История на данъчната система в САЩ

Начална страница | САЩ и Канада | История на данъчната система в САЩ

Продължение

След първата световна война се наблюдава невиждан бум в ръста на икономиката на САЩ. По това време е в сила и така нареченият Сух Режим.(The National Prohibition Act of 1919). С добавяне на 18-тата поправка в конституцията на САЩ се забранява производството, продажбата и транспортирането на алкохолни напитки. Каква златна мина за подземният свят. През двадесетте години се наблюдава стабилен ръст на икономика. Така наречената златна ера, свързана с популяризирането на радиото, автомобилите, авиацията и телефона. На 24 август, 1924 година Доу Джоунс е 63.9 точки и нараства 6 пъти, като стойността му е 381.2 точки на 3-ти септември,1929 г. Този бърз ръст е до някъде изкуствено надут и през лятото на 1929 г. става ясно, че нещата на борсата не вървят на добре. На 24 октомври 1929 г. група банкери се събират на тайно събрание и решават да похарчат 240 милиона долара от личните си средства, за да стабилизират пазара. Но това само забавя катастрофата с една седмица. Следващият вторник на 29 октомври, 1929 година пазарът тотално се срива и започва така наречената Велика депресия. Ще са необходими 25 години за да се излезе от нея и пазарите да се върнат на предишните си стойности. По това време безработицата надвишава 25%, 10,000 банки фалират, националният брутен продукт пада с 50%. След 1929 година сега сме най-близо до втора Велика Депресия и дано нещата се овладеят.

Как данъците влияят на икономиката? Когато данъците се вдигат икономиката се свива, защото хората имат по-малко пари за харчене, спестяванията се стопяват, значително намалява търговията на дребно и пазарът на жилища. От друга страна увеличаването на данъците води до осигуряване на повече работни места в общественият сектор и до намаляване на държавният дълг. От друга страна намаляването на данъците оставя повече налични пари в хората, които са готови да ги похарчат и това води до бум в търговията на дребно, пазарът на жилища, увеличава спестяванията. Големината на този ръст обаче зависи от това кои данъци се намаляват и с колко. Намаляването на данъците на средната класа и на хората с ниски доходи води до най-голям ръст в икономиката, защото тези класи са готови веднага да похарчат парите. От друга страна намаляването на данъците а хората с високи доходи няма същият ефект, защото те вече имат достатъчно пари да закупят каквото си пожелаят без да се притесняват за това колко биха могли да похарчат. Но при тях освободените пари се инвестират на борсата, което също води до подем в икономиката. Намаляването на корпоративните данъци води до нови инвестиции и до откриване на нови работни места.

През 1935 година за първи път влиза в сила законът за пенсионирането. Този закон осигурява пенсиите на възрастните, инвалидите, хора в нужда и някои деца. През 1935 година само 2% от доходите са отивали за социално осигуряване, като още от самото начало и до днес половината се плащат от работника, а другата половина от работодателя. От 1935 до 1942 година са се натрупвали пенсионни фондове, за да може системата да проработи през 1942 година. През този период също са се изплащали пенсии, но под формата на еднократна сума. Така например Ърнест Акерман, машинист, е работил само един ден по тази програма за пенсионно осигуряване, за което са му удържани 5 цента. На другият ден, като се е пенсионирал е получил еднократна пенсия от 17 цента. Първата получателка на нормална месечна пенсия в САЩ е Ида Мей Фулър. На 31 януари,1940 г. тя получила чек №1 в историята на пенсионното осигуряване на САЩ на стойност 22.54 долара.. Ида Фулър е работила само три години по тази програма за социално осигуряване, като през тези три години са и удържани само 24.75 долара.. Но за цялото си време като пенсионерка, 35 години е получила 22,888.92 долара, което е хиляда пъти повече от това, което са и удържали. Почива на 100 години през 1975 година.

По-долу в таблицата са показани някои основни факти и цифри за пенсионирането, а така също и статистически данни за 2007 и 2008 години.

img1


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7