Слабият ръст на потребителските разходи в САЩ пробуди нови надежди

Начална страница | САЩ и Канада | Слабият ръст на потребителските разходи в САЩ пробуди нови надежди

За втори пореден месец се наблюдава ръст в потребителските разходи в САЩ, информира агенция Ройтерс.
От доклад на Департамента по търговията става ясно, че американците са изхарчили 0,2% повече пари през февруари отколкото през януари (ръст от 1 на сто).
Резултатът може и да се интерпретира като признак за възстановяване на икономиката, но експерти се питат кога ли ще получат отново шокиращо лоши данни. Повечето икономисти предупреждават, че сривът на американската икономика все още не е достигнал дъно и всички трябва да забравят илюзиите си за бързо и лесно подобряване на средата, пише ВВС.
Въпреки че са похарчили повече, доходите на американците са паднали с 0,2 на сто през февруари, докато икономисти предвиждаха спад от 0,1 процента.
Спестяванията на американските граждани също се стопяват - към края на февруари те възлизат на 450.7 милиарда долара.
Цените са започнали да се вдигат, като индексът на потребителските цени е нараснал до един процент през втория месец от годината в сравнение с януари. Последното изненада експертите и се увеличават страховете от ръст и на инфлацията.
Икономиката на страната на неограничените възможности потъна с 6,3 на сто през последното тримесечие на 2008 г. - рекорд от 1982 година. Все пак, положителните данни от имотния пазар и индустриалните поръчки възраждат надеждата, че най-лошото е отминало. Exert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7