашия ансамбъл.
Всички се представиха със своите най-добри изпълнения, след това пяхме и играхме заедно. По едно време пристигнаха и колеги от гостуващия  в Чикаго „Ансамбъл  Българе”, които бяха завършили двата си поредни концерта тази вечер. И те се включиха в танците. „Crystal Palace” се оказа превъзходна зала. Разполага с много добра сцена, завидна апаратура, отлично осветление и акустика, огромен дансинг, персоналът е много добре обучен, приветливи и усмихнати хора, които създадат отлично настроение. Храната, която се поднася може да задоволи всеки вкус, качествена е и здравословна. Това е едно отлично място за среща и отдих на 300 – 400 души.
„Балкански игри” се готви за поредното си участие на Международния фестивал на нациите, който тази година ще се организира отново - на 17 май в Чикагския университет.
- Някои години той съвпадаше с „Пролетните български дни в Чикаго”, организирани от Българо-Американската асоциация – казва Галя, - но сега връхната точка на тези дни е на 3 май и двете събития се разминават. Надяваме се да видим повече наши сънародници в залата. За авторитета и добрата организация на този фестивал особена заслуга има и самият Университет – едно от най-забележителните висши учебни заведения в света със 7 нобелови лауреати. С интерес се очакват много познати състави, както и някои нови групи, представителите на индийския фолклор и пр.
Всички, които проследяваме, макар и бегло, културните прояви на нашата /и близки до нашата/ общност в Чикаго знаем за огромната апостолска дейност в областта на фолклора на Джон Куо, Галя и целия екип на „Балкански игри”. Те са известни и с това, че дори и в Америка си позволяват да дават безплатни уроци на феновете на различни танци – като се започне от фолклора и се свърши с виенските валсове... Но най-големият урок, който дават на обществото е, че изкуството, танците, музиката, единението на хора от различни страни, раси и религии, преминало през божествения филтър на изкуството, танците, музиката, прави хората по-близки помежду си, по-сговорчиви и доверчиви, повече годни за разумен труд и живот. Заедно.

Климент ВЕЛИЧКОВ, специален кореспондент на в.”България Сега”


 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7