Последен шанс за преструктуриране на големите от Детройт

Начална страница | САЩ и Канада | Последен шанс за преструктуриране на големите от Детройт

Американската администрация определи крайните срокове за преструктуриране на автомобилните гиганти Дженерал мотърс  (General Motors - GM) и Крайслер (Chrysler) в страната преди да им бъде отпусната още държавна помощ, предава агенция Ройтерс.
В понеделник правителството не одобри плановете за реорганизиране дейността на компаниите и принуди изпълнителния директор на Дженерал мотърс Рик Уогнър да подаде оставка. Неговото място зае Фриц Хендерсън, също дългогодишен "кадър" от автомобилностроителния гигант.
Кабинетът дава 60 дни на Дженерал мотърс да приеме нов план за възстановяване, за Крайслер са предвидени 30 дни, с предупреждението, че ако не предприемат по-ефективни мерки за съкращаване на разходите и дълговете, вероятно ще е по-добре да се стигне до банкрута им.
Ние не можем и не трябва да позволим автомобилната индустрия просто да изчезне, но тя не се движи достатъчно бързо в правилната посока, смята Обама, като директно обвини управленците на корпорацията за колапса на автоиндустрията в САЩ.
Дженерал мотърс и Крайслер получиха държавно финансиране в размер на 17.4 млиарда долара долара. Крайслер поиска още 5 млрд. долара, за да се спаси от фалит, а Дженерал мотърс - 16.7 млрд. долара.
От Крайслер светкавично се впуснаха да изпълняват правителствените предписания и главният изпълнителен директор на Фиат вече е в Детройт, за да се срещне с представители на Крайслер. Преди време двете компании стартираха преговори за сливане на производствата.
От Фиат обещаха да предоставят на Крайслер ноу-хау за производство на малки коли в замяна на дял и тяхна база в САЩ, което ще им позволи да излязат на пазара отвъд Атлантика. Ако двете компании се споразумеят, то сделката ще бъде сключена ако не в следващите няколко дни, то до седмици. Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7