Наематели остават на улицата заради просрочени ипотеки на хазяите

Начална страница | САЩ и Канада | Наематели остават на улицата заради просрочени ипотеки на хазяите

Все повече наематели в САЩ биват изхвърлени на улицата заради просрочените ипотеки на своите хазяи, пише Property Wire.
Оказва се, че сред най-застрашените да останат без дом са именно наемателите, които не са внимавали и са попаднали на наемодател - длъжник, сочат резултатите от ново проучване, публикувано едновременно с подобен доклад за Великобритания.
40 на сто от анкетираните домакинства, които живеят под наем, се изправят пред реалната опасност да останат бездомни, тъй като жилищата, които обитават, са отнети в полза на кредитодателя. Тези хора са изключително слабо защитени, въпреки че редовно са си плащали наема, а отговорността за просрочаната ипотека носи собственикът.
В някои щати местните власти са подходили изключително емоционално към подобни случаи, отказвайки да изпълнят служебните си задължения, но оставяйки в "домовете" им стотици хиляди хора, които нямат къде другаде да отидат.
Обикновено наемателите научават, че имотът се отнема заради просрочване на ипотеката в момента, в който властите пристигат с официална заповед за изгонване от жилището. В момента местните власти от отделни щати са предприели кампания и настояват да се въведе практиката на предварителното уведомяване, за да имат хората време за ответна реакция.
Справка покзва, че само в 17 щата е въведена подобна практика, а в 14 щата пък се изисква съдебен процес срещу наемодател, който е просрочил ипотеката си преди да се пристъпи към действия. Само в щата Ню Джърси и в окръг Колумбия пък властите са въвели мерки за защита на наематели, които обитават жилища с просрочени ипотеки не по тяхна вина.
Експерти коментират, че държавната администрация трябва сериозно да се замисли за въвеждането на защитни механизми, тъй като това, освен че е нечестно спрямо коректните платци - наематели, представлява сериозна опасност и дестабилизира обществото като цяло. Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7