Арестуваха губернатора на Илинойс

Начална страница | САЩ и Канада | Арестуваха губернатора на Илинойс

img1Точно в 6:00 сутринта на 9 декември агенти на ФБР арестуваха губернатор Род Благоейвич от дома си в Чикаго по обвинения в корупция и опит да продаде сенатското място, останало свободно след избирането на Барак Обама, което е в неговите правомощия. На Благоевич беше наредено да остави в съда паспорта си, както и разрешителното си за притежаване на оръжие.

Замесен в аферата е и шефът на канцеларията на Благойевич Джон Харис. Според щатския прокурор Патрик Фицджералд администрацията на щатския губернатор е обект на разследване от 2005 г. Род Благойевич е обвинен в участие в заговор за извършване на мошеничество и подкуп. Той е заподозрян в опит да изтъргува кой ще заеме овакантеното сенатско място на настоящия президент, който беше избран на 4 ноември. Губернаторът отрече да е нарушавал закона.

Благоевич е обвинен, че заплашвал да спре субсидията за на изправената пред фалит медийната група "Трибюн", сред чиито издания са "Чикаго трибюн" и "Лос Анджелис таймс". Целта му е била да се предизвика "чистка" сред членове на редакторския екип на "Чикаго трибюн", които са били критични към губернатора.

Според анонимен федерален източник Благоевич е обвинен, че е вземал пари от поне едно лице във връзка с посочване на човека, който ще заеме овакантеното от Барак Обама място в Сената на САЩ.

Обвиненията на Благоевич включват още извършване на измами чрез пощенски или електронни системи и подбуждане към подкуп.

Същевременно новоизбраният президент на САЩ Барак Обама заяви, че не е поддържал контакти с арестувания губернатор във връзка с овакантеното сенаторско място, предадоха световните агенции.

Обама заяви, че е шокиран и натъжен от новината за корупционния скандал около губернатора. Според него, настоящият губернатор при това положение не може да изпълнява задълженията си и да се ползва с доверието на жителите на щата, включително и да избира негов заместник в Сената. Нужна е смяна на Благоевич и едва след това - избор на сенатор.

Род Благоевич беше пуснат под гаранция от ареста още същия ден срещу сумата от 4500 долара..

Ден след задържането си губернатора се върна на работа в офисите си, в които рядко можеше да се види преди. Дали той ще подаде оставка или не е въпрос, който много хора си задават. Всички обаче за единодушни, че това обвинение, ако се окаже потвърдено ще бъде голям удар за илинойската администрация и срам за наследниците на Абрахам Линкълн, който вероятно се обръща в гроба след този скандал.

Катя Златкова, в.”България Сега”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7