Най-полезните комбинации на храни

Начална страница | САЩ и Канада | Най-полезните комбинации на храни
image

Правилното комбиниране на храните има благотворно въздействие върху общото здравословно състояние на организма. Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях.
Този ефект е известен като хранителна синергия.
Вижте няколко комбинации, с които да обогатите менюто си: 

Спанак и лимон
Спанакът съдържа значително количество желязо, но е още по-полезен за здравето, когато се овкуси със сок от лимон. Лимонът спомага за по-доброто усвояване на желязото от организма.

Мляко и мед
Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка - серотонин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.

Домати и зехтин
Доматите са източник на антиоксиданта ликопен. Тъй като ликопенът е мастно-разтворим, нашето тяло го абсорбира по-лесно, ако консумираме доматите с малко зехтин. Зехтинът от своя страна е полезна за сърцето мазнина.

Риба и къри
Полезните свойства на рибата са известни - тя е основен източник на жизненоважните омега 3 мастни киселини. Комбинацията между къри и риба засилва положителните им ефекти върху организма и понижава значително риска от ракови заболявания.

dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7